Γράφει ο Νικόλαος Σκαρτάδος*

Η υγεία της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες φροντίδας της γυναίκας, έτσι ώστε να αποφεύγει τα δεκάδες μικρά προβλήματα που ενδεχόμενα προκύψουν, αλλά και τις σοβαρές καταστάσεις που θα απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.

Το στρες διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, πρώτα- πρώτα στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, έχοντας διαπιστωθεί πως διπλασιάζει τις πιθανότητες να υποφέρει η γυναίκα από πόνους περιόδου, λόγω του ότι αυξάνεται η ποσότητα των προσταγλαδινών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κράμπες. Η φροντίδα για ηρεμία θα εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό το άγχος που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα με τους πολλαπλούς της ρόλους.

Εάν υπάρξει αυξημένη ροή αίματος, ή η διάρκεια της περιόδου ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, παρόλο που η διάρκεια είναι συχνά υποκειμενική, η αυξημένη ροή αίματος (μηνορραγία) είναι αρκετά σπάνια και συναντάται βάσει ερευνών σε μία στις 10 γυναίκες και ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, πέραν από τις γνωστές θεραπείες για τη «βαριά’ περίοδο, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και την προγεστερόνη που μειώνει τη ροή του αίματος.

Η συχνή ούρηση που ξεπερνάει τη φυσιολογική συχνότητα έως 8 φορές ημερησίως, και ειδικά αν είναι ξαφνική και επιτακτική η ανάγκη για ούρηση, ενδεχόμενα υπάρχει περίπτωση η γυναίκα να υποφέρει από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, οπότε υπάρχει ανάγκη επανεκπαίδευσης της κύστης μέσω ασκήσεων της πυελικής περιοχής για ενίσχυση του περινέου.

Η προσωπική υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά στην περίπτωση κάποιων γυναικών που είναι πιο επιρρεπείς σε κυστίτιδες λόγω απόκλισης της ουρήθρας που όντας πιο κοντά στην κολπική περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο διείσδυσης μικροβίων. Το προσεκτικό σκούπισμα μετά την αφόδευση και η πλύση μετά τη σεξουαλική επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο πόνος στο αιδοίο , γνωστός ως αιδοιοδυνία, είναι αγνώστου προέλευσης, αλλά επηρεάζει γύρω στο 15% των γυναικών και αποτελεί μυστήριο για τους γιατρούς. Ο λόγος είναι ότι στην εξέταση δεν διαπιστώνεται τίποτα και πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόνο ως δημιούργημα της φαντασίας τους. Δεν είναι έτσι όμως και η αντιμετώπισή του είναι μόνο σε ότι αφορά το σύμπτωμα με αναλγητικά, φυσιοθεραπεία για ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, ή ακόμα και βελονισμό.

Μια από τις… απρόσκλητες ταλαιπωρίες του καλοκαιριού που «βασανίζουν» πολλές γυναίκες είναι και οι συχνές κολπίτιδες με τα «θορυβώδη» ή τα «σιωπηλά» συμπτώματα. Και αυτό έρχεται σε.. αντίθεση με το καλοκαίρι που σαφώς και πρέπει να περιλαμβάνει κολύμπι, ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και υπέροχες βραδιές και τίποτα να μη χαλάει τη γαλήνη των διακοπών.

Η ανάγκη όμως αντιμετώπισής των κολπίτιδων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, γιατί παρόλο που θεωρούνται «εύκολες» στη θεραπευτική αντιμετώπιση, εντούτοις αν δεν προσεχθούν μπορεί να εξελιχθούν σε σαλπιγγίτιδα ή να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας.

Είναι η φλεγμονή του κόλπου, μια κατάσταση αρκετά συχνή που θεραπεύεται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά καλό είναι η γυναίκα να εφαρμόζει μια σωστή υγιεινή του κόλπου αν θέλει να αποφύγει τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής της συχνής ενόχλησης.

Να σημειωθεί ότι η κολπίτιδα ενδεχομένως να είναι χωρίς συμπτώματα και επομένως να μην ανησυχήσουν τόσο έκδηλα τη γυναίκα. Μια κολπική φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αλλά και με άλλους τρόπους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων. Έτσι, για παράδειγμα, η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης, επειδή τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο.

Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη και γίνεται από τη λήψη του ιστορικού που αφορά τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων, από τα λοιπά συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Απλές μέθοδοι στο γυναικολογικό ιατρείο ή εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών) μπορεί να χρειαστούν, ώστε με βεβαιότητα να καθοριστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και, βεβαίως, η ενδεδειγμένη θεραπεία

Προληπτικά μέτρα, η καλύτερη ασπίδα προστασίας

  1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
  2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Δεν χρειάζονται ισχυρά αντισηπτικά και κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.
  3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών.
  4. Να περιοριστεί η χρήση του ταμπόν που σημειωτέον δεν πρέπει να υποκαθιστά τη σερβιέτα και να μη χρησιμοποιείται περισσότερο από οκτώ ώρες.. Η χρήση του ας είναι επιλεκτική, π.χ. στο κολύμπι.
  5. Ποτέ χρήση ξαπλώστρας στην παραλία χωρίς πετσέτα. Το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία στην άμμο.
  6. Το βρεγμένο μαγιό μπορεί να κρύβει… μικρόβια. Μετά το κολύμπι πρέπει να αντικαθίσταται με στεγνό.

Οι κολπίτιδες όμως δεν κάνουν.. διακρίσεις και είναι εξίσου πιθανό να ενοχλήσουν και τις γυναίκες που εγκυμονούν. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το νερό αναδεικνύεται σε ‘’βασιλιά’’ του καλοκαιριού για τις εγκύους με τη σωστή ενυδάτωση της γυναίκας που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα να αποτελεί ασπίδα προστασίας της απέναντι σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, που μπορεί να προκληθούν από την αφυδάτωση, με σοβαρότερη αυτή της διακοπής της κύησης.

(*)Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - www.skartadosnikolaos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις