ΜΟΛΑΟΙ. Άλλη Κατάσταση! Εντελώς, όμως! Και ωραία ιδέα:

First time, ever.. . Afro·Notos·Fest

Φεστιβάλ Αφρικανικού Πολιτισμού διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Λακωνία.

Το όνομά του; Afro·Notos·Fest

Το Afro·Notos·Fest εξερευνά την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής και περιλαμβάνει

  • εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού,
  • εργαστήρια καλλιτεχνικών και
  • εργαστήρια αφρικάνικου χορού και μουσικής (παιδιά, ενήλικες)

Μια περιπλάνηση στα μυστήρια της αφρικανικής παράδοσης, ένα ταξίδι στη μαγεία της Δυτικής Αφρικής

Τι έχει το πρόγραμμα;

Το Φεστιβάλ διεξάγεται,

  • 25/6, στη Μονεμβασία, στον χώρο του Γυμνασίου Μονεμβασίας
  • 26/6, στους Μολάους, στον χώρο του Γυμνασίου Μολάων – Μετά τα εργαστήρια έχει γιορτή στο αμφιθέατρο του Γ.Ε.Λ. Μολάων (22:00)
  • 27/6, στη Νεάπολη, στον χώρο του πρώην Γυμνασίου Νεάπολης

Μενού Ημέρας

  • 11.00-13.00: Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού, για παιδιά 6-12
  • 18.00-21.00: Εργαστήριο Αφρικάνικης Μουσικής και Χορού, για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες
  • 18.30-20.30: Εργαστήριο Καλλιτεχνικών, απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και άνω

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας – Η συμμετοχή είναι ελεύθερη –

  • Info – Πάρε τη Μυρτώ τηλέφωνο

Για κρατήσεις θέσεων και άλλες πληροφορίες πάρε τηλέφωνο τη Μυρτώ Παναρίτη, στο 6975 705 680.

Τα δρώμενα

  • Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού

Η συνάντηση είναι ένα εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού βασισμένο στην έννοια της πολυπολιτισμικότητας και της σωματικής έκφρασης μέσα από κινήσεις και ερεθίσματα από την παράδοση της Αφρικής.

«Ταξιδεύοντας πάνω από τα ποτάμια και τα δέντρα της Αφρικής, με το αυτί στο θρόισμα των φύλλων και το μάτι στο πέταγμα των πουλιών, μεταφέρνοντας κινήσεις από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Αφρική, θα κινηθούμε μέσα από παιχνίδια ρόλων, μουσικοκινητικών δράσεων και ενεργοποίησης κάθε μέλους του σώματος· θα αλληλεπιδράσουμε, θα εκφραστούμε και θα καλλιεργήσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας».

Το εργαστήριο βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Στην εκπαίδευση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο να παρουσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από το παιχνίδι, καλλιεργώντας στάσεις και συμπεριφορές σεβασμού και υπεράσπισής τους.
  • Στη σωματική έκφραση και τη σύνδεση των παιδιών με τη μουσική και τον χορό της Δυτικής Αφρικής.

Η μουσική των κρουστών είναι η πλησιέστερη στον καρδιακό χτύπο του ανθρώπου ενώ ο χορός αποτελεί μία γλώσσα που όπως και οι λέξεις είναι γεμάτοι συμβολισμούς.

Ο αφρικάνικος χορός συνδυάζει την ελευθερία του σώματος, την ψυχαγωγία και τη χαρά ενώ ταυτόχρονα η ζωντανή μουσική και τα κρουστά βοηθούν στην αντίληψη του ρυθμού, στην επιστροφή μας στους φυσικούς ήχους και στην εφορία που μας προκαλούν.

Συντελεστές: Φοίβη Μιχαήλ, Μαρία Νακασιάν, Μυρτώ Παναρίτη

  • Εργαστήριο Μουσικής και Αφρικανικού Χορού...

«…Είμαστε οι Yeelen - West African dance & Music, μία ομάδα που ασχολείται με την διάδοση παραδοσιακών χορών και μουσικής από την Δυτική Αφρική κυρίως Μάλι, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού.. Όπως σε πολλούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι των φυλών της Αφρικής χορεύουν σε κύκλο. Έτσι μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου που κινούνται στους έντονους παλμούς των κρουστών. Μοιράζονται κινήσεις από την καθημερινότητα, υμνούν τη ζωή, μιλούν στη γη, μιλούν στον ουρανό. Στο εργαστήριό μας θα γνωρίσουμε έναν παραδοσιακό χορό από την Δυτική Αφρική. Θα αναλύσουμε τον ρυθμό του με την βοήθεια των ζωντανών κρουστών που θα μας συνοδεύουν, θα τραγουδήσουμε και θα μοιραστούμε πληροφορίες για την ιστορία του.

Ο Αφρικανικός Χορός μάς βοηθά να ανακαλύψουμε τη δύναμη και την ενέργεια μέσα μας, να αισθανθούμε το κέντρο μας και να έρθουμε σε επαφή με αυτό..

Όλοι οι σωματότυποι, οποιασδήποτε ηλικίας και μηδενικής εμπειρίας μπορούν να χορέψουν, να γειωθούν και να απογειωθούν. Τα κρουστά είναι συνοδοιπόρος και οι μουσικοί βρίσκονται μαζί μας μέσα στον κύκλο του δούναι και λαβείν της ενέργειας, της γιορτής, της απελευθέρωσης, της στιγμής του «εδώ και τώρα».

Η ομάδα είναι τετραμελής και θα υπάρχει ζωντανή μουσική: Σίσσυ Πιντέλα, Χριστίνα Χατζηπαντελή, Stefano Attanasio, Hassan Sidibe

  • Εργαστήριο καλλιτεχνικών – Η μάσκα

Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν παραδόσεις που σχετίζονται με τη μάσκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική, όπου έχουν βρεθεί μάσκες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Οι αφρικανικές μάσκες είναι συναρπαστικά αντικείμενα που μπορεί να είναι απλά ή περίτεχνα. Η Αφρική, μια ποικιλόμορφη ήπειρος που φιλοξενεί πολλές φυλές ανθρώπων, έχει μια πλούσια ιστορία κατασκευής και χρήσης μασκών.

Οι μάσκες χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες για να εξασφαλιστεί μια καλή γεωργική συγκομιδή, σε τελετές για την ενθάρρυνση της ανθρώπινης γονιμότητας, σε πρακτικές ταφής ή κηδείας, ή για τη λατρεία των προγόνων.

Απεικονίζουν θεότητες, πνεύματα και άλλα μυθολογικά όντα, φοριούνται με διάφορους τρόπους και αποτελούν μια ξεχωριστή θέση στα ωραιότερα δημιουργήματα τέχνης στον κόσμο.

«Μέσα από το εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία που κουβαλούν, θα μελετήσουμε τη διαδρομή τους ενώ το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει, να ξεχωρίσει, να οραματιστεί και να φτιάξει τη δική του μάσκα. Μια κατασκευή σαν αυτή καλλιεργεί τη φαντασία και βοηθά να εκφραστούν σκέψεις και συναισθήματα. Ελάτε να "ταξιδέψουμε" μαζί και να αφήστε τον αυθορμητισμό σας να απελευθερωθεί δημιουργώντας τις δικές σας μοναδικές αφρικανικές μάσκες!»

Συντελεστές: Αντωνία Μιχαλακάκου, Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις