ΚΟΣΜΟΣ. Στην ιστορία του κινηματογράφου οι μητέρες έχουν αποδειχθεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε όλα τα είδη, από τα θρίλερ και τις ταινίες τρόμου ("Ψυχώ", "Το Μωρό της Ρόζμαρι") μέχρι τα sci-fi ("Alien"), τα arthouse δράματα ("Μια Γυναίκα Εξομολογείται") και τις περιπέτειες ("Ο Εξολοθρευτής").

Στις λίστες που ακολουθούν θυμόμαστε εκείνες τις κινηματογραφικές μαμάδες οι οποίες απεικονίζονται όχι μόνο με τρυφερότητα, αλλά και με έναν τρόπο που ξεπερνά το στενό συμβατικό πλαίσιο της μητρότητας. Γυναίκες πρωταγωνίστριες σε φιλμ υποτιμημένα ή μη, οι οποίες εμπνέουν και μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε τόσο τις μαμάδες μας.

Οι 15 καλύτερες ταινίες:

1. Lady Bird (2017) - Μια ταινία ενηλικίωσης που ακολουθεί την ταραχώδη σχέση μεταξύ μιας μητέρας και της έφηβης κόρης της.

2. Steel Magnolias (1989) - Μια ιστορία για μια ομάδα γυναικών του Νότου που μοιράζονται έναν δεσμό φιλίας καθώς περιηγούνται στις προκλήσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της μητρότητας.

3. Room (2015) - Μια μητέρα και ο μικρός της γιος κρατούνται αιχμάλωτοι σε ένα μικρό δωμάτιο και κάνει ό,τι μπορεί για να τον προστατεύσει και να του δώσει μια αίσθηση κανονικότητας.

4. Terms of Endearment (1983) - Ένα συγκινητικό δράμα για μια σχέση μητέρας-κόρης, καθώς και οι δύο περιηγούνται στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

5. Erin Brockovich (2000) - Μια βιογραφική ταινία για μια ανύπαντρη μητέρα που γίνεται νομική βοηθός και αναλαμβάνει μια μεγάλη εταιρεία για να αγωνιστεί για δικαιοσύνη για την κοινότητά της.

6. The Blind Side (2009) - Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, αυτή η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα που δέχεται έναν άστεγο έφηβο και τον βοηθά να πλοηγηθεί στο δρόμο του προς ένα επιτυχημένο μέλλον.

7. Stepmom (1998) - Η κλασική συγκινητική ταινία των 90s που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια. Η εκπληκτική Susan Sarandon είναι βαριά άρρωστη και νιώθει ανταγωνιστικά απέναντι στη μελλοντική μητριά τους, Julia Roberts. Ένα υπέροχο μάθημα για χωρισμένα ζευγάρια που έχουν παιδιά και ο λόγος να περάσεις τη Γιορτή της Μητέρας με χαρτομάντιλα.

8. I, Tonya (2017) - Μια βιογραφική ταινία για τη ζωή της πρώην αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Tonya Harding και την περίπλοκη σχέση της με τη μητέρα της.

9. Joy (2015) - Μια βιογραφική κωμωδία-δράμα για μια ανύπαντρη μητέρα που γίνεται μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και εφευρέτης.

10. The Joy Luck Club (1993) - Μια ταινία που εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ μιας ομάδας Κινεζοαμερικανών γυναικών και των μεταναστριών μητέρων τους.

11. Όλα για τη μητέρα μου (1999): Ο μετρ του είδους, Πέδρο Αλμοδόβαρ, ξέρει πώς να αποτυπώνει αυτήν τη σχέση στη μεγάλη οθόνη. Η εν λόγω ταινία πήρε Όσκαρ και δείχνει τη single μητέρα που δουλεύει ως νοσοκόμα στη μεταμόσχευση οργάνων. Όταν ο γιος της πεθαίνει, δωρίζει την καρδιά του και επιστρέφει στον πατέρα του παιδιού της, που τώρα είναι trans γυναίκα.

12. Τα παιδιά είναι εντάξει (2010): Μία υπέροχη ταινία με δύο μαμάδες. Την Julianne Moore και την Annette Bening. Μεγαλώνουν μαζί τα 3 παιδιά τους, μέχρι που το ένα θέλει να γνωρίσει τον βιολογικό του πατέρα. Ο ερχομός του (Mark Ruffalo) δημιουργεί αναστάτωση σε όλη την οικογένεια. Καλή ευκαιρία να δεις μία οικογένεια που απαρτίζεται από δύο γκέι γυναίκες.

13. Brave (2012): Η animated εκδοχή είναι πάντα και πιο ευαίσθητη. Η Μέριντα είναι μία έφηβη που έχει επαναστατικές διαθέσεις και είναι μόνιμα σε κόντρα με τη μαμά της. Όταν η τελευταία μεταμορφώνεται σε αρκούδα, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και να έρθουν πιο κοντά.

14. Juno (2007): Καταπληκτική ταινία που θίγει το θέμα της εγκυμοσύνης στην εφηβεία αλλά και της υιοθεσίας. Η πρώτη εμφάνιση της Ellen Page ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να κάνει και είναι η ταινία που δεν θα ξεχάσω ποτέ, γιατί ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

15. Mothers and Daughters (2016): Άλλο ένα cast- αφρόκρεμα έρχεται να σου δώσει μία ακόμη ταινία που μιλά για τη σχέση μητέρας-παιδιού. Οι ιστορίες είναι πολλές, με τη Selma Blair να υποδύεται την έγκυο φωτογράφο, να τις αιχμαλωτίζεις στην κάμερα και να επανεξετάζει τη δική της σχέση με τη μητέρα της

Οι 10 καλύτερες σειρές:

1. Gilmore Girls (2000-2007) - Μια συγκινητική δραματική κωμωδία για τη στενή σχέση μιας ανύπαντρης μητέρας και της έφηβης κόρης της, καθώς περιηγούνται στη ζωή σε μια μικρή πόλη. Αν και τα όρια της σχέσης τους είναι κάπως δυσδιάκριτα, πρόκειται για μία πανέξυπνη σειρά, γεμάτη τρυφερές στιγμές, σκαμπανεβάσματα, έρωτες και πολύ χιούμορ. Θα βρεις στο Netflix και το reunion της σειράς μετά από 10 χρόνια.

2. Big Little Lies (2017-2019) - Μια δραματική σειρά μυστηρίου που ακολουθεί τις ζωές μιας ομάδας μητέρων σε μια εύπορη κοινότητα της Καλιφόρνια, των οποίων οι ζωές καταστρέφονται από μια τραγωδία.

3. Good Girls (2018-2021) - Μια αστυνομική κωμική σειρά για τρεις μητέρες από τα προάστια που στρέφονται σε μια εγκληματική ζωή για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να ξεφύγουν από τις κοσμικές ζωές τους.

4. Jane the Virgin (2014-2019) - Ένα δράμα εμπνευσμένο από τηλενουβέλα για μια νεαρή γυναίκα που μένει έγκυος μετά από κατά λάθος γονιμοποίηση και τη σχέση της με την ισχυρή μητέρα της.

5. Working Moms (2017-2021) - Μια καναδική κωμική σειρά που εξερευνά τις προκλήσεις του να είσαι εργαζόμενη μητέρα στη σύγχρονη κοινωνία.

6. Mom (2013-2021) - Μία αγαπημένη κωμική σειρά που συνεχίζεται και δείχνει τρεις γενιές γυναικών μέσα στο σπίτι. Οι δύο μεγαλύτερες δίνουν αγώνα ενάντια στον αλκοολισμό, αλλά με φοβερά κωμικά στοιχεία. Αποτυπώνει το πόσο πολύπλοκη μπορεί να γίνει η σχέση μάνας κόρης αλλά και πόσο σημαντική είναι η συγχώρεση για την εξέλιξη της σχέσης.

7. Unorthodox (2020) - Μια περιορισμένη σειρά για μια νεαρή μητέρα που εγκαταλείπει την υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητά της στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Βερολίνο.

8. Little Fires Everywhere (2020): Η φρέσκια σειρά που έρχεται μετά το Big Little Lies και ξαναφέρνει στις οθόνες μας την Reese Witherspoon. Από τη μία έχουμε αυτήν την τελειομανή και πλούσια μαμά και από την άλλη τη μυστικοπαθή και άρτι αφιχθείσα Kerry Washington που μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Υπάρχουν μυστικά που θα αποκαλυφθούν.

9. Call the Midwife (2012-σήμερα) - Μια δραματική σειρά εποχής που διαδραματίζεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1950, ακολουθώντας τις ζωές μιας ομάδας μαιών που ξεγεννούν μωρά σε μια φτωχή γειτονιά.

10. The Letdown (2017-2019) - Μια αυστραλιανή κωμική-δραματική σειρά για μια νέα μητέρα που παλεύει με τις προκλήσεις της μητρότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας κατάθλιψης και της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις