ΛΑΚΩΝΙΑ. Κρεμασμένο θαρρείς από μια κλωστή στην κόψη του απόκοσμου Καβομαλιά, η Αγία Ειρήνη το μοναστήρι που αποκαλείται και Άγιο Όρος της Λακωνίας, είναι η πιο τρανή απόδειξη πως Θεός και άνθρωπος μπορούν να συνυπάρχουν και να πορεύονται αρμονικά σε αυτό τον κόσμο.

Με το που πατήσεις το πόδι σου στο πανέμορφο μοναστήρι της νότιας Λακωνίας έχεις να θαυμάσεις ένα μεγαλείο που δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα από πού πηγάζει. Δεν είσαι σίγουρος αν η πίστη στα θεία ή η μεγαλοπρέπεια της φύσης δημιουργεί μέσα σου αυτή την ανατολή. Με το που αντικρίσεις μπροστά σου το απέραντο γαλάζιο που πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις που τελειώνει η θάλασσα και που αρχίζει ο ουρανός, νιώθεις ο πιο ελεύθερος και ολοκληρωμένος άνθρωπος του κόσμου. Εδώ είσαι εσύ, ο θεός, η θάλασσα και ο αέρας. Συμβιβάζεσαι, ταπεινός μπροστά σε αυτό το θαύμα!

Το ιερό προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο.

Καβομαλιά - Αγία Ειρήνη: Μια ιστορία με ασκητές και πειρατές χαμένη στο χρόνο

Όπως τα περισσότερο μοναστήρια της χώρας μας έτσι και σε αυτή την κουκίδα του χάρτη συμβαίνει η παρόμοια ιστορία που χάνεται πολύ μακριά στο χρόνο και σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκιαγραφηθεί.

Εδώ όλα ξεκίνησαν από κάποιους μοναχούς οι οποίοι ένιωσαν τη βαθιά ανάγκη να απαρνηθούν τα υλικά αγαθά και να αναζητήσουν το θεό μέσα τους. Πρόκειται για τους ασκητές. Στην περιοχή λοιπόν ασκήτεψαν αρκετοί μοναχοί μέσα σε σπηλιές και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Αργότερα κάποιοι έφτιαξαν πρόχειρα κελιά και σιγά σιγά το μοναστήρι πήρε τη μορφή που αντικρίζουμε σήμερα. Ωστόσο τα ασκηταριά δε γλίτωσαν από τις βάναυσες επιδρομές των πειρατών παρά το δυσπρόσιτο σημείο στο οποίο δημιουργηθήκαν.

Αν φτάσεις ως τον Άη Γιώργη (βυζαντινή εκκλησία του 15ου αιώνα) που είναι και το πιο ακρινό σημείο στο ακρωτήρι του Καβομαλιά, θα δεις την αγριότητα των επιδρομέων πάνω στις αγιογραφίες. Ο θρύλος θέλει τους σκληρούς πειρατές να ξεσκίζουν τα μάτια των αγιογραφιών με τα σπαθιά τους.

Στον Άη Γιώργη θα φτάσεις ακολουθώντας το μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη κινούμενος όμως αντίθετα από την πλευρά που ήρθες (από το απολιθωμένο δάσος). Γι αυτή τη διαδρομή δεν απαιτείται χρόνος περισσότερος από πέντε λεπτά.

Στο ενδιάμεσο θα βρεις ένα μονοπάτι με αυτοσχέδια χωμάτινα και ξύλινα σκαλιά που οδηγούν στο σημείο που δένει το καΐκι. Εδώ βρίσκεται και η σπηλιά της Κοκκαλιάρας όπου στο εσωτερικό υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους μοναχούς και τους ασκητές που έσφαξαν οι πειρατές στο πέρασμά τους από το ακρωτήρι. Μάλιστα, οστά τους βρίσκονται ακόμα εντός της μαρτυρικής σπηλιάς.

Πως θα φτάσεις στην Αγία Ειρήνη στον Κάβο Μαλέα

Οι τρόποι για να φτάσουμε στο μοναστήρι είναι δύο. Η πιο εύκολη περίπτωση είναι να ναυλώσουμε κάποιο καΐκι από τη Νεάπολη ή άλλο κοντινό λιμανάκι και να πάμε στην Αγία Ειρήνη μέσω θαλάσσης. Αυτό βέβαια ισχύει, εάν και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Μην ξεχνάμε ότι το ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα περάσματα της Μεσογείου.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που η περιπέτεια κυλάει στο αίμα σου, τότε μη διαστάσεις να πάρεις το μονοπάτι στην κόψη του ακρωτηρίου και να φτάσεις ως το μοναστήρι. Η διαδρομή αυτή βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο Πάρνωνα και πελάγους. Από τη μια πλευρά ο επιβλητικός όγκος του βουνού και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο. Το μόνο που σπάει τη μονοτονία είναι τα διερχόμενα πλοία.

Για τα πρακτικά έχε υπόψη σου πως ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που θα πάρεις από τη Νεάπολη οδηγεί μέχρι το απολιθωμένο δάσος. Από κει και πέρα έχουμε να διανύσουμε συνολική απόσταση 6,5 χιλιομέτρων και θα χρειαστούμε περίπου 2 ώρες περπάτημα.

Τα 4 πρώτα χιλιόμετρα τα οποία κινούνται παράλληλα με τη θάλασσα είναι χωματόδρομος. Δύσβατος σε μερικά σημεία αλλά με προσοχή μπορεί ακόμη κι ένα συμβατικό αυτοκίνητο θα διανύσει αυτή την απόσταση. Το μονοπάτι ξεκινάει ακριβώς εκεί που σταματάει ο δρόμος.

Προσοχή: η πεζοπορία αυτή είναι ακατάλληλη για ανθρώπους οι οποίοι έχουν φοβίες με τα ύψη ή τα άκρα. Σε κάποια σημεία είναι τόσο απότομο το μονοπάτι που νιώθεις πως με ένα ανεπαίσθητο βήμα θα βρεθείς στο κενό. Στην πραγματικότητα κι εφόσον δεν έχεις κάποια φοβία, η διαδρομή είναι μια άκρως απολαυστική εμπειρία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις