ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ. H μοναδική πέτρινη αρχιτεκτονική της Μάνης, το πανέμορφο τοπίο, η αυθεντικότητα του τόπου και το γεγονός ότι μπορείτε να φτάσετε εδώ από τη Αθήνα μέσα σε 3,5 ώρες, κάνει την Καρδαμύλη έναν αλλιώτικο χειμερινό προορισμό.

Το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που περιβάλλει τη μικρή πόλη, είναι ένα από τα ωραιότερα της νότιας Ελλάδας και ίσως ένα από τα ωραιότερα της μεσογειακής Ευρώπης. Θρονιασμένη στο ανατολικό μπράτσο του Μεσσηνιακού κόλπου μέσα στους ελαιώνες, έχει μπροστά της την καταγάλανη ατελείωτη θάλασσα.

Οι πανύψηλες βουνοκορφές του Ταΰγετου την περιβάλλουν προστατευτικά με πλαγιές γεμάτες κυπαρίσσια. Το φαράγγι του Βύρου φθάνει μέχρι το λιμανάκι της. Δυο απλωτές από το λιμάνι του Άι-Γιάννη, η καταπράσινη, ακατοίκητη νησίδα Μερόπη κάνει ακόμα πιο πολυδιάστατη την ομορφιά του τοπίου.

Μέσα σε αυτό το υπέροχο ανάγλυφο, ξεπροβάλλει η πέτρινη, μανιάτικη αρχιτεκτονική της Καρδαμύλης. Παραδοσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια που συναντώνται και αποχωρίζονται σε ένα λαβυρινθώδες σύμπλεγμα, γραφικές μικρές πλατείες. Η ατμοσφαιρικότητα του χώρου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής και χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας που έρχονται εδώ για γυρίσματα. Διεθνείς αστέρες κάνουν το καλοκαίρι τις διακοπές τους την Καρδαμύλη, celebrities πίνουν καφέ στα μπαράκια της. Αυτά βεβαίως δεν είναι στοιχεία που θα δείτε το χειμώνα.

Θα δείτε όμως την υπέροχη κατοικία του συγγραφέα Patrick Leigh Fermor υποδειγματικά ανακατασκευασμένη από το Μουσείο Μπενάκη με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μυθιστορηματική προσωπικότητα ο Patrik Leigh Fermor (1915-2011), o Κυρ-Μιχάλης όπως τον έλεγαν στην Καρδαμύλη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς συγγραφείς της γενιάς του.

Είχε λάβει μέρος στην αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε, ήταν ζωγράφος, κοσμοπολίτης, διανοούμενος. Λάτρευε την Ελλάδα και επέλεξε στην δεκαετία του ‘60 την Καρδαμύλη ως μόνιμο τόπο κατοικίας του. Το σπίτι του αντανακλά τη σύνθετη προσωπικότητά του, έτσι όπως συνδυάζονται με υπέροχο τρόπο έπιπλα από όλον τον κόσμο και το μεσογειακό φυσικό περιβάλλον με τα κυπαρίσσια, τις ελιές, και τους σκίνους. Για να το επισκεφθείτε είναι απαραίτητη η προ συνεννόηση με το Μουσείο Μπενάκη 2103671090 και leighfermorhouse@benaki.gr ή με τα Aria Hotels 2102207686.

Έχει μακρά θητεία στον πολιτισμό το μέρος, έχει και μακρά ιστορική πορεία επίσης: στην Παλιά Καρδαμύλη, όπως γράφει ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, ήρθε από τα Επτάνησα στις 6 Ιανουαρίου. Έμεινε στο χωριό προετοιμάζοντας την επανάσταση μέχρι τις 22 Μαρτίου του 1821 οπότε και ξεκίνησε με 2.500 Μανιάτες για να απελευθερώσει την Καλαμάτα, την Τρίπολη και μετά το Ναύπλιο.

Στην Παλιά Καρδαμύλη

Θα τα νιώσετε όλα αυτά παρά τη δυνατή τουριστική ανάπτυξη και τη διεθνή προβολή αφού το μέρος παραμένει ανθρώπινο, ζεστό και φιλικό. Ιδιαιτέρως τώρα το χειμώνα, όταν θα βρεθείτε στην Παλιά Καρδαμύλη, το Πάνω χωριό, όπως το λένε το μέρος οι ντόπιοι. Καθώς θα μπαίνετε στην αυλή του πύργου του Μούρτζινου, θα δείτε σκαλισμένη στο μάρμαρο τη μαρτυρία του Κολοκοτρώνη για την παρουσία του εδώ «και εις τας 6 Iανουαρίου ήλθα εις το σπίτι του πατρικού μου φίλου καπετάν Παναγιώτη Tρουπάκη».

Μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο που βρίσκεται η Παλιά Καρδαμύλη με το αυτοκίνητο, μπορείτε όμως και να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο του χωριού δίπλα στη γέφυρα και να ανηφορίσετε αργά αργά στο μονοπάτι δίπλα στις ελιές, μέχρι να φτάσετε στην πύλη εισόδου.

Ένα οχυρωμένο συγκρότημα από αυστηρά πυργόσπιτα είναι η Παλιά Καρδαμύλη (χτίστηκε το 1807) που αναπτύσσεται γύρω από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα με το τετραώροφο καμπαναριό. Όχι μόνο τα κτίσματα αλλά και ολόκληρη η γύρω περιοχή ανήκε στην οικογένεια των καπεταναίων Tρουπάκηδων -Μούρτζινων (Μούρτζινος ήταν προσωνύμιο που πήρε ένα μέλος της οικογένειας και το οποίο στη συνέχεια προστέθηκε στο όνομα ολόκληρης της οικογένειας).

Οι πύργοι είναι αναστυλωμένοι, το μουσείο του Μούρτζινου εξαιρετικό (2721073638) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή των Μανιατών αλλά και τη μανιάτικη αρχιτεκτονική μια μεγάλης γκάμας κτισμάτων, από πύργους, μέχρι ελαιοτριβεία και μύλους.

Η αίσθηση που προσλαμβάνεις διαβαίνοντας την τοξωτή πύλη και καθώς κινείσαι μέσα στη σιωπή, είναι αυστηρή. Ο περίκλειστος οχυρός χώρος με την αυτάρκεια που δηλώνει η στέρνα και το ελαιοτριβείο και τα βοηθητικά κτίσματα, η τριώροφη οχυρή κατοικία και ο πολεμόπυργος, μιλούν ηχηρά για τη βαρύνουσα ισχύ των μεγάλων οικογενειών της Μάνης στην Επανάσταση του 1821.

Στην παραλία του Φονέα

Επιστρέφοντας από την Παλιά Καρδαμύλη στο σήμερα, οι βόλτες στα στενά του χωριού, είναι μια εμπειρία πολύ ρομαντική και αισθητικά απολαυστική, αφού η Καρδαμύλη είναι ένας θαυμάσια διατηρημένος πετρόκτιστος οικισμός. Και μόνο ένας καφές ή ένα ποτό με θέα το ηλιοβασίλεμα -κάποιοι από το βαθύ fun club του χωριού το συγκρίνουν με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης-, δικαιώνει τη φήμη του τόπου.

Αν και για να παραδοθείτε στα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά θα χρειαστεί να περιμένετε (οι περισσότεροι), θα πρέπει οπωσδήποτε να χαρίσετε στον εαυτό σας μια συνάντηση με την παραλία του Φονέα, γύρω στα 3 χλμ. έξω από το χωριό. Εδώ καταλήγει το ομώνυμο φαράγγι που ξεκινάει από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας για να φτάσει ύστερα από μια διαδρομή 8 χλμ στην παραλία, την πιο διάσημη της Καρδαμύλης.

Η παραλία του Φονέα, κυκλώνεται από βράχους και δέντρα ενώ ο χαρακτηριστικός τεράστιος βράχος που προβάλλεται από την ακτή μέσα στη θάλασσα με τα βαθιά σκούρα μπλε νερά, έχει μια απειλητική ομορφιά που γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν την χτυπάει ο αέρας. Η παραλία δεν φαίνεται πολύ εύκολα από το δρόμο, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί προς τα εκεί, και αυτό προσδίδει ένα παραπάνω μυστήριο στο μέρος.

Φαγητό, ποτό, διαμονή

Αν έχετε διάθεση για περιπλάνηση, μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το οχυρό και πολύ εντυπωσιακό Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας, να φτάσετε μέχρι το σπήλαιο του Δυρού ή να κάνετε μια βόλτα μέχρι τη Στούπα.

Για φαγητό, τώρα το χειμώνα πηγαίνετε στο «Κρίταμο» (2721 064102) στον κεντρικό δρόμο, που είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Από μπέργκερ μέχρι μανιάτικη καρμπονάρα αλλά και τυπική τοπική κουζίνα. Για καφέ, γλυκά, ποτό, κοκτέιλ θα πάτε στο bar “Aquarella” (2721 075010) σε ύψωμα με θέα στη θάλασσα και στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Για διαμονή μπορείτε να επιλέξετε το «Καλαμίτσι» (2721073131). Πετρόκτιστο συγκρότημα μέσα σε ελαιώνα με θέα στη θάλασσα ή το «Παλατάκι» (2721073540) -μικρά διαμερίσματα και πέτρινες μικρές βίλες μέσα σε ελιές με θαλασσινή θέα.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις