ΕΛΛΑΔΑ. Πολλές γυναίκες μετά τα 40, βιώνουν κρίση της μέσης ηλικίας μέσα από μια διαρκή αυτοαξιολόγηση των πολυαρίθμων πτυχών της ζωής τους. Νιώθουν οτι κρίνονται αυστηρά, και για αυτό κρίνουν τους εαυτούς τους ακόμη αυστηρότερα.

Ακόμα πιο πιεστική είναι η κατάσταση ενώπιον μιας απειλής που δεν έχει τίποτα σταθερό, χρόνο, τόπο, ένταση και δεν είναι άλλη από την πανδημία…

Κι όμως λίγες γυναίκες σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν ότι αν ήταν εποχή θα ήταν η Άνοιξη που μας παίρνει από το χέρι για να μας οδηγήσει από τον Χειμώνα στο Καλοκαίρι της ζωής. Αντί λοιπόν για στενόμυαλη αυτοκριτική τους πρέπει πληθωρική επιβράβευση.

Ένα χαρακτηριστικό της αυστηρής προσέγγισης των γυναικών πάνω από τα 40 απέναντι στη ζωή τους, είναι η ανάγκη της απόκτησης ή του επαναπροσδιορισμού της προσωπικής τους ταυτότητας.

Πολλές γυναίκες λοιπόν, επιχειρούν σε αυτή την ηλικία να επιβεβαιώσουν την προσωπικότητα τους, είτε μέσα από την οικογένεια εάν είναι παντρεμένες, είτε επιχειρούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους που άφησαν στο παρελθόν λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, είτε αποφασίζουν να ξεκινήσουν νέα καριέρα.

Για πολλές γυναίκες μετά τα 40 ιδιαίτερα, η έμμισθη εργασία αποτελεί θετική επιρροή στον τομέα της καλής ψυχολογικής τους διάθεσης .

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που εργάζονται ή ξεκινούν το χτίσιμο μιας καριέρας μετά τα 40, είναι ψυχολογικά και σωματικά πιο υγιείς από ότι αυτές που συντηρούν, ή ακόμη και μειώνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οι εμπειρίες σχετικά με τις παντρεμένες, διαζευγμένες ή ελεύθερες γυναίκες άνω των 40 ετών, διαφέρουν η μια από την άλλη.

Η γυναίκα που περνά τα 40 κι έχει δημιουργήσει οικογένεια είναι ίσως το απόλυτο παράδειγμα πολλαπλού ρόλου, ανθρώπου, πολίτη, συντρόφου, μητέρας, κόρης, φίλης, συναδέλφου, συνεργάτιδος, κ.λ.π. Η Άνοιξη σε όλο της το μεγαλείο… με τα πολλά συν και κάποια πλήν...

Οι διαζευγμένες γυναίκες, ιδιαίτερα μετά τα 40 παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα διάθεσης από ότι μια παντρεμένη γυναίκα. Παρόλα τα προβλήματα του διαζυγίου όμως , το διαζύγιο μπορεί να αφυπνίσει τη γυναίκα για μια νέα αρχή, έπειτα από μια σχέση με προβλήματα. Παίρνουν πλέον τη ζωή τους στα χέρια τους, και οι περισσότερες από αυτές, καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να εδραιωθούν σε αυτό που αποφάσισαν να κάνουν.

Στις μέρες μας επίσης, πολλές γυναίκες άνω των σαράντα, παραμένουν ελεύθερες, (δεν έχουν παντρευτεί ποτέ) ένα φαινόμενο που πλέον είναι πολύ σύνηθες και κοινωνικά αποδεκτό στην εποχή που ζούμε. Έτσι, αυτές οι γυναίκες κυκλοφορούν και ζουν χωρίς την κριτική που θα είχαν υποστεί σε παλαιότερες δεκαετίες, και φυσικά χωρίς το άγχος που προκαλεί η «κοινή γνώμη».

Οι ελεύθερες γυναίκες των 40 ετών, έχουν αναπτύξει μεγαλύτερες ικανότητες για ανεξάρτητη ζωή, με την πάροδο των χρονών. Είναι συνήθως πιο μορφωμένες σε σχέση με τις παντρεμένες, επιτυγχάνουν περισσότερους επαγγελματικούς στόχους και σε αυτές συναντούμε λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τη σημερινή εποχή, όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά μετά τα 40 και φέρνουν στον κόσμο υγιή παιδιά, όπως και οι γυναίκες νεώτερης ηλικίας.

Είναι λιγότερο γνωστό ότι πολλές εγκυμοσύνες σε αυτή την ηλικία προκύπτουν λόγω της μειωμένης λήψης αντισυλληπτικών μέτρων αφού θεωρούν ότι δεν είναι πια γόνιμες!

Η ηλικία των 40 λοιπόν, παρά τα όποιες δυσκολίες της, είναι μια τις πιο όμορφες και δημιουργικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, που πρέπει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Ξεκινά μια «δεύτερη ζωή», με την πείρα και τη σοφία της προηγούμενης, γεγονός που της δίνει λόγους να χαμογελά, κοιτώντας το καθρέφτη, για τις εμπειρίες που έχει έως τώρα, αλλά και για αυτές που έρχονται.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις