ΕΛΛΑΔΑ. Κυκλοφόρησε, το καλοκαίρι,

Ένα βιβλίο που επιχειρεί να χαρτογραφήσει το στιχουργικό σύμπαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο τραγουδοποιός έχει βοηθήσει στη συγγραφή του.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τους μαγικούς στίχους του αγαπημένου τραγουδιού «San Michele»…

Ο Θανάσης είναι ποιητής. Του χαρίστηκε, όμως, να γράφει εκπληκτική μουσική.

Τα τραγούδια του είναι φτιαγμένα από το χώμα απάτητων βουνών και νερό φερμένο από τη Μελούνα και την κοιλάδα του Λιβάνου.

Η ελευθερία ως κυριαρχικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης βρίσκεται μεταμφιεσμένη πίσω από κάθε γράμμα, λέξη, πρόταση, στίχο, στροφή της ποίησής του…

Ο Θανάσης είναι τραγουδοποιός· μουσικός, συνθέτης, στιχουργός. Από τη σύγχρονη παραγωγή, είναι ο κοντινότερος συγγενής στο Δημοτικό Τραγούδι και την Δημοτική Ποίηση… Την ποιητική του, θα ήθελα να ανθολογήσει κάποια στιγμή, ο Παντελής Μπουκάλας

Θανάση, απ’ όλα τα τραγούδια σου, αυτό με κάνει να δακρύζω..

  • Θανάσης Παπακωνσταντίνου - San Michele -Tεχνόπολη Σεπτέμβρης 2016
  • Το βιβλίο

Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για την ποιητική βιογραφία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Αναπτύσσεται σε δύο μέρη:

  • «Με τη δική του περπατησιά» και,
  • «Θεματική και καταβολές»

Η κοινωνική διάσταση των στίχων του – Με παράδειγμα τα τραγούδια του κατανοούμε τη ματιά του στον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία, το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση.

  • Ένας κόσμος ανομοιόμορφος και υβριδικός

Λέει ο Ναρ: «Το βιβλίο αυτό ασχολείται με τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση, έναν κόσμο ανομοιόμορφο και υβριδικό, που έχει λειτουργήσει και εξακολουθεί να λειτουργεί όχι μόνο στο χαρτί και με τη μουσική, αλλά και αυτόνομα.

Πρόκειται για ποίηση που δεν έχει εκδοθεί σε βιβλίο, αλλά έχει αγαπηθεί πολύ όπως “ακούγεται” στα τραγούδια. Η βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016 προκάλεσε, εξάλλου, μια σχετική συζήτηση με την αναγνώριση των στίχων ως ποιητικού έργου.»

Συνεχίζοντας στο εισαγωγικό του σημείωμα ο συγγραφέας επισημαίνει ότι «μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να φιλοτεχνεί με λεπτομέρειες την εικόνα του “δικού του” κόσμου, αλλά αφήνει στον αναγνώστη-ακροατή την πιο ζόρικη δουλειά. Και ποια είναι αυτή; Μα ο αναστοχασμός ως προς τις εν πολλοίς αόριστες διεργασίες που νοηματοδοτούν τη ζωή, την αναγέννηση της φύσης και τον διάλογο μαζί της και άλλα πολλά ακόμη.

Οι στίχοι του διακρίνονται για τη συναισθηματική τους ένταση, τις τραχιές εικόνες και τους συνειρμούς. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γράφει στίχους που μοιάζουν με παραμύθια, παραμύθια για μεγάλους.»

  • Τα ακροατήρια του Θανάση

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Άκης Σακισλόγλου αναφέρεται και στα ακροατήρια του Θανάση που όπως αποδεικνύουν τα απανωτά sold-out στις συναυλίες του, είναι πιστά και αμετακίνητα: «Με όχημα την τραγουδοποιία και εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία της απίστευτης ανόδου της ελληνικής μουσικής παραγωγής από το 1990 ως το 2005 (δισκογραφία, ιδιωτικά ΜΜΕ, συναυλίες), ο Θανάσης κατάφερε να διεισδύσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να το μετασχηματίσει, από καθαρά λαϊκό που ήταν το 1980, σε κάτι “άλλο”, διαφορετικό.

Το ακροατήριο του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι ένα συμπαγές κοινό, που εκτείνεται σε περισσότερες από μία γενιές, από σχολιαρόπαιδα, τα οποία έσερναν οι γονείς τους σε συναυλίες του από μωρά, αλλά και φοιτητές, οι οποίοι ενστικτωδώς εντοπίζουν πάντα το καινοτόμο, ως τους ηλικιωμένους πια παλιούς ρεμπέτες και ροκάδες (μη σας πω και χεβιμεταλάδες).

Αποτελεί στοιχείο ταυτότητας η φράση “ακούω Θανάση Παπακωνσταντίνου

Όχι, φυσικά, με την έννοια του δήθεν. Ίσα ίσα, το να ξεκαθαρίσεις σε μια παρέα ότι αγαπάς τα τραγούδια του Θανάση, ότι γνωρίζεις την πορεία του και τον ακολουθείς στις συναυλίες του, σε απαλλάσσει αμέσως από το να συστηθείς ως προσωπικότητα, ως πολίτης, μη σας πω και ως ψηφοφόρος.»

  • Παρουσίαση

Το Σάββατο (10/12, 12:00) στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου (Πρώτη έκδοση ΙΟΥΝΙΟΣ 2022, ΠΑΤΑΚΗΣ).

Θα μιλήσουν οι, Δημήτρης Αγγελής, Ποιητής, Διευθυντής του περιοδικού «Φρέαρ» | Γιώργος Αλλαμανής, Δημοσιογράφος | Ντόρα Ρίζου, Διευθύντρια παραγωγής στη «Λύρα» | Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας και ο συγγραφέας.

  • Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000). Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ενώ την ίδια χρονιά εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο «Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί» (Καστανιώτης). Το 2009 εκδόθηκε (Γαβριηλίδης) το δίτομο έργο του Ναρ με τίτλο «Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα», ενώ την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνια Ιανός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις