ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Ταΰγετος είναι η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου που συνδυάζει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, γραφικά ορεινά χωριά, κολπίσκους, πέτρινα γεφύρια και πλούσια χλωρίδα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Μεγαλόπολη (Αρκαδίας), τον Ευρώτα (Λακωνίας) και τη Μεσσηνία. Η κορυφή του βουνού ονομάζεται Προφήτης Ηλίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.407 μέτρων. Από τον Ταΰγετο ξεκινούν δύο ποτάμια, ο Ευρώτας που ρέει στον Λακωνικό Κόλπο και ο Νέδοντας που ρέει στον Μεσσηνιακό.

Το όνομα Ταΰγετος προέρχεται από την Ταϋγέτη, γνωστή ως μία από τις Πλειάδες, τις κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία. Κατά τη βυζαντινή περίοδο το βουνό ονομάστηκε και «Πενταδάκτυλος», όνομα που σχετιζόταν με τις 5 κορυφές της οροσειράς.

Το επιβλητικό αυτό βουνό προσφέρει πολλές διαδρομές πεζοπορίας που είναι καλά σηματοδοτημένες και προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το χειμώνα το χιόνι δυσκολεύει αρκετά την αναρρίχηση και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες είναι να φτάσεις στην κορυφή του βουνού με το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία και τη μαγευτική θέα της Πελοποννήσου.

Πλησιάζοντας τον Ταΰγετο

Μια κλασική διαδρομή για να προσεγγίσετε τον Ταΰγετο είναι μέσω του χωριού Τρύπη στο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Αυτή η διαδρομή είναι από τις πιο όμορφες της Πελοποννήσου καθώς θα οδηγήσετε μέσα από ένα δάσος και το φαράγγι του Λαγκαδά. Κοντά στο φαράγγι βρίσκεται το χάσμα του Καιάδα όπου οι αρχαίοι Σπαρτιάτες εγκατέλειπαν τα ανάπηρα βρέφη.

Εναλλακτικά υπάρχει η διαδρομή από τη Σπάρτη προς το ορεινό χωριό Αναβρυτή. Αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι τρομακτικός για πολλούς οδηγούς, καθώς βρίσκεται κοντά στην άκρη των βράχων. Από το χωριό Αναβρυτή ξεκινούν πολλές όμορφες πεζοπορικές διαδρομές προς τα κοντινά χωριά.

Αν θέλετε να προσεγγίσετε τη βόρεια πλευρά του Ταϋγέτου, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τον Μυστρά προς το όμορφο χωριό Καστόρι.

Προφήτης Ηλίας

Η ψηλότερη κορυφή του βουνού (2.407 μέτρα) ονομάζεται Προφήτης Ηλίας. Εδώ μπορείτε ακόμα να βρείτε το ομώνυμο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Κάθε Ιούλιο πολλοί ορειβάτες φτάνουν στην κορυφή του βουνού και διανυκτερεύουν εκεί για να συμμετάσχουν στο όμορφο γλέντι του ξωκλησιού που γίνεται στις 20 Ιουλίου. Ο κόσμος μαζεύεται γύρω από το εκκλησάκι, ανάβουν φωτιές και τραγουδούν ή τρώνε λίγη σούπα απολαμβάνοντας την απεραντοσύνη του βουνού. Στις 2 τα ξημερώματα οι επισκέπτες ακούνε τον ήχο της καμπάνας που προαναγγέλλει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Η Λειτουργία διαρκεί μέχρι την ανατολή του ηλίου- τότε οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν το «φαινόμενο της πυραμίδας». Αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα οφείλεται στη σκιά που δημιουργεί η κορυφή του βουνού πάνω από τη Μεσσηνιακή γη και μοιάζει με πυραμίδα λόγω του σχήματος της κορυφογραμμής.

Η πιο δημοφιλής διαδρομή για να φτάσετε στο ξωκλήσι ξεκινά από την πηγή Μαγγανιάρη ή από το ορειβατικό καταφύγιο του Ταϋγέτου (ΕΟΣ Σπάρτης) και είναι μια εύκολη και ασφαλής πορεία. Το μονοπάτι προς την κορυφή ξεκινά από την πηγή Μαγγανιάρη (980μ υψόμετρο) και διασχίζει το δάσος μέχρι την πηγή της Βαρβάρας και το καταφύγιο ΕΟΣ Ταϋγέτου (1550μ υψόμετρο). Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Διαφορετικά, μπορείτε να φτάσετε στο καταφύγιο με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να ξεκινήσετε την πεζοπορία προς την κορυφή του βουνού. Θα πεζοπορήσετε για περίπου 2,5 ώρες από το καταφύγιο του ΕΟΣ μέχρι την κορυφογραμμή του Προφήτη Ηλία (2400μ υψόμετρο). Η συνολική διάρκεια της διαδρομής από το Μαγγανιάρη προς τον Προφήτη Ηλία είναι περίπου 4,5 ώρες και μήκος 8,5 χλμ.

Πεζοπορικές διαδρομές

Εκτός από τον Προφήτη Ηλία, υπάρχουν ακόμη περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές και τοποθεσίες σε αυτή την οροσειρά που θα σας καταπλήξουν με την άγρια ομορφιά τους και θα σας κάνουν να ξεχάσετε τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μυστράς- Ταϋγέτη – Μονή Φανερωμένης: Αυτή η διαδρομή ξεκινά από τον Μυστρά (320μ υψόμετρο) και μετά από 2,5 χιλιόμετρα και 1 ώρα πεζοπορίας θα καταλήξετε στο χωριό Ταϋγέτη (700μ υψόμετρο). Στην είσοδο αυτού του χωριού θα δείτε μια όμορφη βρύση. Εδώ ξεκινά ένα ακόμη μονοπάτι που μετά από δύο ώρες περπάτημα καταλήγει στη Μονή Φανερωμένης όπου θα βρείτε το ομώνυμο μοναστήρι.

Οικισμός Αναβρυτή – Άγιος Ιωάννης: Ο οικισμός Αναβρυτή συνδέεται με πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι το πέτρινο μονοπάτι που μετά από μία ώρα περπάτημα καταλήγει στον Άγιο Ιωάννη. Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 3,5 χλμ και περνά μέσα από φαράγγι.

Κουμουστά – Μονή Γόλας: Η Κουμουστά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων στον Ταΰγετο. Από αυτό το χωριό μπορείτε να ξεκινήσετε την όμορφη πεζοπορική σας διαδρομή μήκους 3,5 χιλιομέτρων που καταλήγει στο μοναστήρι που ονομάζεται Μονή Γόλας. Μετά από περίπου 1,5 ώρα θα δείτε το μοναστήρι που είναι ένα από τα επτά μοναστήρια της Ελλάδας που φιλοξενούν εικόνες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Κουμουστά – Καταφύγιο ΕΟΣ Ταϋγέτου: Από την Κουμουστά υπάρχει άλλη μια εντυπωσιακή διαδρομή που διασχίζει το δάσος του Πενταυλών (1200μ υψόμετρο). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε πηγές, καταρράκτες και λίμνες. Κατά μήκος της διαδρομής θα βρείτε άλλο ένα μονοπάτι που οδηγεί στο ορεινό καταφύγιο του Ταϋγέτου.

Τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου

Γεωργίτσι: Το Γεωργίτσι συχνά αποκαλείται «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Το υψόμετρο του χωριού είναι 970 μέτρα και προσφέρει εκπληκτική θέα στη Σπάρτη. Πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές, έλατα και καστανιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του γραφικού ορεινού χωριού. Υπάρχουν περίπου 300 κάτοικοι, αλλά το χωριό τείνει να συγκεντρώνει πολύ κόσμο κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Καστόρι: Το χωριό Καστόρι είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τις περιπέτειες, καθώς προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και canyoning (κατάβαση φαραγγιών). Απολαύστε τη δραστηριότητα της πεζοπορίας στην όμορφη διαδρομή του φαραγγιού του ποταμού Κάστορα με τις πηγές και το τοξωτό γεφύρι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Λουκά που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά.

Πελλάνα: Περίπου 5,4 χλμ από το Καστόρι βρίσκεται το χωριό Πελλάνα. Κοντά στο χωριό πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο όπου θα βρείτε τα ερείπια της Αρχαίας Πελλάνας, όπως το εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο με τους θολωτούς τάφους. Σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους το ανάκτορο αυτής της τοποθεσίας άνηκε στον Μενέλαο και την Ελένη της Σπάρτης.

Αλαγονία: Το χωριό Αλαγονία βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το μέρος είναι ιδανικό για όσους θέλουν χαλαρωτικές διακοπές μακριά από τους θορύβους της πόλης. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο δάσος μέχρι την τοποθεσία Λουκά όπου θα συναντήσετε υπέροχα πράσινα τοπία.

Νέδουσα: Η Νέδουσα (παλαιότερα, Μεγάλη Αναστάσοβα ή Μεγάλη Αναστασίτσα) είναι ένας ακόμη γραφικός ορεινός προορισμός με δύο πέτρινους νερόμυλους, ένα γεφύρι και όμορφα ξωκλήσια. Επίσης, είναι γνωστή ως η πατρίδα του Νικηταρά που ήταν ο γενναίος οπλαρχηγός κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών το 1821. Εδώ θα βρείτε το σπίτι και την προτομή του φημισμένου οπλαρχηγού.

Αρτεμισία: Για όσους αγαπούν την ιστορία και τα αξιοθέατα επισκεφθείτε το χωριό Αρτεμισία που χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης. Μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Μελέ. Η «Κάτω Χώρα» αν και δεν κατοικείται πλέον προσφέρει σημαντικά μνημεία για επίσκεψη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις