ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ξεφεύγοντας από τους «κλασικούς» προορισμούς που γεμίζουν τα καλοκαίρια μας, δηλαδή τα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη, στρέφουμε το βλέμμα μας κυρίως στην ενδοχώρα και αναζητούμε περιοχές μέσα στη φύση για να απολαύσουμε μια εκδρομή, ένα ταξίδι ακόμα και για το Σαββατοκύριακο.

Η Πελοπόννησος αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς διαθέτει αμέτρητα ορεινά ή πεδινά χωριά στην ενδοχώρα της, με πανέμορφους οικισμούς, με τεράστια ιστορία, με μνημεία και αξιοθέατα που όλοι αξίζει να δούμε από κοντά.

  1. Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της περιοχής, με τον πύργο του ρολογιού της να είναι το σήμα κατατεθέν. Ανακαινισμένα αρχοντικά περιμένουν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τους, ενώ τα εστιατόρια σερβίρουν πεντανόστιμα εδέσματα της περιοχής. Από το χωριό μπορεί κάποιος εύκολα να κατέβει στον Λούσιο και να χαζέψει τα ορμητικά νερά του και να επισκεφθεί το εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης.

  1. Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι επίσης ένα από τα ορεινά χωριά της Γορτυνίας που αξίζει το ενδιαφέρον μας. Βρίσκεται στη Γορτυνία, πολύ κοντά στη Δημητσάνα και κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας ήταν γνωστή ως «Ὑψοῦς». Το χωριό είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, διαθέτει εντυπωσιακό Λαογραφικό Μουσείο και από την πλατεία του ξεκινά το Menalon Trail, ένα μονοπάτι συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων που ενώνει τα κυριότερα χωριά του όρους Μαίναλο. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Στεμνίτσας περιέχει αυθεντικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, ενώ στο χωριό λειτουργεί από το 1976 Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

  1. Τρίκαλα Κορινθίας

Οι τρεις «γειτονιές» στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του ορεινού χωριού της Πελοποννήσου, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο χειμερινού τουρισμού. Αξιόλογα καταλύματα και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό συγκεντρώνουν πλήθη στα Τρίκαλα Κορινθίας, που αποτελούν ορμητήριο για εξορμήσεις στη Λίμνη Δόξα στον Φενεό και όλη την ευρύτερη περιοχή της Ζήρειας.

  1. Βυτίνα

Η Βυτίνα, στους πρόποδες του Μαίναλου, αποτελεί εσχάτως must προορισμό της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθούμε όμως και να την απολαύσουμε πραγματικά, είναι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όπου είναι πιο ήσυχη και προσιτή. Εστιατόρια με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και υψηλή γαστρονομία, καταλύματα για όλα τα βαλάντια και δραστηριότητες στη φύση που απευθύνονται σε όλους, κάνουν τη Βυτίνα ακόμα πιο θελκτική για μία φθινοπωρινή απόδραση που θα μείνει αξέχαστη.

  1. Λαγκάδια

Τα Λαγκάδια της Αρκαδίας είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χωριά της Ελλάδας, καθώς οι ονομαστοί του χτίστες και «μάστορες» της πέτρας, το έχτισαν σε πλαγιά κλίσης 70 μοιρών, σε υψόμετρο 966 μέτρων! Το χωριό διατρέχεται από τρία ρέματα και οι επισκέπτες αξίζει να σταθούν σε δύο ναούς των αρχών του 19ου αιώνα, τους Ταξιάρχες και τον ναό του Τίμιου Προδρόμου, αλλά και να θαυμάσουν τη θέα από την πλατεία στη μέση περίπου του χωριού.

Με τόσες ομορφιές που έχει ο τόπος μας, σίγουρα η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη! Η Ελλάδα άλλωστε, δεν είναι μόνο νησιά και θάλασσα, καθώς και η ηπειρωτική της χώρα έχει πολλές ομορφιές να επιδείξει στους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις