ΚΟΣΜΟΣ. Είναι οι συγγραφείς ταξιδιώτες στο χρόνο ή έχουν σχέση με τον Νοστράδαμο; Το The Simpsons δεν απογοητεύει ποτέ τους θεατές με τις απόκοσμες προβλέψεις τους που βγαίνουν αληθινές χρόνια αργότερα.

Η οικογένεια Simpsons αποτελείται από αρκετούς χαρακτήρες, αλλά οι κύριοι χαρακτήρες είναι ο Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie. Κάθε επεισόδιο είναι γεμάτο με την οικογένεια Simpsons που αλληλεπιδρά με άλλους κατοίκους του Springfield, συμπεριλαμβανομένων των guest stars που εμφανίστηκαν σε ορισμένα επεισόδια. Ωστόσο, αυτό που ιντριγκάρει τους θεατές είναι πώς ορισμένα γεγονότα είχαν προβλεφθεί από τους συγγραφείς των Simpsons τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν συμβούν. Λοιπόν, τι προέβλεψαν οι Simpsons; Θα μπορούσε να είναι ότι οι Simpsons προβλέπουν πραγματικά παγκόσμια γεγονότα ή ο κόσμος ακολουθεί απλώς το σενάριο των Simpsons;

1. Legal Reeferino στον Καναδά

Σεζόν 16, Επεισόδιο 6

Το επεισόδιο του 2005 "Midnight Rx" δείχνει τον Ned να ακολουθεί τα ταξίδια λαθρεμπορίου του Homer και του Grampa στον Καναδά για να πάρει "φάρμακα" για τα δικά του παιδιά. Ο Ned συναντά τον Καναδό ομόλογό του και γρήγορα μαθαίνει ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα εκεί όταν του προσφέρουν ένα "reeferino", καθώς είναι νόμιμο σε αυτή τη χώρα.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 2018, η μαριχουάνα για ψυχαγωγία έγινε νόμιμη στον Καναδά. Αν και ο Ned πιθανότατα δεν θα κάνει ταξίδια πίσω με τον Apu, τον Homer και τον Grampa, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ήταν τουλάχιστον στο επίκεντρο ενός από τα πράγματα που προέβλεψε ο Simpsons.

2. Ο Τομ Χανκς Υποστηρίζει τις ΗΠΑ

"The Simpsons Movie" (2007)

Στην ταινία The Simpsons (2007), ο ηθοποιός Τομ Χανκς εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής σκηνής που παρακολουθούσαν οι Simpsons. Κατά τη διάρκεια της διαφήμισης, ένας πατέρας πήρε τα δύο παιδιά του για να δουν το Grand Canyon, αλλά η κόρη του δεν εντυπωσιάστηκε από το ορόσημο και ζήτησε να υπάρξει ένα νέο Grand Canyon. Στη συνέχεια, ο Χανκς μπαίνει στη σκηνή δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχασε την αξιοπιστία της, άρα δανείζεται μερική από τη δική μου».

Το 2022, ένα χρόνο μετά την προεδρία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Χανκς εμφανίστηκε στο διαφημιστικό σποτ δηλώνοντας την αποφασιστικότητα των Αμερικανών καθώς υπέμειναν στις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID19. Το βίντεο επικεντρώθηκε στο θέμα της Αμερικής για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της και τονίζοντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν μέχρι στιγμής.

3. Πανδημία

Σεζόν 4, Επεισόδιο 21

Το 1993, οι Simpsons πρόβαλαν για πρώτη φορά το επεισόδιο "Marge in Chains". Το επεισόδιο επικεντρώθηκε στη Marge που κατηγορήθηκε για κλοπή καταστημάτων και αναγκάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Το υπόλοιπο Σπρίνγκφιλντ μολύνθηκε από τη γρίπη της Οσάκα αφού μια αποστολή προϊόντων έφτασε στο Σπρίνγκφιλντ.

Η γρίπη της Οσάκα προκάλεσε παρόμοια πανδημία με την πανδημία COVID-19. Η γρίπη της Οσάκα προήλθε από διαφορετική χώρα προτού φτάσει στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το επεισόδιο δεν είχε άμεση θεραπεία και ο γιατρός του επεισοδίου συνέστησε στους ασθενείς να ξεκουραστούν στο κρεβάτι, παρόμοια με αυτή που έκαναν οι επιστήμονες εξακολουθώντας να δοκιμάζουν το εμβόλιο τους για την πρόληψη του ιού COVID-19.

4. Σφήκες δολοφόνοι

Σεζόν 4, Επεισόδιο 21

Στο ίδιο επεισόδιο που οι Simpsons προέβλεψαν μια πανδημία, έδωσαν επίσης στοιχεία για ένα άλλο ξέσπασμα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου "Marge in Chains", ένα πλήθος ανθρώπων απαίτησε να τους χορηγηθεί ένα φάρμακο για να θεραπεύσουν την ασθένειά τους. Όταν ένα από τα μέλη του πλήθους έδειξε ένα φορτηγό που μπορούσε να χωρέσει τα φάρμακα, το πλήθος χτύπησε το φορτηγό απελευθερώνοντας ένα σμήνος «φονικών μελισσών».

Παρόμοια με την ίδια περίπου περίοδο με το ξέσπασμα του COVID-19, υπήρξαν αναφορές για το ασιατικό γιγάντιο Hornet που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, ένα είδος «φονικής μέλισσας». Ο ασιατικός γίγαντας Hornet, ισχυρίστηκαν, ότι ήταν απειλή για τον πληθυσμό των μελισσών και αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη αποικία μελισσών, όπως αναφέρεται από τους New York Times.

5. Πρεμιέρα Matrix 4

Σεζόν 15, Επεισόδιο 14

Αυτή η πρόβλεψη του Simpson ήταν εύκολο να χαθεί στο επεισόδιο του 2004 "The Ziff Who Came To Dinner". Στην αρχή του επεισοδίου πίσω από τον Homer Simpson υπάρχει μια αφίσα ταινίας που έγραφε "A Matrix Christmas", "Coming Soon". Η εικόνα παρουσίαζε τον Neo (τον υποδύεται ο Keanu Reeves) με χριστουγεννιάτικο καπέλο.

Το The Matrix κυκλοφόρησε το 1999 ενώ το Matrix Reloaded και το Matrix Revolutions κυκλοφόρησαν το 2003. Μόλις το 2021 θα κυκλοφορούσε η επόμενη ταινία στο franchise του The Matrix. Το Matrix Resurrections κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ ο Neo ήταν μπροστά και στο κέντρο της αφίσας, δυστυχώς δεν φορούσε χριστουγεννιάτικο καπέλο.

6. FaceTime

Σεζόν 6, Επεισόδιο 19

Το 1995, στο επεισόδιο "Lisa's Wedding", η Lisa πήγε σε μια μάντισσα που προέβλεψε το μέλλον της το 2010. Το μέλλον της Lisa συνίστατο στο να παντρευτεί τον αγαπημένο της από το κολέγιο. Ενθουσιασμένη να μοιράστηκε τα νέα, τηλεφώνησε στη μαμά της. Το τηλέφωνο που κάλεσε η Λίζα περιλάμβανε μια οθόνη που έδειχνε το πρόσωπο της Marge σε πραγματικό χρόνο συνδεδεμένο σε έναν περιστροφικό επιλογέα.

Ενώ το Skype εφευρέθηκε το 2003, χρησίμευε κυρίως ως υπηρεσία κλήσεων που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές. Το 2010, η Apple ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το "FaceTime" για τους χρήστες της Apple, η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες όχι μόνο να μιλούν αλλά και να βλέπουν το άτομο με το οποίο μιλούσαν μέσω της κάμερας του τηλεφώνου.

7. Ομάδα Κέρλινγκ ΗΠΑ

Σεζόν 21, Επεισόδιο 12

Το 2010, το επεισόδιο "Boy Meets Curl", έκανε πρεμιέρα όπου ο Homer και η Marge έφτασαν στην αρένα του πατινάζ, για να δουν ότι ήταν ανοιχτή μόνο για όσους εξασκούνταν στο curling. Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στο curling και τελικά εντάχθηκαν στην ομάδα του US Curling (Mixed Doubles) κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, η ομάδα των ΗΠΑ κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο και νίκησε τη Σουηδία.

Το 2018, η Ομάδα Κέρλινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζος Σούστερ, κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο για το Κέρλινγκ. Η ομάδα των ΗΠΑ κέρδισε επίσης τη Σουηδία στους Ολυμπιακούς του 2018 με σκορ 10 προς 7.

8. Προεδρία Τραμπ

Σεζόν 11, Επεισόδιο 17

Το επεισόδιο "Bart to the Future" έκανε πρεμιέρα το 2000, όπου ο Bart Simpson είδε το μέλλον του και της αδερφής του. Ηγέτης της χώρας ήταν η Λίζα Σίμπσον, η Λίζα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καθήκον να φτιάξουν την οικονομία μετά την προεδρία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όχι μόνο ο Τραμπ εξελέγη Πρόεδρος το 2016, αλλά μια σκηνή από το σόου έμοιαζε σαν να είχε σχεδόν επαναληφθεί στην πραγματική ζωή. Στο ίδιο επεισόδιο, ένα πλήθος ανθρώπων παρακολούθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κατεβαίνει μια κυλιόμενη σκάλα όπου είναι μια σκηνή που είναι πλέον ανάμεσα στις προβλέψεις των Simpsons που έγιναν πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Τραμπ κατέβηκε την κυλιόμενη σκάλα με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ ενώ μια ομάδα υποστηρικτών παρακολουθούσε στο βάθος.

9. Συγχώνευση Walt Disney και Fox

Σεζόν 10, Επεισόδιο 5

Το 1998, στο επεισόδιο "When You Wish Upon a Star", ο Homer γνώρισε τον Alec Baldwin και την Kim Basinger και αποφάσισε να δουλέψει για αυτούς. Ο Homer πρότεινε μια ιδέα για μια ταινία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με στελέχη της 20th Century Fox. Η επόμενη σκηνή του επεισοδίου έδειξε ότι η 20th Century Fox ανήκε πλέον στον Walt Disney.

Η σκηνή είναι πλέον ανάμεσα στα διαβόητα πράγματα που προέβλεψαν οι Simpsons, καθώς τον Μάρτιο του 2019, η Walt Disney ανακοίνωσε συγχώνευση 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την 21st Century Fox. Το 2021, η Disney και η Fox συμφώνησαν με τα δικαιώματα ροής όσον αφορά τις ταινίες που θα είχε η Disney. Με άλλα λόγια, αυτό διευθέτησε ποιες ταινίες θα ήταν αποκλειστικά στο Hulu/Disney+ ή στο HBO Max και την προθεσμία για τη συμφωνία.

10. Η Lady Gaga και το Superbowl

Σεζόν 23, Επεισόδιο 22

Ένα από τα επεισόδια για το Superbowl, των Simpsons περιελάμβανε μια πρόβλεψη για την απόδοση ενός μουσικού καλλιτέχνη. Στο επεισόδιο του 2012 "Lisa Goes Gaga", η Lady Gaga επισκέπτεται το Σπρίνγκφιλντ και ερμήνευσε τα τραγούδια της ενώ πετούσε πάνω από το κοινό και κάποια στιγμή έπαιξε πιάνο κατά τη διάρκεια της συναυλίας της.

Το 2017, η Gaga εμφανίστηκε στο Superbowl LI Halftime Show ερμηνεύοντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, όπως το "Poker Face" και το "Bad Romance". Κατά τη διάρκεια της παράστασης της στο ημίχρονο, η Gaga σηκώθηκε πάνω από το κοινό. Αργότερα στο σόου, έπαιξε επίσης το "Million Reasons", στο πιάνο.

11. Λογοκρισία του Δαβίδ, του Μικελάντζελο

Σεζόν 2, Επεισόδιο 9

Η Μαρτζ μαθαίνει ένα δύσκολο μάθημα για τη λογοκρισία όταν μια ολισθηρή πλαγιά οδηγεί τους κατοίκους του Σπρίνγκφιλντ να ζητούν τη λογοκρισία του αγάλματος του Δαβίδ, του Μικελάτζελο. Το κλασικό έργο τέχνης καλύπτεται ξεκαρδιστικά με ένα τζιν σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αποδεκτό για την αγανακτισμένη κοινότητα που δεν ανέχεται το γυμνό.

Το 2016, ένα αντίγραφο του αγάλματος που εκτίθεται στην Αγία Πετρούπολη πυροδότησε διαμάχη και προκάλεσε ψηφοφορία από πολίτες που ήθελαν να συγκαλυφθεί ή να αφαιρεθεί. Και μόλις φέτος, ένα σχολείο στη Φλόριντα η απόφαση να θεωρήσει το άγαλμα, πολύ "πορνογραφικό" για να το βλέπουν τα παιδιά και ώθησε τον δήμαρχο της Φλωρεντίας, να απευθύνει πρόσκληση στη διευθύντρια να δει το άγαλμα μόνη της (σύμφωνα με το GBH News).

12. Μεταφραστής μωρού

Σεζόν 3, Επεισόδιο 24

Σε ένα από τα σπάνια επεισόδια με τον ετεροθαλή αδερφό του Homer, τον Herb, καταφέρνει να εφεύρει μια συσκευή που δεν είχε ξαναδεί, που θα μπορούσε να τον κάνει πλούσιο πέρα ​​και από την πιο τρελή φαντασία του. Ο Herb δημιουργεί έναν μεταφραστή μωρών, ο οποίος είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει με ακρίβεια τι σημαίνει το κλάμα των μωρών.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί ισοδύναμοί "μεταφραστές μωρών" στα καταστήματα εφαρμογών. Εφαρμογές όπως το Cry Translator, το BabyTalk Translator και το Zoundream μπορούν να προσεγγίσουν τι μπορεί να σημαίνει το κλάμα ενός βρέφους. Δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο του Herb, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εφευρέτης θα ήταν περήφανος για την εκτεταμένη επιρροή της καινοτομίας του.

13. Ψάρι με τρία μάτια

Σεζόν 2, Επεισόδιο 4

Το Blinky είναι ένα ουσιαστικό μέρος μερικών από τα καλύτερα επεισόδια των Simpsons. Το ψάρι με τρία μάτια υποτίθεται ότι είναι μια αστεία υπενθύμιση των φρικτών επιπτώσεων που έχει το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπερνς στην πόλη, μεταλλάσσοντας τη χλωρίδα και την πανίδα όπως το Blinky - μια πρακτική που είναι ευρέως αποδεκτή (ή αγνοείται) από τους κατοίκους.

Αποδεικνύεται ότι το Blinky έχει ένα αντίστοιχο στην πραγματική ζωή. Πριν από πάνω από μια δεκαετία, Αργεντινοί ψαράδες έπιασαν ένα ψάρι με τρία μάτια σε μια δεξαμενή κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο - σας φαίνεται γνωστό; Μια αναφορά του ZME αναφέρει έναν από τους ψαράδες, ο οποίος αφηγείται την έκπληξή του που βρήκαν αυτό το «σπάνιο δείγμα». Ωστόσο, στο άρθρο δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ομόλογό του κ. Μπερνς.

14. Κρέας αλόγου στην διατροφή μας

Σεζόν 5, Επεισόδιο 19

Ποτέ μην εμπιστεύεστε το φαγητό στο Springfield Elementary, καθώς με μια σύντομη ματιά, δείχνει τις μπριζόλες της Lunchlady Doris, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που προσθέτει αδιάφορα κρέας αλόγου στα γεύματα των παιδιών. Η ιδέα είναι ξεκαρδιστική στη μικρή οθόνη, αλλά όχι τόσο αστεία στην πραγματική ζωή.

Μια αναφορά του The Guardian αφηγείται το περιβόητο «σκάνδαλο με το κρέας αλόγου» του 2013, το οποίο βρήκε το 29% του ζώου να χρησιμοποιείται στα μπιφτέκια της Tesco. Εκατομμύρια προϊόντα "βόειου κρέατος" αποσύρθηκαν από όλη την Ευρώπη και, όπως είναι κατανοητό, υπήρξε δημόσια κατακραυγή για το πώς η αλυσίδα εφοδιασμού έπραξε τόσο φρικτά.

15. Έξυπνα ρολόγια

Σεζόν 6, Επεισόδιο 19

Στο επεισόδιο της 6ης σεζόν, "Lisa's Wedding", υπήρχαν περισσότερα από μερικά αστεία για τη μελλοντική τεχνολογία, με μόνο ένα να προβλέπει το μέλλον σωστά. Το επεισόδιο έδειξε μια σύντομη στιγμή όπου ο Χιου μιλάει στο ρολόι του, προβλέποντας την άνοδο των έξυπνων ρολογιών σχεδόν δύο δεκαετίες πριν παρουσιαστεί το πρώτο στον κόσμο.

Είναι μια φευγαλέα στιγμή που δεν σήμαινε πολλά τότε, αλλά τόνισε βασική τεχνολογία όπως τα ψηφιακά ρολόγια και την αναγνώριση φωνής που θα γινόταν συνηθισμένη σήμερα. Κρίμα που οι προσπάθειες του Χιου να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κάνει πρόταση γάμου στη Λίζα τότε δεν πέτυχαν τόσο καλά όσο ήλπιζε.

16. Προσβάσιμο Διαστημικό Ταξίδι

Σεζόν 5, Επεισόδιο 15

Το "Deep Space Homer" σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της σειράς, καθώς εκτός από μερικούς από τους καλύτερους καλεσμένους σταρ των Simpsons - τον αστροναύτη του Apollo 11 Buzz Aldrin και τον μουσικό James Taylor - το επεισόδιο σηματοδότησε επίσης την προθυμία των δημιουργών να ξεπεράσουν τη σφαίρα της πιθανότητας (ή έτσι νόμιζαν).

Αυτό που φαινόταν σαν μια μη ρεαλιστική ιδέα εκείνη την εποχή – ένας συνηθισμένος άνθρωπος που πηγαίνει στο διάστημα – έχει γίνει από τότε μια κοινή ιδέα, καθώς η εμπορική διαστημική πτήση είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν με ανυπομονησία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Υπήρξαν ακόμη και «εξ ολοκλήρου διαστημικές πτήσεις» τα τελευταία χρόνια (μέσω του Space.com), που αποδεικνύουν ότι η τραβηγμένη εμπειρία του Homer τότε έχει γίνει πραγματικότητα για μερικούς ανθρώπους σήμερα.

17. Πραγματικά Φυτά Tomacco

Σεζόν 11, Επεισόδιο 5

Όταν ο Homer στρέφεται στη γεωργία, ακολουθούν παράξενες καταστροφές. Χρησιμοποιώντας πυρηνικά συστατικά από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα μεταλλαγμένο υβριδικό εργοστάσιο στο επεισόδιο "E-I-E-I-D'oh!" – το αποτέλεσμα είναι το όχι και τόσο ταπεινό «τόμακο». Ένας παράξενος συνδυασμός φυτών ντομάτας και καπνού, η δυνατότητα να βγάλεις χρήματα από αυτόν τον συνδυασμό δημιουργεί μια σφήνα ανάμεσα στον Homer και την υπόλοιπη οικογένειά του.

Αντίστοιχα στην πραγματική ζωή εμφανίστηκαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, όπου εμφανίστηκαν παραμορφωμένα λαχανικά και φρούτα και έμοιαζαν ανησυχητικά με τη δημιουργία του Homer (μέσω ABC News). Αν και κανείς δεν έχει προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να κερδίσει χρήματα από αυτές τις τερατώδεις μεταλλάξεις, δεν είναι πολύ τραβηγμένο να φανταστούμε κάποιες λιγότερο τρομακτικές εκδοχές αυτών, στα παντοπωλεία στο μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις