Από την εμπέδωση μιας ρουτίνας ύπνου μέχρι τα κατάλληλα στρώματα, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ύπνου είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών. Προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται αρκετό ύπνο, από 10 έως 13 ώρες για τις ηλικίες από 5 έως 8 χρονών και 8 με 10 ώρες από 14 έως 17 ετών. Ακολούθως θα δούμε ορισμένες παραμέτρους, που μπορείτε να λάβετε υπόψη για να είστε βέβαιοι, ότι θα κάνετε την κατάλληλη επιλογή στρώματος για το παιδί σας.

1. Στρώματα: Ποια είναι τα 3 κύρια υλικά κατασκευής τους

Οι 3 τύπο στρωμάτων είναι: Φυσικό, Αφρώδες και Υβριδικό. Τα αφρώδη στρώματα αποτελούνται από memory foam, αφρό γέλης και πολυουρεθάνη. Τα φυσικά αποτελούνται από ελατήρια, λάτεξ και βαμβάκι. Τέλος τα υβριδικά συνδυάζουν ελατήρια και αφρώδες υλικό. Οι ειδικοί συνιστούν προτού αποφασίσει κανείς να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά.

Τα αφρώδη στρώματα είναι πιο οικονομικά, αλλά δεν παρέχουν πάντα την κατάλληλη στήριξη. Τα υβριδικά από την άλλη είναι πιο δημοφιλή, γιατί παρέχουν την κατάλληλη στήριξη και αποφεύγεται η άσκηση πίεσης σε διάφορα σημεία του σώματος. Τέλος τα φυσικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως τα αποτελούμενα από λάτεξ, ενώ αποτελούν φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Επιπρόσθετα δεν περιέχουν χημικά, αλλά θα τα πληρώσει κανείς περισσότερο.

2. Τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται σε σκληρά ή μαλακά στρώματα ύπνου;

Κάποια παιδιά μπορεί να δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα στρώματα ύπνου συγκριτικά με άλλα. Σε κάθε περίπτωση έχετε υπόψη, ότι τα παιδιά κάτω των 7 ετών θα πρέπει να κοιμούνται σε σκληρά στρώματα για να παρέχεται η σωστή στήριξη στο κορμί τους. Στα μεγαλύτερα των 7 ετών μπορείτε να αγοράσετε μαλακότερα στρώματα, αλλά όπως και στους ενήλικες, θα πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη στήριξη.

Τα παιδιά ζυγίζουν λιγότερο από τους ενήλικες, που σημαίνει ότι τα αισθάνονται πιο σκληρά, ενώ αισθάνονται πιο άνετα τα μαλακά κρεβάτια. Καθώς μεγαλώνουν ωστόσο θα χρειαστούν πιο σταθερό στρώμα. Μπορείτε σε αυτές τις περιπτώσεις κι εφόσον το παιδί έχει δείξει προτίμηση σε μαλακό στρώμα, να αγοράσετε κάποιο, που να έχει δύο πλευρές, μια μαλακή και μια σκληρή, ώστε να το γυρίζετε κατά βούληση.

3. Ποιο μέγεθος είναι κατάλληλο για το παιδί σας;

Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν τα στρώματα μέχρι να φύγουν από το σπίτι τους, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε κάτι, που θα προσφέρει άνεση και υποστήριξη. Ένα φθηνό στρώμα είναι η συνταγή της επιτυχίας για ξαγρύπνια και κουρασμένα και νευρικά παιδιά. Αν διαβάζετε με το παιδί σας παραμύθια πριν τον ύπνο, βρείτε ένα στρώμα, που θα έχει λίγο χώρο και για εσάς στο πλάι.

4. Στρώματα και μαξιλάρια ύπνου: Στοχεύστε σε ποιότητα, διάρκεια και προσαρμοστικότητα

Όπως και με τα μαξιλάρια ύπνου έτσι και με τα στρώματα, η ποιότητα είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο πλαίσιο της διασφάλισης ενός άνετου ύπνου θα πρέπει να ψάξετε για στρώματα, που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα, τα στρώματα με ελατήρια είναι δροσερά, καθώς ο αέρας περνά μέσα από τα ελατήρια. Τα στρώματα από λάτεξ είναι εκ φύσεως δροσερά. Εκείνα από αφρώδες υλικό δεν είναι τόσο δροσερά όπως τα στρώματα από ελατήρια ή λάτεξ. Τα υβριδικά στρώματα λόγω του ότι έχουν και τα ελατήρια επιτρέπουν στον αέρα να περνά ανάμεσά τους παραμένοντας δροσερά.

5. Τα υποαλλεργικά στρώματα είναι πια κανόνας

Δεν είναι μόνο η αίσθηση, που έχει το παιδί όταν κοιμάται στο στρώμα, που έχει σημασία. Ίσης βαρύτητας είναι και οι μυρωδιές. Για την ακρίβεια πολλά στρώματα έχουν μυρωδιές, που οφείλονται στα χημικά. Οι οσμές και οι διάφορες πτητικές ενώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις λη συμπτώματα παρόμοια με αυτά των αλλεργιών, όπως ερεθισμός του λαιμού και της μύτης, πονοκέφαλος, ναυτία, ζαλάδα. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να αναζητήτε στρώματα χωρίς πτητικές ενώσεις, αλλά και υποαλλεργικά καλύμματα για τα στρώματα. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσετε το παιδί από μούχλα και ακάρεα.

Στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα από κρεβάτια, στρώματα και μαξιλάρια, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού σας ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο και τις ιδιαίτερες συνθήκες κατά τον ύπνο του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις