ΕΛΛΑΔΑ. Ο Γυθειάτης… Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και Ιστορικός Μουσικής, Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, συγγραφέας και δημοσιογράφος , που δηλώνει τελευταία και …καλλιεργητής, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», απόψε (10/5) στις 20:00, στην ΕΡΤ – 2.

Περιγράφει ο κ. Μονεμβασίτης:

«Οι μονόλογοί μου που καταγράφηκαν ξεπερνούν σε διάρκεια κατά πολύ τις δυο ώρες.

Από αυτούς απομονώθηκαν και συρράφτηκαν 30 περίπου λεπτά, όση είναι η διάρκεια της εκπομπής.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν αυτό που θα δει ο θεατής αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου και των πεπραγμένων μου.

Δεν παύω ωστόσο να είμαι εγώ σε αυτό.

Λείπουν θέματα σοβαρά, όπως ο Τζοκόντο Μορέττι και το μουσικό Γύθειο του παρελθόντος, η σχέση μου με την Ελευθεροτυπία, με το Φεστιβάλ Αθηνών, με την Καμεράτα, με την ΚΟΑ, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων – ποιος μπορεί να ξεχάσει τις Τρίτες στο Τριανόν στις οποίες συνδυάζαμε τη μουσική με τον κινηματογράφο – λείπουν η παιδαγωγική μου δραστηριότητα, τα Ημερολόγιά μου, η κριτική μουσικής, το Γύθειο, το Διαζωμα, η Διπλάρειος, το φωτογραφικό αρχείο του θείου μου Πότη – οι ... Ποτογραφίες, δηλαδή - λείπουν οι ενασχολήσεις μου με την καλλιέργεια του εδάφους, λείπουν οι αθλητικές μου επιδόσεις (!), τι να πρωτοθυμηθώ ότι ... λείπει!!!».

Ποιος είναι ο Γιώργος Μονεμβασίτης

Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο.

Ήταν το πρώτο αγόρι σε μια οικογένεια με άλλα δυο κορίτσια.

Μεγάλωσε στο Γύθειο στους απόηχους της εποχής του Τζοκόντο Μορέττι, Ιταλού μαέστρου που είχε εγκατασταθεί εκεί.

Η μητέρα Ελένη έπαιζε μαντολίνο, ο πατέρας Βάσος Μονεμβασίτης βιολί.

Μικρός ακόμα, εκτός από μέλος της βυζαντινής χορωδίας της Αγίας Τριάδας, έψελνε στο δεξί ψαλτήρι με πρωτοψάλτη τον Θόδωρο Σκάντζικα.

Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από την πρώτη στιγμή των σπουδών του στο ΕΜΠ έγινε μέλος της Μικτής Χορωδίας του Ιδρύματος καθώς και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Τρίπολη, του ανέθεσαν την ευθύνη οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων, κάτι με το οποίο ασχολήθηκε για ένα διάστημα και μετά την αποφοίτησή του.

Είναι καλός στη μουσική, στα μαθηματικά και στις ξένες γλώσσες «Ευεξήγητο», λέει, «…γιατί όλα αυτά βασίζονται στα σύμβολα· και όποιος έχει ευχέρεια σε ένα, έχει και στα άλλα.

Αρκεί βεβαίως να το ανακαλύψει και να το καλλιεργήσει».

Την πολυδιάστατη προσωπικότητά του δίνουν ο «Επίλογος» και τα «Μουσικά Ημερολόγια» (από το συγγραφικό του έργο), καθώς και η συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες όπως «Ποπ και Ροκ», TaR, Ελευθεροτυπία, Δίφωνο, Echo-Artis, BHMAgazino, ΒΗΜΑ-Βιβλίο, Μετρονόμος.

Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Η φωνή του είναι γνωστή από το ραδιόφωνο, αφού συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ξεκινώντας από το Τρίτο Πρόγραμμα.

«Εκδώσαμε εξαιρετικά ηχογραφήματα για τα οποία νοιώθω περηφάνια, γιατί εγώ ήμουν πίσω απ' αυτά, με κυριότερο την “Αιώνια Εφηβεία της Φωνής” που ήταν ηχογραφήσεις της Φλέρυς Νταντωνάκη που τις είχα ανακαλύψει πεταμένες στην ταινιοθήκη του Τρίτο Προγράμματος.

Ψάχνοντας για κάτι άλλο, συνέβη αυτό, βρήκα τυχαία ηχογραφήσεις της Φλέρυς Νταντωνάκη, οι οποίες εκδόθηκαν σε CD που μπήκε και σε ένθετο περιοδικό των Times του Λονδίνου», εξομολογείται ο κ. Μονεμβασίτης.

Μία άλλη εκπομπή στο Τρίτο πρόγραμμα που έχει μείνει ιστορική, ήταν αυτή με την οποία γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια του Τρίτου Προγράμματος, μια εκπομπή που έκανε όλο το 1995 και ονομαζόταν «Το μουσικό ημερολόγιο του Τρίτου».

365 εκπομπές, μια για κάθε ημέρα, που μάθαιναν οι ακροατές τι συνέβη αυτή την ημέρα στο παρελθόν της μουσική, της κλασσικής λόγιας μουσικής.

Βραβεία - Διακρίσεις

Για την προσφορά του έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς όπως ο Δήμος Πεντέλης, ο Δήμος Νέου Ηρακλείου Αττικής, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας

Έχει γράψει σχόλια σε πολλές δισκογραφικές εκδόσεις, αλλά και προλόγους σε βιβλία που εστιάζουν στη μουσική.

Είναι παντρεμένος με την παιδαγωγό και σολίστ πιάνου Ντιάνα Βρανούση, με την οποία συχνά συνεργάζεται.

Δείτε το trailer

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς

Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης

Μοντάζ: Θανάσης Παπαθανασίου

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης