ΗΛΕΙΑ. Γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας, την Κερτίζα, του πρώην Δήμου Δίβρης (Λαμπείας) και ήλθε στην Αθήνα σε ηλικία 12 ετών. Αφού εργάστηκε σε διάφορα παντοπωλεία της εποχής, το 1950 εξαγόρασε ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα και το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα ίδρυσης, αργότερα, της γνωστής σε όλους μας αλυσίδας τροφίμων Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.


Η εταιρεία το 1990 άνοιξε το ΜΕGA Ελληνικού, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ των Βαλκανίων, για το οποίο την ίδια χρονιά βραβεύθηκε στη Βαρκελώνη ως το καλύτερο κατάστημα μεταξύ 144 χωρών, ενώ το 1991 βραβεύεται από τον νυν Βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο, ως ο καλύτερος επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων.

Το 1992, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, διαβλέποντας τις παγκόσμιες τάσεις, μεταβιβάζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας στον πολυεθνικό όμιλο DELHAIZE-LE LION, διασφαλίζοντας την επέκταση και τη συνέχεια της εταιρίας.

Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος, σε όλα αυτά τα χρόνια είχε και έχει πλούσια κοινωνική δράση, με αποκορύφωμα την ίδρυση του Ιδρύματος ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜHΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ το 1995, του οποίου υπήρξε ο ιδρυτής και ο βασικότερος χρηματοδότης, διοχετεύοντας σιγά σιγά όλη τη δραστηριότητά του σε αυτό.

Κύριο αντικείμενο το Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων είναι η συλλογή, διάθεση και δωρεάν διανομή τροφίμων σε αναγνωρισμένα φιλανθρωπικά σωματεία, ορφανοτροφεία, άσυλα ανιάτων, οίκους περίθαλψης υπερηλίκων κ.λπ.

Σήμερα η Τράπεζα Τροφίμων, που έχει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη, συλλέγει, μέσω χορηγιών, από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως του χώρου των τροφίμων, και διανέμει τρόφιμα σε περισσότερα από 110 κοινωφελή ιδρύματα, που εξυπηρετούν περίπου 10.000 τροφίμους συνολικά.