ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ. Η Ελλάδα έχει αποτελέσει πολλές φορές τον τόπο που επιλέγουν ξένοι για να φτιάξουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι και είτε να αποτελεί το καταφύγιό τους είτε μόνιμη κατοικία τους. Άλλοι επιλέγουν νησιά και άλλοι ορεινούς ή άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς για να τους μετατρέψουν στον δικό τους παράδεισο. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η επιλογή ενός Βρετανού συγγραφέα ο οποίος έφτιαξε στην Ελλάδα ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου. Επέλεξε, δε μια περιοχή που φημίζεται για την ηρεμία της και τη φύση της. Μιλάμε για την Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης. Μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο και με θέα τη θάλασσα, ο Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λι Φέρμορ), ο Βρετανός περιηγητής με την έντονη ζωή έφτιαξε τον δικό του παράδεισο, στη χώρα που αγάπησε πολύ, την Ελλάδα.

Καρδαμύλη: Το μέρος της Ελλάδας που ερωτεύτηκε ένας Βρετανός συγγραφέας και έφτιαξε ένα υπέροχο σπίτι

Ο Fermor, ήταν συγγραφέας αλλά η επαφή του με την Ελλάδα έγινε κυρίως στη Μάχη της Κρήτης καθώς όντας μεταμφιεσμένος ως βοσκός και έχοντας το ψευδώνυμο Μιχάλης πήρε μέρος στην Αντίσταση. Ανήκε, μάλιστα, στην μικρή σε αριθμό ομάδα αξιωματικών που συνέλαβε το 1944 τον Γερμανό διοικητή, Χάινριχ Κράιπε. Ο Fermor δεν αγωνίστηκε απλώς για την Ελλάδα αλλά την αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του και γι’ αυτό το λόγο επέλεξε να φτιάξει εδώ το σπίτι του κατά τη δεκαετία του ’60. Το σπίτι σήμερα λειτουργεί και σαν κατάλυμα το οποίο μπορεί να νοικιάσει κάποιος και να περάσει εκεί μέρες χαλάρωσης με θέα τη θάλασσα.

Το 1996 όντας εν ζωή, ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν το ακίνητο στο Μουσείο Μπενάκη και σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία τους και με το Συμβόλαιο Δωρεάς το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συγγραφέων, ερευνητών, ποιητών και καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν. Η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου μπορεί να γίνει για τρεις μήνες κάθε χρόνο.

Η ιδιαίτερη κατασκευή του σπιτιού με την εκπληκτική θέα

Το σπίτι είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη. Και ενώ στην πραγματικότητα μοιάζει σαν ένα ισόγειο, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους μιας και είναι χτισμένο σε κατηφορικό σημείο. Η πέτρα κυριαρχεί παντού ενώ οι διάδρομοι κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις και συγκεκριμένα τη θέα στη θάλασσα. Το εσωτερικό του σπιτιού είναι εξίσου εντυπωσιακό με λιτά έπιπλα σε ήρεμες γραμμές και το ξύλο να κυριαρχεί. Απαλά χρώματα και κυρίως το άσπρο σε χαλαρώνουν και διαμορφώνουν ένα ήρεμο κλίμα. Το σπίτι διαθέτει μεγάλη αυλή με δέντρα ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα σπίτι στην Καρδαμύλη που δίκαια έχει τον τίτλο του ενός από τα πιο όμορφα στην Μεσόγειο.

Πηγή φωτογραφιών: ariahotels.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις