ΑΡΚΑΔΙΑ. Στην παραθαλάσσια Αρκαδία ξεχωρίζουν δυο γείτονες κολπίσκοι για την ήρεμη ομορφιά τους, η παραλία Θιόπαυτο και το ψαροχώρι Σαμπατική.

Η Αρκαδική Ριβιέρα, έχει μήκος σχεδόν 100 χιλιόμετρα. Ξεκινάει βορειότερα με το Ξηροπήγαδο για να καταλήξει στο Φωκιανό, το νοτιότερο σημείο αυτής της παραθαλάσσιας γραμμής. Στην πραγματικότητα, με τον όρο αυτό εννοούμε ολόκληρο το παραλιακό κομμάτι του νομού Αρκαδίας.

Πάνω λοιπόν σε αυτή την τεράστια «γραμμή» της Ανατολικής Πελοποννήσου που χωρίζει τη στεριά από τη θάλασσα, «φυτρώνουν» μικρά διαμαντάκια. Παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά πάνω στο κύμα και πανέμορφες παραλίες. Είναι τόσο μεγάλο το μήκος αυτής της ακτογραμμής που πραγματικά, συναντάς τα πάντα.

Από οργανωμένες παραλίες και beach bars μέχρι απομονωμένους κολπίσκους με βοτσαλωτές ακρογιαλιές, πανύψηλα δέντρα και σπηλιές. Κι από μεγάλες κωμοπόλεις που προσφέρουν τα πάντα στον επισκέπτη μέχρι μικρά χωριουδάκια είτε πάνω στη θάλασσα είτε ψηλότερα, με μαγευτική όμως θέα προς το Μυρτώο πέλαγος.

Σαμπατική: Το ψαροχώρι που ο χρόνος δεν άγγιξε ποτέ

Μια μικρή πινέζα του χάρτη λοιπόν, πολύ αγαπημένη από τους Αρκάδες (και όχι μόνο!) για ένα σωρό λόγους, είναι η Σαμπατική. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό, στην απάνεμη, νότια πλευρά της χερσονήσου. Εδώ τα πράγματα παραπέμπουν σε κυκλαδίτικο νησί της δεκαετίας του ’50. Όλα τόσο όμορφα, απλά και γαλήνια, δίχως ίχνος από τη φρενίτιδα του μαζικού τουρισμού.

Ο οικισμός εκτείνεται πάνω από την παραλία του χωριού ενώ κατά μήκος αυτής λειτουργεί μια ήσυχη ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό. Την ειδυλλιακή εικόνα ολοκληρώνει το μικρό λιμανάκι που δένουν τα ψαροκάικα. Αν κάνεις μια βόλτα προς τα εκεί, θα δεις τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους ή να μαζεύουν την ψαριά τους.

Το μέρος δεν ενδείκνυται για ξέφρενες διακοπές. Τουναντίον, είναι συνυφασμένο με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Αν ψάχνεις για πιο φασαριόζικες καταστάσεις τότε το αρχοντικό Λεωνίδιο βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμπατικής ενώ στην ίδια απόσταση βρίσκεται και η κοσμοπολίτικη Πλάκα. Ο Τυρός βορειότερα, απέχει 11 χιλιόμετρα κι εκεί μπορείς να βρεις πληθώρα από ταβέρνες κι εστιατόρια, μεγάλες και οργανωμένες παραλίες.

Θιόπαυτο: Η παραλία στην αγκαλιά του ελαιώνα

Στην πραγματικότητα η παραλία Θιόπαυτο και το ψαροχώρι της Σαμπατικής χωρίζονται μόνο από 2 χιλιόμετρα δρόμου. Αν όμως κάνεις στάση στο ξύλινο κιόσκι που θα βρεις στη μέση ακριβώς αυτών των 2 χιλιομέτρων, τότε θα τα δεις και τα δυο στο «πιάτο». Η θέα από εδώ είναι εκπληκτική. Η ματιά χάνεται στο απέραντο πέλαγος και όταν επιστρέφει, ξεκουράζεται πάνω σε ένα χωριουδάκι φωλιασμένο στην αγκαλιά του όρμου και σε μια παραλία που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από ένα παραδεισένιο μέρος!

Ο ελαιώνας πίσω από τη βοτσαλωτή παραλία δημιουργεί ένα εντελώς ελληνικό σκηνικό αφού παντρεύει δύο από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας μας. Ελιά και θάλασσα. Εν τω μεταξύ, παρόλο που η Ελλάδα χαρακτηρίζεται γι αυτά τα δυο στοιχεία της, δεν τα βλέπουμε να συνυπάρχουν τόσο συχνά.

Ο Θιόπαυτο βέβαια ουκ ολίγες φορές έχει αποτελέσει «μήλον της έριδος». Τα ακίνητα που βρίσκονται πάνω στην ακρογιαλιά μπορεί να είναι (ή και να μην είναι) νόμιμα αλλά ταυτόχρονα για πολλούς χαλούν την εικόνα του μέρους. Όπως και να χει το συγκεκριμένο θέμα, αυτά τα δυο σπίτια έχουν ενταχθεί τόσο έντονα στο σκηνικό με τα χρόνια, που μοιάζουν σαν να ήταν εδώ από πάντα.

Είτε επιλέξεις αυτό το μέρος, για να αράξεις και να χαθείς στην προσωπική σου νιρβάνα είτε σαν ορμητήριο στο κέντρο της Αρκαδικής Ριβιέρας, και στις δυο περιπτώσεις έχεις πέσει διάνα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις