ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Μαραθιάς στο νομό Λακωνίας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με χρυσαφένια αμμουδιά κι ένα εκπληκτικό πορφυρό ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται στη νότια απόληξη του ακρωτηρίου Μαλέα στο γνωστό σε όλους μας «ανατολικό πόδι της Πελοποννήσου» ή «πόδι της Νεάπολης».

Ένα «πόδι», ξεκάθαρα παρεξηγημένο από τους τουριστικούς οδηγούς σε πανελλαδικό (και όχι μόνο) επίπεδο. Αναμφίβολα επισκιασμένο από την αίγλη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς και από την εξωτική Ελαφόνησο.

Αξίζει πάντοτε όμως μια παράκαμψη από τον αρχικό προορισμό μας για να γνωρίζουμε ένα άλλο μέρος. Και που ξέρεις; Αυτό που δεν ακούγεται τόσο #exotic ή τόσο αναγκαίο για την #travel λίστα μας, μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα!

Ελίκα – Μαραθιάς ο συνδυασμός της Λακωνίας που αξίζει να γνωρίσεις

Η Ελίκα είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού. Η θέα από εδώ είναι εξαιρετική προς όλο το λακωνικό κόλπο και το μάτι φτάνει μέχρι τα ξακουστά Κύθηρα. Η ιστορία της Ελίκας ξεκινάει από τα Μυκηναϊκά χρόνια και παρόλο που χρειάστηκε σε αρκετές φάσεις στην ιστορία της να εγκαταλειφθεί (για διαφορετικούς λόγους κάθε εποχή) ξανά κατοικήθηκε ισάριθμες φορές και φτάνει στο σήμερα να αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στο χάρτη της λακωνικής γης.

Όσο για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν αρκετές εκδοχές με την πρώτη να έχει τις ρίζες της στη μυθολογία και τη νύμφη της Ελίκης. Η επόμενη εκδοχή θέλει έναν ξενόφερτο κτηνοτρόφο με καταγωγή από τα Άλικα της Μάνης να εγκαθίσταται στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού όταν συγκεντρώνονταν για παρέα στην καλύβα του μανιάτη, έλεγαν «πάμε στου Αλικιώτη» το οποίο επικράτησε «πάμε στου Ελικιώτη» δημιουργώντας το όνομα του χωριού όπως το ξέρουμε σήμερα. Κατά μια άλλη εκδοχή όμως, η ονομασία προέρχεται από ένα σύμπλεγμα βουνών που μοιάζει με έλικα.

Οποιαδήποτε εκδοχή και να ισχύει, η Ελίκα δεν παύει να μοιάζει από μακριά σαν φρουρός του Μαραθιά και όποιος αγαπήσει το ένα από τα δύο μέρη, τότε αναπόφευκτα θα λατρέψει και το «αδερφάκι του!

Χρυσαφένιες αμμουδιές, θαλάσσια σπορ κι ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα

Ο Μαραθιάς βρίσκεται μόνο 3 χιλιόμετρα κάτω από την Ελίκα και αποτελεί έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό μόνο για λίγους. Για εκείνους που αναζητούν το εναλλακτικό, το όμορφο, το αυθεντικό αλλά και το απαλλαγμένο από την τουριστική τρέλα των #must προορισμών. Μια ήρεμη, γαλήνια υπερδύναμη της νότιας Πελοποννήσου.

Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως αμφιταλαντευόμενο σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα βρεις σε αυτό τον παραθαλάσσιο οικισμό αλλά ο επισκέπτης δε θα στερηθεί τίποτα από καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες μέχρι καταλύματα και οργανωμένες παραλίες. Το μέρος ενδείκνυται επίσης και για θαλάσσια σπορ.

Η ακτογραμμή μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την παραλία Παναρίτη στο Μαραθιά και καταλήγει στην παραλία Πλατανιστού είναι μια πανέμορφη διαδρομή με αυτοκίνητο (ή με τα πόδια για τους πιο τολμηρούς) για να γνωρίσεις αυτό το πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του λακωνικού κόλπου.

Η παραλία Παναρίτη είναι οργανωμένη και η πιο δημοφιλής από όλες στην περιοχή αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές αποτελούν οι παραλίες Παχιά Άμμος, Λιμνών και Πλατανιστού που επιλέγουν συνήθως όσοι θέλουν να απολαύσουν φυσική ομορφιά μακριά από πολυκοσμία.

Όσο για το ηλιοβασίλεμα που απολαμβάνει ο επισκέπτης σε αυτή τα γωνιά της Ελλάδας, ένα είναι το σίγουρο: ο Μαραθιάς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολύ-φωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις