ΛΑΚΩΝΙΑ. Αποκάλυψη: Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Λακωνίας, βρίσκεται … εκεί στο Νότο, 15 χιλιόμετρα έξω από τη Νεάπολη Βοιών, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα…!

Πρόκειται για το απολιθωμένο φοινικόδασος της Λακωνίας και φυσικά μιλάμε για το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου.

  • Φυσικό μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας

Κάνε έναν περίπατο στο παρελθόν και γίνε αυτόπτης απολιθωμάτων από κορμούς και ρίζες.

Αν και το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου ανήκει στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, είναι ένα μέρος που πολλοί αγνοούν.

  • Πρώτη στάση, Άγιος Νικόλαος

Φτάνοντας στον Άγιο Νικόλαο οι πινακίδες θα σε οδηγήσουν προς την παραλία που βρίσκεται το απολιθωμένο φοινικόδασος που εκτείνεται στις παράκτιες περιοχές του, από τον Κόρακα ως την Αγία Μαρίνα.

  • How to

Αφήνεις το αμάξι στο πάρκινγκ, βγάζεις αρχικά μερικές φωτογραφίες στο παρατηρητήριο που βρίσκεται εκεί, και βαδίζεις τον μικρό χωματόδρομο ώσπου να φτάσεις στον προορισμό σου.

Κοντά στο παρατηρητήριο υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες που σε ενημερώνουν για τα απολιθώματα αλλά και την Ιστορία της περιοχής.

  • Δυο δρόμους έχει πάντα η ζωή…, αλλά βάλε και το σωστό παπούτσι!

Υπάρχουν 2 διαδρομές να πάρεις από το αυτοκίνητο έως και την παραλία.

Η κύρια διαδρομή που είναι μερικά δεκάδες μέτρα αλλά και η άλλη, η «ψαγμένη» και πλέον κατάλληλη για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Η έκταση του δάσους που πριν εκατομμύρια χρόνια βρισκόταν εκεί είναι μικρή αλλά βρίσκεται σε βραχώδη έκταση, έτσι η επιλογή κατάλληλου υποδήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Photo: Τατιάνα Τζινιώλη
Σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα και γεωλογικές ταραχές οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής πριν εκατομμύρια χρόνια/ Photo: Τατιάνα Τζινιώλη
  • Έτσι γίνεται…

Οι σεισμοί, η ηφαιστειακή δραστηριότητα εν γένει και γεωλογικές αναταραχές οδήγησαν «στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής πριν εκατομμύρια χρόνια και σήμερα είναι ένα γεωλογικό μουσείο με μεγάλη ιστορία».

Καβο Μαλέας

Συγκεκριμένα, στην παράκτια περιοχή, κοντά στο Ακρωτήριο Μαλέας, επαναλαμβανόμενα γεωλογικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το φοινικόδασος που υπήρχε εκεί να βυθιστεί.

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, «…η οργανική ύλη δέντρων, φυτών και μαλακίων, αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μία διαδικασία που κράτησε αιώνες.»

Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «…τα ευρήματα αυτά είναι μοναδικά στην Ευρώπη και έχουν ανεκτίμητη επιστημονική σπουδαιότητα».

Photo: Τατιάνα Τζινιώλη
Photo: Τατιάνα Τζινιώλη

Η έκταση της παραλίας στην οποία σώζονται τα απολιθώματα είναι αρκετά μεγάλη και προσφέρει μία υπέροχη θέα. Υπάρχουν απολιθωμένοι ριζικοί κόμβοι που φτάνουν το ένα μέτρο, ρίζες, κορμοί αλλά και οστρακοειδή. Αν έχει κύμα, το νερό αναβλύζει από τους ριζικούς κόμβους χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Καθώς βρίσκεται στη νότια Λακωνία, τα καταγάλανα νερά συναντούν την ιστορία της περιοχής και συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που εγγυάται υπέροχες φωτογραφίες.

  • Κι ύστερα;

Μετά τη βόλτα στο απολιθωμένο φοινικόδασος ξαναγυρνάς στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου, ή για περισσότερες επιλογές πας και στη Νεάπολη, Βοιών, ώστε να απολαύσεις το φαγητό σου δίπλα στη θάλασσα σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια και καφέ.

Στον Δήμο Μονεμβασιάς

Η περιοχή ανήκει στον Δήμο Μονεμβασιάς και απέχει 55χλμ (περίπου 1ώρα και 15’) από την όμορφη πόλη της Μονεμβασίας.

Τα καλοκαίρια οι παραλίες γύρω από το σημείο είναι ό,τι πρέπει για το μπάνιο, και είναι όλες ελεύθερες.

Οι παραλίες έχουν την άγρια ομορφιά των μη οργανωμένων ακτών.

Τέλος, με μία ώρα οδήγησης, η Ελαφόνησος σε περιμένει με τα καταγάλανα νερά της και τις όμορφες παραλίες της….

  • Μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος, στη Λακωνία

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις