ΛΑΚΩΝΙΑ. Το καλοκαίρι έχει φτάσει, και εσείς δεν έχετε επιλέξει ακόμα προορισμό για τις φετινές σας διακοπές, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα; Το κάμπινγκ είναι η καλύτερή σας επιλογή! Αν αποφασίσατε ωστόσο, να το τολμήσετε και είναι η πρώτη φορά σε κάμπινγκ, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες!

Γιατί να επιλέξετε το κάμπινγκ;

Το κάμπινγκ είναι μια υπέροχη εμπειρία σχεδόν για όλους! Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στη φύση, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, με τρόπο που δεν είναι εφικτός στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Αποτελεί έναν από τους οικονομικότερους τρόπους διακοπών, καθώς τα χρήματα που απαιτεί είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις τιμές των καταλυμάτων!

Η ελευθερία που απολαμβάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των κατασκηνώσεων είναι ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητά του. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αποσυνδέονται από την τεχνολογία για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους. Από την άλλη, υπάρχουν πολύ λίγοι περιορισμοί και και η ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν για να διασκεδάσουν.

Στο νομό Λακωνίας μπορεί κανείς να βρει ονειρεμένες τοποθεσίες για οργανωμένο, αλλά και ελεύθερο κάμπινγκ. Η εξαιρετική τοποθεσία σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία που διαθέτει μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Από την πρωτεύουσα του νομού τη Σπάρτη, που περιτριγυρίζεται από τα επιβλητικά βουνά, Ταΰγετο και Πάρνωνα, η πλησιέστερη διαδρομή που φτάνει στην θάλασσα είναι μόλις 40 λεπτά. Κάποια από τα δημοφιλέστερα σημεία κατασκηνωτών είναι η Ελαφόνησος, το Γύθειο, η Αρεόπολη, το Λιμένι, και ο Μυστράς.

Ενημερωθείτε ποιες εκδηλώσεις γίνονται στον τόπο που βρίσκεστε για κάμπινγκ. Ϊσως βιώσετε μοναδικές εμπειρίες.

Πολύτιμες συμβουλές για αρχάριους!

Επιλογή Σκηνής: Το σημαντικότερο πράγμα που θα χρειαστείτε είναι σίγουρα η σκηνή, αφού αυτή θα γίνει το σπίτι σας! Ιδανική σκηνή για εσάς θα είναι αυτή που το μέγεθός της θα χωράει και τις αποσκευές σας, ενώ η ποιότητά της θα πρέπει να είναι αρκετά καλή, γιατί οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα ο καιρός.

Extra: Δοκιμάστε τη σκηνή στο σπίτι σας, πριν φύγετε, για να επιβεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον τρόπο στησίματος, και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (τρύπες, προβληματικά φερμουάρ κ.α.)

- Στην περίπτωση που σας ενοχλεί το χώμα ή η άμμος, μπορείτε να βάλετε ένα υπόστρωμα στο δάπεδο της σκηνής, ενώ ακόμα μην ξεχάσετε να πάρετε υπνόσακο και μαξιλάρι.

- Ανεξάρτητα με τον εξοπλισμό που σας διαθέτει η σκηνή, μερικά ακόμα πασσαλάκια, θα τα χρειαστείτε στην περίπτωση που έχει δυνατό αέρα.

Εντομοαπωθητικό: Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε τα τσιμπήματα, οπότε ένα εντομοαπωθητικό σώματος σε συνδυασμό με κάποιο «φιδάκι» είναι η τέλεια λύση.

Extra: Ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που θα βάλετε το «φιδάκι», προκειμένου να μην προκαλέσει πυρκαγιά.

Για το φαγητό και το νερό: Σε υψηλές θερμοκρασίες, τα σνακς τύπου πατατάκια, γαριδάκια, ή αυτά που περιέχουν σοκολάτα, δεν θα ήταν σοφή επιλογή. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι για να βάλετε τα σνακ που επιθυμείτε, χωρίς αυτά να χαλάσουν, και φυσικά το νερό και οποιοδήποτε άλλο αναψυκτικό επιθυμείτε.

Το νυχτερινό φως: Απαραίτητο για την επιβίωσής σας στο κάμπινγκ είναι το φως το βράδυ. Υπάρχουν ειδικοί φακοί κάμπινγκ (λειτουργούν και ως φαναράκια), ενώ ακόμα μπορείτε να βρείτε από ηλιακά φαναράκια, μέχρι φώτα υγραερίου και μπαταρίας.

Φαρμακείο: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ελεύθερο κάμπινγκ, είναι πολλοί. Αναγκαίο είναι ένα μικρό φαρμακείο πρώτων βοηθειών για τις ατυχείς στιγμές, όπως τσιμπήματα, χτυπήματα κ.α.

Προσωπικά είδη: Η υπερβολή της βαλίτσας στο κάμπινγκ δεν χρειάζεται! Τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας θα είναι τα απολύτως απαραίτητα για τις μέρες που θα κάνετε τις διακοπές σας.

Extra: Σε περίπτωση βροχής, θα ήταν απαραίτητο ένα αδιάβροχο μπουφάν, ενώ ακόμα για το βράδυ θα χρειαστείτε κάτι πιο ζεστό.

- Ένα power bank, θα ήταν ιδανική λύση για όλους εσάς που δεν θα θέλατε να αποκοπείτε από το κινητό σας και τον ψηφιακό πολιτισμό.

- Μην ξεχάσετε να πάρετε τα απαραίτητα είδη υγιεινής που θα χρειαστείτε, κυρίως για εσάς που επιλέξατε ελεύθερο κάμπινγκ.

Αξεσουάρ Κάμπινγκ: Εκτός από την σκηνή που αποτελεί το σπίτι σας, υπάρχουν διάφορα αξεσουάρ που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, τα οποία θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, όπως ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι και οι καρέκλες κάμπινγκ.

Απορρίμματα: Η φύση απαιτεί σεβασμό από όλους για τις ομορφιές που μας προσφέρει. Έτσι, εξίσου σημαντικές είναι οι σακούλες σκουπιδιών για τα απορρίμματά σας.

Σήμανση & Σκηνή: Για τους τολμηρούς του ελεύθερου κάμπινγκ, το σημείο που θα επιλεχθεί για να στήσετε την σκηνή σας, θα πρέπει να έχει την κατάλληλη σήμανση από την δημοτική αρχή της περιοχής, όπου θα επιτρέπεται, καθώς στην Ελλάδα, στο γενικότερο πλαίσιο του Νόμου 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976) το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται.

Τέλος, αυτό που θα συμπληρώσει τις τέλειες διακοπές σας στη φύση είναι η καλή παρέα! Μπορείτε να πάρετε μαζί σας, επιτραπέζια παιχνίδια, ρακέτες και ένα ραδιόφωνο, για μουσική συνοδεία. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή για να κρατήσετε τις «φυσικές» αυτές διακοπές για πάντα ζωντανές!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις