ΚΟΣΜΟΣ. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι απανταχού φίλοι της επικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Πόλεμος των Άστρων - Star Wars γιορτάζουν το κινηματογραφικό κατόρθωμα του Τζορτζ Λούκας, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του είδους. Η 4η Μαΐου επελέγη από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς («May the Force be with you») «May the fourth be with you».

Τα γεγονότα του Πολέμου των Άστρων συμβαίνουν σ' ένα μακρινό Γαλαξία (In a galaxy far far away..)! Πολλοί από τους χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι, αλλά υπάρχουν και τέρατα διαφόρων ειδών. Ο Λούκας χρησιμοποιεί υπερφυσικά στοιχεία, όπως ιππότες, μάγισσες και πριγκίπισσες, χαρακτήρες που συναντούμε στα παραμύθια και τα έπη. Παρότι η ταινία εξελίσσεται στο απώτερο μέλλον, λίγες είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες. Η εικόνα του γαλαξιακού κόσμου είναι σκοτεινή και βρόμικη και όχι γυαλιστερή και φουτουριστική. Είναι αυτό που αποκαλεί ο Λούκας «το αρχέγονο μέλλον», που θα εκλαϊκευτεί αργότερα στις ταινίες Alien, Mad Max και Blade Runner.

Η κινηματογραφική σειρά έχει τιμηθεί με πολλά Βραβεία Όσκαρ, κυρίως για τα τεχνικά της επιτεύγματα (ηχητικά και οπτικά εφέ), που άνοιξαν νέους δρόμους στην κινηματογραφία. Τη μουσική της ταινίας, που βασίζεται σε βαγκνερικά πρότυπα, υπογράφει ο Τζον Ουίλιαμς και τιμήθηκε με Όσκαρ το 1978. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την ανακήρυξε ως την κορυφαία κινηματογραφική μουσική όλων των εποχών.

Η χρονολογική σειρά των ταινιών με βάση πότε διαδραματίζονται στο σύμπαν του Star Wars:

  1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (Ταινία, 1999). 32 χρόνια πριν το A New Hope.
  2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (Ταινία, 2002). 22 χρόνια πριν το A New Hope.
  3. Star Wars: Clone Wars (Σειρά κινουμένων σχεδίων, 2003-2005)
  4. Star Wars: The Clone Wars (Ταινία, 2008)
  5. Star Wars: The Clone Wars (Σειρά κινουμένων σχεδίων, 2008-2020)
  6. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (Ταινία, 2005). 19 χρόνια πριν το A New Hope. Τώρα που μάθαμε για τον Anakin, μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό flash back. Η καλύτερη ταινία των prequels, με μερικές πολύ δυνατές στιγμές σαν τη μονομαχία του Obi Wan και του Anakin.
  7. Star Wars: The Bad Batch (Σειρά κινουμένων σχεδίων, 2021-συνεχίζει)
  8. Solo: A Star Wars Story (Ταινία, 2018). Περίπου 10 χρόνια πριν το A New Hope – spin-off.
  9. Obi-Wan Kenobi (Σειρά, 2022)
  10. Star Wars Rebels (Σειρά κινουμένων σχεδίων, 2014-2018)
  11. Star Wars: Andor (Σειρά, 21 Σεπτεμβρίου 2022)
  12. Rogue One: A Star Wars Story (Ταινία, 2016). Τελειώνει στιγμές πριν το A New Hope – spin-off. Κάνουμε ένα διάλειμμα και βλέπουμε μια άριστη ταινία που ενώνει μερικά κομμάτια του παζλ ανάμεσα στο Revenge of the Sith και το A New Hope.
  13. Star Wars Episode IV: A New Hope (Ταινία, 1977). Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς. Η ταινία που ξεκίνησε τα πάντα και μας συστήνει στους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές, Luke, Han και Leia.
  14. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (Ταινία, 1980). 3 χρόνια μετά το A New Hope. Ίσως η κορυφαία ταινία, όπου μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε την πραγματική ταυτότητα του Darth Vader.
  15. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (Ταινία, 1983). 4 χρόνια μετά το A New Hope. Αφού πήραμε μερικές πληροφορίες για την ιστορία των ηρώων μας, μπορούμε να συνεχίσουμε την ιστορία μας και να δούμε πώς θα καταφέρει ο Luke να σώσει τον Han και στη συνέχεια να τα βάλει με την Αυτοκρατορία.
  16. Star Wars: The Mandalorian (Σειρά, 2019-συνεχίζει)
  17. The Book of Boba Fett (Σειρά, 2021)
  18. Star Wars: Resistance (Σειρά κινουμένων σχεδίων, 2018-2019)
  19. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (Ταινία, 2015). 34 χρόνια μετά το A New Hope. Μεταφερόμαστε πολλά χρόνια αργότερα για να δούμε τον γιο της Leia και του Han να πρωταγωνιστεί στις δικές του περιπέτειες, από άλλη σκοπιά από αυτήν των γονιών του βέβαια.
  20. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (Ταινία, 2017). 34 χρόνια μετά το A New Hope. Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της νέας τριλογίας. Ο Luke εμφανίζεται ξανά για να συνδράμει για άλλη μια φορά στο μέλλον ολόκληρου του γαλαξία.
  21. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (Ταινία, 2019). 35 χρόνια μετά το A New Hope.
  22. Star Wars: Visions (Anime Σειρά, 2021)

Θέλετε να εμβαθύνετε πραγματικά στο καλύτερο σύμπαν όλων των εποχών;

Ας μην γελιόμαστε. Ναι, μπορεί πολλοί να κράζουν τα prequels, όμως εμείς τα λατρεύουμε. Θέλουμε να ζήσουμε στο έπακρο αυτήν την εμπειρία από ένα γαλαξία πολύ πολύ μακρυά. Ίσως αν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας, ή κάποιο ανιψάκι να αγαπήσει το Star Wars, συνιστούμε αυτήν τη σειρά προβολής ανεπιφύλακτα.

  • A Phantom Menace: Ναι, είχε τα θεματάκια της. Ωστόσο, γνωρίζουμε τον Anakin από παιδί και δενόμαστε μαζί του για όλο το ταξίδι που πρόκειται να κάνει. Το pod racing μας φαίνεται ό,τι καλύτερο και απορούμε που κάποιοι το κράζουν.
  • Attack of the Clones: Βλέπουμε πως αρχίζει ο Πόλεμος των Κλώνων που θέτει τα θεμέλια για τη διάλυση της Δημοκρατίας.
  • Clone Wars: Θα αναρωτηθείτε, σειρά κινουμένων σχεδίων; Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε. Το Clone Wars δεν είναι μόνο για παιδιά. Αναπτύσσει τους αγαπημένους μας χαρακτήρες με τρομερό τρόπο, κάτι που λείπει από τα prequels. Η ιστορία είναι απίστευτη και απλά μας δένει σε τρομακτικό βαθμό με τους πρωταγωνιστές.
  • Revenge of The Sith: Πλέον η ταινία αυτή, μετά το Clone Wars, αποκτά διαστάσεις έπους. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα Star Wars fanboys την λατρεύουν. Η διαμάχη μεταξύ Obi-Wan, Anakin, μετά από 6 σεζόν στενής φιλίας, απλά μας ραγίζει την καρδιά. Εάν μάλιστα κανείς καταφέρει να το δει χωρίς να ξέρει τι θα γίνει μετά, ίσως να μην περιμένει και την κατάληξη του Anakin.
  • Solo: Μπορεί πολλοί να την κατηγόρησαν, ωστόσο ατύχησε να βγει λίγο μετά το The Last Jedi, που όλοι ξέρουμε πως δίχασε τους fans σε τρομακτικό βαθμό. Το Solo ήταν μια καλή ταινία που μας ταξίδεψε όμορφα στο σύμπαν που αγαπάμε και μας έδειξε κάποιες πληροφορίες για τον αγαπημένο Han.
  • Rebels: Κι άλλη σειρά κινουμένων σχεδίων. Ναι, πιο παιδική από το Clone Wars, άλλα πάλι μας δίνει πολύ ωραίες πληροφορίες για τη φύση της Δύναμης, ενώ και η Ιστορία των πρωταγωνιστών αποκτά μετά από ένα σημείο πολύ ενδιαφέρον.
  • Rogue One: Η καλύτερη ταινία Star Wars επί Disney. Το να τη δούμε ακριβώς πριν το A New Hope μας βοηθά να καταλάβουμε πιο καλά την πορεία της επόμενης ταινίας.
  • A New Hope: Πλέον ξέρουμε πολλές πληροφορίες για τον Luke τον γέρο Ben και τον Vader. Όταν ο Ben αναπολεί το παρελθόν, το ίδιο κάνουμε και εμείς μαζί του.
  • Empire Strikes Back: Ναι, ξέρουμε ήδη τι θα πει ο Vader στον Luke, αλλά πάλι μπορούμε να εκτιμήσουμε την εκπληκτική σκηνή.
  • The Return of the Jedi: Με τόσες ταινίες και σειρές στην πλάτη μας, πλέον μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτήν την ταινία πολύ παραπάνω. Η όλη θυσία του -πλέον- Anakin, μας συγκινεί πολύ παραπάνω, ξέροντας ολόκληρη την ιστορία του, το πως τελικά ήταν όντως ο Εκλεκτός που έφερε ισορροπία στη Δύναμη.
  • The Mandalorian: Η σειρά της Disney που μέχρι στιγμής τα πάει αρκετά καλά δίνει ωραίες νέες πληροφορίες για τον κόσμο του Star Wars.
  • The Force Awakens – The Last Jedi: Οι δύο ταινίες των sequels που προετοιμάζουν το δρόμο για τη μεγάλη ολοκλήρωση της ιστορίας μας.

Πολιτική και Πόλεμος των Άστρων

Η δημοφιλής σειρά επιστημονικής φαντασίας δάνεισε το όνομά της και στην πολιτική. Πόλεμος των Άστρων αποκαλείται κοινώς η Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας, που εξήγγειλε στις 23 Μαρτίου 1983 ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν. Προβλέπει τη χρήση επίγειων και διαστημικών πυραυλικών συστημάτων για την αποτροπή πυρηνικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς να έχει προχωρήσει αρκετά, δεν έχει εγκαταλειφθεί μέχρι σήμερα.

Τζενταϊσμός

Ο μυστικισμός της «Νέας Εποχής», που βρίσκεται στη βάση των ταινιών Star Wars, φαίνεται ότι ελκύει πολλούς. Το σύστημα αξιών των Τζεντάι - το τάγμα των πολεμιστών μοναχών, «φρουρών της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον γαλαξία» - δανείζεται στοιχεία από τον ταοϊσμό, τον βουδισμό, τον καθολικισμό και τις διδαχές των σαμουράι. Οι οπαδοί τους αυξάνονται και πληθύνονται, έχοντας αναγάγει τον τζενταϊσμό σε θρησκεία.

Στην απογραφή πληθυσμού του 2001 στη Μεγάλη Βρετανία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,7% του πληθυσμού) δήλωσαν τζενταϊστές, φέρνοντας τον τζενταϊσμό στην τέταρτη θέση των θρησκειών στο νησί, ενώ στην αντίστοιχη απογραφή της Νέας Ζηλανδίας, ο Τζενταϊσμός εμφανίσθηκε ως η δεύτερη δημοφιλέστερη θρησκεία στη χώρα πίσω από τον χριστιανισμό με 53.000 πιστούς. Στις απογραφές πληθυσμού του 2011, καταγράφηκαν ως πιστοί του τζενταϊσμού 65.000 άτομα στην Αυστραλία, 9.000 στον Καναδά, 15.000 στην Τσεχία και 179.632 στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις