ΕΛΛΑΔΑ. Καλοκαιρινές διακοπές, μία από τις μεγαλύτερες φαντασιώσεις κάθε εργαζομένου. Όλοι χρειαζόμαστε μερικές μέρες (ή και εβδομάδες) μακριά από τον χώρο εργασίας, ώστε να ανανεωθούμε, να ξεκουραστούμε και να διώξουμε το καθημερινό στρες.

Ποια είναι τα οφέλη που έχουν οι διακοπές για την υγεία μας;

Οι διακοπές είναι ΜΟΝΟ σωματική ξεκούραση, ανάκαμψη του οργανισμού, βελτίωση της διάθεσης και διασκέδαση;

Δεν είναι ΜΟΝΟ αυτοί οι λόγοι που κάνουν τις διακοπές τόσο απαραίτητες για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.Για ποιους άλλους λόγους όμως έχουμε πραγματική ανάγκη τις διακοπές;

Βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου

Η κούραση οδηγεί μακροπρόθεσμα στο να επιβραδύνονται οι γνωστικές μας λειτουργίες, ενώ αντίθετα η ξεκούραση κάνει τον εγκέφαλο να αναζωογονηθεί και να λειτουργεί στο βέλτιστο. Μετά από τις διακοπές είμαστε πιο παρατηρητικοί, πιο συγκεντρωμένοι, πιο εύστροφοι.

Βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Όταν νοιώθουμε πραγματικά ξεκούραστοι μπορούμε να σκεφτούμε πιο ευέλικτα περισσότερες εναλλακτικές και να ανταποκριθούμε καλύτερα σε καταστάσεις που ίσως (πριν τις διακοπές) να έμοιαζαν αδιέξοδες.

Ο εγκέφαλος γεμίζει «χαρούμενες» ουσίες

Όταν διασκεδάζουμε και νιώθουμε χαλαροί, ο εγκέφαλός μας παράγει ορμόνες που προωθούν την θετική σκέψη και διάθεση. Κάτι τέτοιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο στην διαρκή παραγωγή αυτών των ουσιών, με εμάς να αισθανόμαστε πιο συχνά χαρούμενοι.

Αλλαγή τρόπου σκέψης

Νέες παραστάσεις, νέα μέρη, ίσως νέοι άνθρωποι. Όλα αυτά οδηγούν σε νέες ιδέες – είτε το κατανοείς εκείνη την στιγμή είτε όχι. Βγαίνεις από τον δικό σου μικρόκοσμο, και κατευθύνεις την σκέψη σου σε νέα μονοπάτια.

Όταν ο νους ξεφεύγει από την καθημερινή του ρουτίνα, μπορεί να επεξεργάζεται γεγονότα και καταστάσεις στο πίσω μέρος του, άρα και να προωθεί την λύση τους. (Ενώ εσύ κάθεσαι σε μία παραλία αμέριμνος.)

Βγαίνουμε από την ζώνη άνεσής μας

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ακραίο για να βγεις από το comfort zone σου. Οι μικρές αλλαγές των διακοπών, η χαλάρωση, η έλλειψη αυστηρού προγράμματος θα οδηγήσουν σε ευέλικτη συμπεριφορά και θα γεννήσουν τον ενθουσιασμό του νέου και της εξερεύνησης.

Βελτιωμένη διάθεση επηρεασμένη από το περιβάλλον

Στις διακοπές όλοι νοιώθουν πιο χαλαροί, έτσι όπου και να κοιτάξεις γύρω σου μπορείς να δεις χαρούμενα πρόσωπα να διασκεδάζουν. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να βελτιώσει την διάθεση με τρόπο που θα διατηρηθεί και μετά τις διακοπές.

Δημιουργία αναμνήσεων

Όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, μα και για πολλά χρόνια αργότερα. Οι αναμνήσεις δεν αποτυπώνονται μόνο σε φωτογραφίες, μα και μέσα μας, επηρεάζοντάς μας μακροπρόθεσμα!

Ερχόμαστε πιο κοντά

Στις διακοπές έχουμε την δυνατότητα για ποιοτική αλληλεπίδραση με τους αγαπημένους μας (φίλους, οικογένεια), χωρίς την τριβή της καθημερινότητας. Είναι μία ευκαιρία για επανασύνδεση, επαφή και επικοινωνία (λεκτική, και μη λεκτική). Οι μέρες των διακοπών είναι η καλύτερη ευκαιρία για να περάσουμε πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά μας. Πόσο μάλλον, οι έρευνες λένε, κατά την διάρκεια των διακοπών είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες οι γονείς και τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.

Γελάμε περισσότερο

Στις διακοπές είμαστε πιο ανοιχτοί στο χιούμορ, το πείραγμα, το γέλιο. Αυτό βελτιώνει όχι μόνο την διάθεσή μας εκείνη την στιγμή, μα και την ίδια την υγεία μας, και την ποιότητα ζωής μας!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν φέτος να εκμεταλλευτούμε τις διακοπές μας στο μέγιστο, επιστρέφοντας ανανεωμένοι και πραγματικά ξεκούραστοι!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις