Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις βαφές του εμπορίου υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι για να βάψουμε και να στολίσουμε με φυσικά υλικά τα πασχαλινά αυγά μας.

Παρόλο που τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού κατά τη σταύρωσή του, τα τελευταία χρόνια τα αυγά που στολίζουν το τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν τόσο σε χρώματα όσο σε σχέδια.

Αυτό συνεπάγεται πως έχουν «σκαρφιστεί» ένα σωρό εναλλακτικοί τρόποι για το βάψιμο τους. Από τις πιο απλές κι εύκολες μεθόδους μέχρι ζωγραφικές με πολύπλοκα σχέδια και τεχνικές που αγγίζουν τα όρια της λεπτομέρειας και της εφευρετικότητας. Οι τρόποι όμως που προτιμούνται κατά κόρον, είναι εκείνοι που αφορούν φυσικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Αυγά βαμμένα με υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής

Ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος για βαμμένα πασχαλινά αυγά είναι αντί της κλασσικής μπογιάς που παίρνουμε από τα σούπερ μάρκετ, να «παίζουμε» με αποχρώσεις από τα γνωστά σε όλους μας χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Η ιδιαιτερότητα σε αυτό τον τρόπο είναι πως δημιουργούμε μόνοι μας την παραλλαγή του κάθε χρώματος.

Το μυστικό είναι πως σε ένα ποτήρι νερού αδειάζουμε πολλές σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής για έντονο χρώμα ενώ αν θέλουμε πιο παστέλ αποχρώσεις ρίχνουμε λιγότερες σταγόνες. Επιπλέον, οι συνδυασμοί χρωμάτων δημιουργούν ευφάνταστα αποτελέσματα.

Δεν ξεχνάμε ανακατέψουμε καλά το χρώμα και να προσθέσουμε δυο κουταλιές της σούπας ξύδι. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα για 3 – 4 λεπτά και αφαιρούμε προσεκτικά.

*Όσο περισσότερο μένουν τα αυγά στο νερό τόσο πιο έντονο χρώμα αποκτούν.

Χρωματίζουμε τα αυγά μας με ζωμούς από λαχανικά και μπαχαρικά

Μπορεί αυτή η μέθοδος να απαιτεί περισσότερο χρόνο και αναμπουμπούλα στην κουζίνα, όμως τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές μιας και πρόκειται για έναν εντελώς φυσικό τρόπο χρωματισμού των πασχαλιάτικων αυγών.

Για τις κόκκινες αποχρώσεις θα χρειαστούμε παντζάρια ή φλούδες από ξερά κρεμμύδια όπου θα μας βγει λίγο πιο πορφυρό το χρώμα. Για τους γαλάζιους τόνους θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινο λάχανο ενώ για τους κίτρινους μερικές κουταλιές κουρκουμά. Αν θέλουμε πράσινο χρώμα θα χρειαστούμε σπανάκι ενώ για πορτοκαλί λίγη πάπρικα αρκεί.

Η διαδικασία είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Βράζουμε τα λαχανικά ή τα μπαχαρικά για μισή ώρα, σβήνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε 2 ώρες ακόμη το χρώμα των λαχανικών να «δέσει». Ύστερα αφαιρούμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, προσθέτουμε 3 – 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, βυθίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν δεν έχουν πάρει το χρώμα που θέλουμε δε βιαζόμαστε να τα βγάλουμε. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει φόβος να εισχωρήσει το χρώμα μέσα στο αυγό.

Αυγά χωρίς βάψιμο, στολισμένα με κορδέλες, σπάγκο και λουλούδια

Αυτός είναι ο πιο «αναίμακτος» τρόπος για πασχαλινά αυγά. Ή αν θες η μέθοδος του τεμπέλη πλην όμως δημιουργικού ανθρώπου. Γιατί εδώ μπορεί να μη χρειαστεί να κουνήσουμε κατσαρόλες, σουρωτήρια κτλ, οπωσδήποτε όμως η διαδικασία θα μας ευχαριστήσει αφού θα ξεδιπλώσουμε το καλλιτεχνικό μας ταλέντο.

Μπορούμε λοιπόν να βράσουμε τα αυγά και ύστερα να δέσουμε γύρω τους κορδέλα ή σπάγκο με περασμένες χάντρες ανάμεσα στα σκοινάκια. Ακόμη και η δαντέλα ταιριάζει εξαιρετικά αλλά κι ένα απλό στεφανάκι από λουλούδια ή κλαδάκια, δίνει άλλη χάρη.

Λίγο χαμομήλι ή μια μαργαρίτα που θα δέσουμε πάνω στα αυγά μας εκτός από ανοιξιάτικο τόνο θα δώσουν και άρωμα στα αυγά μας. Για πιο παιχνιδιάρικες καταστάσεις, μπορούμε να ζωγραφίσουμε ένα προσωπάκι σε ότι διάθεση μας κάνει κέφι.

*Αν κυκλοφορούν παιδιά στο σπίτι, αφήστε τα να αναλάβουν αυτό το κομμάτι της διακόσμησης!

Αυγά με αποτυπωμένα φυσικά λουλούδια και φυλλαράκια

Εδώ η μέθοδος απαιτεί μόνο μια έξτρα κίνηση πριν βυθίσουμε τα αυγά σε όποιο χρώμα έχουμε επιλέξει. Αυτό σημαίνει πως ακουμπάμε πάνω στο αυγό ένα φύλλο ή ένα πέταλο από λουλούδι και τα δένουμε σφιχτά μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν. Βυθίζουμε τα αυγά ως έχει και αφού τα βγάλουμε από τη μπογιά, αφαιρούμε προσεκτικά το καλσόν και το φύλλο ή το λουλούδι.

Για έξτρα γυαλάδα περνάμε από πάνω λίγο λάδι με τη βοήθεια ενός απορροφητικού χαρτιού κουζίνας.

Extra Tip ->

Για αυγά πιτσιλωτά (ξέρεις σαν αυτά που βρίσκουμε στο δάσος ή σαν αυτά του ορτυκιού) μπορούμε να φτιάξουμε γκριζωπό χρώμα από βατόμουρα (βράζουμε τα φρούτα μισή ώρα και αφήνουμε άλλες 2 ώρες να «κάτσει» το χρώμα). Ύστερα πιτσιλάμε το χρώμα πάνω στο ήδη βαμμένο αυγό μας με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις