ΜΕΣΣΗΝΗ. Η Μαρίνα Σάττι και η Μάρθα Μαυροειδή ενώνουν τις δυνάμεις, τις φωνές τους και την ιδιαίτερη προσέγγισή τους στη μουσική χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα παραδοσιακά τραγούδια σε μια νέα σειρά έργων, που θα παρουσιαστούν στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chóres της Μαρίνας Σάττι συναντιέται με το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» και η συνεργασία των δύο συνόλων διερευνά την εναλλαγή μεταξύ μιας χορωδίας και μιας ορχήστρας από φωνές, αλλά και την αντιπαράθεση μεταξύ τραγουδιού και ορχηστρικού μέρους σε φωνητική απόδοση.

Η παράσταση με τον τίτλο «Έξι» βασίζεται σε τραγούδια που καταγράφηκαν τον 19ο αιώνα και συνδέονται με λαϊκά έθιμα, που ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο των εορτών αλλά και την πορεία ενηλικίωσης της γυναίκας, όπως απεικονίζεται στη λαϊκή παράδοση. Από τα έθιμα της περπερούνας, της κούνιας, του κλήδονα, του γάμου μέχρι το τρυφερό νανούρισμα και το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας.

arxaia-messini.jpg
Αρχαία Μεσσήνη

Πρόκειται για έργα της Μάρθας Μαυροειδή αποκλειστικά για φωνές, που επεξεργάζονται στίχους, μελωδίες και μοτίβα, δημιουργώντας μια μουσική νέας υφής. Τα έργα αφομοιώνουν μελωδικό και ποιητικό υλικό από παραδοσιακά μονοφωνικά τραγούδια, και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν μια νέα πολυφωνία, η οποία εμπνέεται από την τοπικότητα της παραδοσιακής μουσικής, συνδυάζοντάς την με σύγχρονη αρμονία.

Τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσική παραγωγός και ηθοποιός η Μαρίνα Σάττι από σουδανό πατέρα και ελληνίδα μητέρα δημιουργεί μουσική, που συνδυάζει τους παραδοσιακούς ήχους με urban στοιχεία ενώ γνωστή στο ελληνικό κοινό έγινε αρχικά με την διασκευή της στο σμυρναίικο τραγούδι «Κούπες» για να ακολουθήσει η «Μάντισσα», εμπνευσμένη από ηπειρώτικους δρόμους.

marina-satti.jpg
Η Μαρίνα Σάττι

Με σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και θεάτρου και μουσικής έχει πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, ενώ έγινε δεκτή με υποτροφία στο Berklee College of Music από όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2016 η Μαρίνα Σάττι δημιούργησε τις fonέs, ένα γυναικείο σύνολο a cappella, που ερμηνεύει πολυφωνικά, παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Οι fonέs και έχουν εμφανιστεί ήδη στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο, το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος και τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή των Ηνωμένων Εθνών Champions of the Earth Awards στη Νέα Υόρκη.

Είναι επίσης ιδρύτρια της γυναικείας χορωδίας chóres, ένα φυτώριο καλλιτεχνών, που ασχολείται με το πολυφωνικό τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Καλαντζής κ. ά. και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε πάνω από 20 χώρες του εξωτερικού.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chóres

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι

Δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος

Σύνθεση – Μουσική επεξεργασία: Μάρθα Μαυροειδή

Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Χορογραφία – Κινησιολογία: Σοφία Κωνσταντινίδου

Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

Ηχοληψία: Γιάννης Δαμιανός

Ερμηνεύουν:

ΓΙΑΣΕΜΙ: Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος

CΗÓRES: Δέσποινα Γεώργα, Ματίνα Γλενή, Αναστασία Ευδαίμων, Ελεωνόρα Ζαχαριά, Ναταλία Κατσιμάνη, Χρύσα Κλεισιάρη, Ειρήνη Μασάλη, Εβελίνα Μεγαλοκονόμου, Δάφνη Παγουλάτου, Έμιλυ Παπαπέτρου, Ινώ Πικιώνη, Κατερίνα Χατζηαθανασίου

Παραγωγή: WOMO AMKE

Διάρκεια παράστασης: 60’

Υπενθυμίζεται ότι οι συναυλίες δίνονται δωρεάν για το κοινό _ το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο σε κάθε χώρο, εφ΄ όσον υπάρχει_ , απαιτείται όμως προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις