ΝΟΡΒΗΓΙΑ. Μια μοναδική εμπειρία ζουν οι κάτοικοι σε ορισμένα μέρη της Νορβηγίας: Για ένα μέρος του χρόνου, ο ήλιος δεν δύει ποτέ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ήλιος του μεσονυκτίου» και συμβαίνει σε μέρη νότια του Ανταρκτικού Κύκλου και βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ το βιώνει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο - εδώ, ο ήλιος δεν δύει μεταξύ 20 Απριλίου και 22 Αυγούστου.

Απίστευτο βίντεο από νησιά της Νορβηγίας: Ο ήλιος δε βυθίζεται ποτέ κάτω από τον ορίζοντα

Απίστευτα πλάνα από drone που κατέγραψε ο Βρετανός ταξιδιωτικός φωτογράφος Τζορτζ Κούπερ, δείχνουν αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο να διαδραματίζεται στα νησιά Λοφότεν και σε άλλα μέρη της Νορβηγίας.

https://www.instagram.com/reel/ChhAgr-jT4e/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στα πλάνα, τα οποία έχουν γίνει viral στο Instagram με περισσότερα από 9,1 εκατομμύρια likes, τα νησιά φαίνονται να φωτίζονται από το φως του ήλιου όλες τις ώρες της νύχτας, από τις 11 το βράδυ έως τις 3 το πρωί. Στη λεζάντα του βίντεο, ο φωτογράφος έγραψε: «Είκοσι τέσσερις ώρες με φως της ημέρας είναι πραγματικά μια εμπειρία που καίει το μυαλό. Το να βλέπεις τον ήλιο να μη βυθίζεται ποτέ κάτω από τον ορίζοντα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχω δει ποτέ».

Μέχρι σήμερα το βίντεο έχει λάβει περισσότερα από 44.000 σχόλια, με έναν χρήστη να περιγράφει το σκηνικό ως «επίγειο παράδεισο».

Πώς όμως λειτουργεί «ο ήλιος του μεσονυκτίου»;

Το Visit Norway, το γραφείο τουρισμού της Νορβηγίας, εξηγεί: «Η γη περιστρέφεται με κεκλιμένο άξονα σε σχέση με τον ήλιο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Βόρειος Πόλος έχει γωνία προς το άστρο μας. Γι' αυτό, για αρκετές εβδομάδες, ο ήλιος δεν δύει ποτέ πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο».

Το γραφείο τουρισμού της χώρας περιγράφει μάλιστα τα χρώματα του ήλιου αυτή την συγκεκριμένη περίοδο ως «σαν παρατεταμένο ηλιοβασίλεμα και ανατολή ταυτόχρονα» με «κοκκινοκίτρινο φως».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις