ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στο Δημοτικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης της 8ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, όπου απονεμήθηκαν και τα Βραβεία Κοινού. Το παρών έδωσαν επίσημοι προσκεκλημένοι, Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί, καθώς και απλοί φίλοι και συμμετέχοντες.

Η ταινία «Είμαι η Μπελμάγια» (I am Belmaya) της Sue Carpenter βραβεύθηκε με το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ, ενώ το αντίστοιχο εγχώριο Βραβείο έλαβε η ταινία του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από τα Τζάμι, Τρεις Πράξεις» , ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι συνοδεύτηκε και από το χρηματικό βραβείο 1000 ευρώ, μια προσφορά της εταιρίας SteFilm.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως όλοι οι νικητές των βραβείων έλαβαν από ένα ProPlan της MyAirbridge, επίσημου συνεργάτη μεταφοράς δεδομένων.

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν το συλλογικό τους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πορτραίτα», που ετοιμάστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout, του Διευθυντή Φωτογραφίας, Οδυσσέα Παυλόπουλου (GSC) και της καθηγήτριάς τους Βίκης Μπέτσου, είχαν 12 προπτυχιακοί φοιτητές του εργαστηρίου Βιντεοτέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Προβλήθηκαν επίσης τρεις πρωτότυπες ταινίες video art μικρού μήκους που δημιούργησαν, στο πλαίσιο του 7ου ΔΦΝΠ, τρεις μεταπτυχιακές φοιτήτριες της ΑΣΚΤ, υπό την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής συμβούλου του Φεστιβάλ, Κλεώνης Φλέσσα.

Μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας , οι οποίοι συμμετείχαν στο σεμινάριο stop motion animation του Thomas Kunstler, αφού προέβαλλαν την μικρού μήκους ταινία που είχαν ετοιμάσει στα πλαίσια του παραπάνω σεμιναρίου, ανέβηκαν στην σκηνή και έπαιξαν τζέμπε ! Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικοχορευτικά από τον Κενυάτη χορευτή και χορογράφο από την Αθήνα, Sammi Gian Kigumba, και από 5 εκπληκτικούς Γάλλους μουσικούς που συναντήθηκαν μουσικά για να παίξουν στο Φεστιβάλ με το ελληνικό όνομα «Navayo Quintet»!

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και Τα Βραβεία Ισότητας από την τριμελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή που αξιολόγησε 14 ταινίες , και τα απένειμε σε μια ειδική εκδήλωση μια μέρα νωρίτερα από την κεντρική εκδήλωση, και πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο λοιπόν Βραβείο δεν πήγε σε μια ταινία, αλλά το μοιράστηκαν δύο. Ο λόγος για τις ταινίες : «Είμαι ο Σάμιουελ» (I am Samuel) του Pete Murimi, και «Είμαι η Μπελμάγια» (I am Belmaya) της Sue Carpenter( βραβεύθηκε και με το Βραβείο Κοινού) , ενώ, παρότι δεν της απονεμήθηκε κάποιο βραβείο, την αναγνώριση και τον έπαινο της επιτροπής έλαβε η ταινία «Ultraviolette, η συμμορία που έφτυνε αίμα» (Ultraviolette and the blood-spitters gang) σε σκηνοθεσία Robin Hunzinger.

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο Αφιερώματος στους Πολιτισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ο Χρυσός Λύκος του Μπαλολέ» (The golden wolf of Balolé) της Chloe Aicha Boro. Το βραβείο απένειμε, κατόπιν αξιολόγησης των 11 ταινιών που συμμετείχαν στο Ειδικό Αφιέρωμα, ομάδα φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις