ΚΟΣΜΟΣ. Τα ταξίδια αρχίζουν σιγά σιγά και επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας, με κάποια επιπλέον μέτρα προστασίας και περιορισμούς λόγω της πανδημίας, αλλά οι υπεραντλαντικές πτήσεις και επισκέψεις σε μέρη όλου του κόσμου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιθυμούν να συνεχίσουν την εξερεύνηση του κόσμου και συνταξιοδοτούνται στο εξωτερικό. Άλλοι εγκαθίστανται σε νέες περιοχές είτε για να απολαύσουν νέες εμπειρίες ή για να αυξήσουν το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα. Η απόφαση για ένα τέτοιου είδους μεγάλο βήμα δεν είναι εύκολη αφού χρειάζεται να υπολογίσει κανείς το σύστημα υγείας, τα προαπαιτούμενα της βίζα, την τοπική κουλτούρα, τους φόρους και τα έξοδα ζωής σε άλλη χώρα. Οπότε, θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό ο οποίος συνήθως συστήνει οι ενδιαφερόμενοι να ζήσουν πρώτα για μερικούς μήνες στη χώρα που επιθυμούν να κάνουν μια νέα αρχή και μετά να εγκατασταθούν εκεί.

Ποιες όμως είναι οι 10 καλύτερες περιοχές του κόσμου για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον ιστότοπο Travel + Leisure;

Παναμάς

Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει γίνει ένας από τους προορισμούς για συνταξιοδότηση, εν μέρει εξαιτίας του κλίματος και της «ζεστής» ατμόσφαιρας. Το κόστος ζωής μπορεί να ταιριάζει στους περισσότερους προϋπολογισμούς, αναλόγως της περιοχής και του στιλ της κατοικίας. Η κυβέρνηση έχει κάνει τη σύνταξη στον Παναμά ιδιαίτερα ελκυστική με την «βίζα συνταξιοδότησης», ένα σχέδιο που προσφέρει προνόμια συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων σε διάφορες υπηρεσίες και φορολογικής απαλλαγής σε εισαγωγές οικιακών συσκευών. Ο Παναμάς έχει σύστημα υγιειονομικής περίθαλψης σε δύο επίπεδα με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και γιατρούς. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι επιλέγουν το ιδιωτικό σύστημα που προσφέρει άριστη φροντίδα και παροχές σε λογικό κόστος που καλύπτωνται από ιδιωτική ασφάλιση ή αυτοπληρωμή.

Πορτογαλία

Ακόμα ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για να ζήσει κάποιος όταν βγει σε σύνταξη είναι η Πορτογαλία. Μερικοί από τους βασικούς λόγους είναι ο ήπιος καιρός, το πανέμορφο σκηνικό, το φαγητό και οι φιλόξενοι πολίτες. Επιπλέον, το κόστος ζωής στο Πόρτο είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της Λισαβόνας.

poies-einai-oi-10-kalyteres-chores-gia-na-zisoyn-oi-syntaxioychoi0
Πούντα Κάνα. Φωτ. Shutterstock

Δομινικανή Δημοκρατία

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια από τις λιγότερο ακριβές χώρες της Λατινικής Αμερικής για τους συνταξιούχους. Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν στην πρωτεύουσα, το Σάντο Ντομίνγκο και το Σαντιάγκο. Όμως υπάρχουν κι άλλες όμορφες τουριστικές πόλεις όπως οι Πούντα Κάνα, Πουέρτο Πλάτα και Μπόκα Τσίκα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιοχές που δεν θεωρούνται ασφαλείς, οπότε πριν την επίσκεψη ή τη μετακόμιση, καλό θα ήταν να γίνει έρευνα.

poies-einai-oi-10-kalyteres-chores-gia-na-zisoyn-oi-syntaxioychoi2
Βαρκελώνη. Φωτ. Shutterstock

Ισπανία

Ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα και πολλά όμορφα περιβάλλοντα από παραθαλάσσιες μέχρι πιο «σοφιστικέ» πόλεις, κάνουν την Ισπανία ένα επιθυμητό μέρος για να ζήσει κάποιος στη σύνταξη. To σύστημα υγείας είναι ψηλά στη βαθμολογία καθώς περιλαμβάνει δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες και κατοίκους που συμβάλλουν στην κοινωνική ασφάλιση. Οι περισσότεροι μετανάστες επιλέγουν ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη που καλύπτεται από ασφάλιση. Το κόστος ζωής διαφέρει στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας και η εγκατάσταση σε περιοχές εκτός των μεγαλουπόλεων είναι γενικά πιο φιλικές ως προς τον προϋπολογισμό.

poies-einai-oi-10-kalyteres-chores-gia-na-zisoyn-oi-syntaxioychoi4
Σαν Χοσέ. Φωτ. Shutterstock

Κόστα Ρίκα

Σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής η «αγνή ζωή» είναι χαιρετισμός και περιγραφή της κουλτούρας. Εκτείνεται από την Καραϊβική μέχρι τον Ειρηνικό με τροπικά δάση, ζούγκλες και παραλίες. Γενικά, το κόστος της Κόστα Ρίκα είναι σε λογικό πλαίσιο. Η υγειονομική περίθαλψη είναι διαθέσιμη μέσω ιδιωτικών και δημόσιων συστημάτων.

poies-einai-oi-10-kalyteres-chores-gia-na-zisoyn-oi-syntaxioychoi6
Βαλέτα, Μάλτα. Φωτ. Shutterstock

Μάλτα

Ο πληθυσμός αυτής της μικροσκοπικής μεσογειακής χώρας αποτελείται από σχεδόν 15% μετανάστες, κυρίως από την Ευρώπη, την Ιταλία και τη Βρετανία. Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα είναι η αρχιτεκτονική, οι όμορφες παραλίες, ο καιρός. Η ιδιωτική περίθαλψη προτιμάται καθώς οι εκπατρισμένοι δεν έχουν πρόσβαση στην εθνική ασφάλιση υγείας.

Εκουαδόρ

Βρίσκεται στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, το Εκουαδόρ (Ισημερινός) είναι η πύλη προς τα νησιά Γκαλαπάγκος, σπίτι ενός ενεργού ηφαιστείου και με ιδιαίτερη κουζίνα. Το χαμηλό κόστος ζωής προσελκύει τους συνταξιούχους και κυρίως εκείνους που εκτιμούν τη φύση και αγαπούν την περιπέτεια. Το Κίτο, η πρωτεύουσα, είναι χτισμένο στη λεκάνη του ποταμού Γκουαλαμπάμπα, στους πρόποδες του ηφαιστείου Πιτσίντσα και σε υψόμετρο 2.850 μέτρων.

Μεξικό

Το Μεξικό έχει χαμηλό κόστος ζωής και προσελκύει έναν μεγάλο αριθμό τουριστών, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα προσφέρει μια ποικιλία από ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών, τρόπου ζωής, κλίματος και κόστους διαβίωσης. Η υγειονομική περίθαλψη είναι διαθέσιμη μέσω δύο κρατικών προγραμμάτων που καλύπτουν κατοίκους με χαμηλό εισόδημα. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ειδικοί προσφέρουν φροντίδα υψηλής ποιότητας και πολλοί συνταξιούχοι απλώς πληρώνουν για υπηρεσίες ή διατηρούν ιδιωτική ασφάλιση.

poies-einai-oi-10-kalyteres-chores-gia-na-zisoyn-oi-syntaxioychoi8
Μπογκοτά, Κολομβία. Φωτ. Associated Press

Κολομβία

Αυτή η χώρα της Νότιας Αμερικής, προσφέρει παραλίες, τροπικά δάση, βουνά και μια πληθώρα πόλεων. Η Κολομβία έχει ανέλθει σε έναν από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς, με πολλούς από τους επισκέπτες να έχουν ανακαλύψει τα αξιοθέατα και να την επιλέγουν για το σπίτι τους μετά τη σύνταξη. Και εδώ, υπάρχει η βίζα συνταξιοδότησης.

Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πόλεις της Φλόριντα είναι «παράδεισος» για τους συνταξιούχους, με θερμό κλίμα και μίλια ακτών. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κόστη και τρόποι ζωής. Εκτός όμως από τη Φλόριντα, υπάρχουν κι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ με μικρές πόλεις που προσφέρονται για σκι, εκδρομές και άλλες δραστηριότητες.

Με πληροφορίες από το Travel + Leisure

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις