ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Λόγω μεγάλης προσέλευσης παρατείνεται, έως τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, η περιοδική έκθεση «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.

Περισσότεροι από 24.500 επισκέπτες, έχουν δει την έκθεση που είναι αφιερωμένη στο έργο του Δημητσανίτη φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου (1888-1956) και αναδεικνύει εκφάνσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών μετασχηματισμών της Δημητσάνας κατά τη νεότερη ιστορία της.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πρωτότυπο υλικό από το αρχείο του Παναγόπουλου, το οποίο αποτελεί μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας. Φωτίζονται βασικές πτυχές της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας της εποχής, όπως αγροτικές εργασίες και επαγγέλματα, ήθη και έθιμα, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα του σχολικού βίου, επέτειοι και εορτασμοί. Επίσης παρουσιάζονται γεγονότα και καινοτομίες που αναμόρφωσαν τη ζωή των κατοίκων και επηρέασαν τις μέχρι τότε παγιωμένες δομές και αντιλήψεις, θίγονται καίρια ζητήματα για την εξέλιξη του τόπου διαχρονικά, όπως η εγχώρια και υπερπόντια μετανάστευση, τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για βιωσιμότητα και ανάπτυξη, κ.ά. Εκτός από τις αυθεντικές φωτογραφίες, παρουσιάζονται επαγγελματικός εξοπλισμός και προσωπικά αντικείμενα του Μιχάλη Παναγόπουλου, εμπλουτισμένα από εποπτικό υλικό, προφορικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικές και ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές.

Μέσα από την έκθεση σκιαγραφείται το προφίλ τόσο της Δημητσάνας που εξελίσσεται όσο και του φωτογράφου-πρωταγωνιστή που την απαθανατίζει. Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτή η σημασία της τέχνης της φωτογραφίας για τη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, ενώ δίνεται στους επισκέπτες το ερέθισμα να αναστοχαστούν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Δημητσάνας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας του Μουσείου.

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Παράταση έκθεσης έως 30 Ιανουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00

Κλειστά: 25- 26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου

Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα 220 07

Τ: 27950 31630 | www.piop.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις