ΣΠΑΡΤΗ. Η ανάδειξη, αξιοποίηση και ενθάρρυνση των Λακώνων και Σπαρτιατών καλλιτεχνών μπορεί να αποδειχθεί μια απολύτως ωφέλιμη και αποδτοκή πρωτοβουλία, αρκεί να διαπνέεται από αγάπη στην τέχνη, σεβασμό στην ιστορία και ισορροπημένη συνεργασία καλλιτεχνών, χορηγών και δήμου.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται μια φιλόδοξη ιδέα. Να αξιοοιηθεί το ταλέντο ενός Σπαρτιάτη καλλιτέχνη – δημιουργού και με την ευγενική και γενναία χορηγία των κ.κ. Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου να στηθούν γλυπτά μεγάλης κλίμακας από μέταλλο στην ε.ο. Λεύκτρο – Σπάρτη. Έργα που θα θυμίζουν, θα τιμούν και να υποδεικνύουν στιγμές της Ιστορίας και της Παράδοσης του τόπου, ευδιάκριτα και επιβλητικά. Ο δημιουργός, αν η ιδέα πάρει μέταλλο και χρώμα θα είναι ο Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης.

Ο Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης γεννημένος το 1991 στη Σπάρτη, είναι αυτοδίδακτος Γλύπτης απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ των τμημάτων “Γενικής μηχανολογίας εγκαταστάσεων & κατασκευών” και “Αρχιτεκτονικής τοπίου & φυτοτεχνικών επιχειρήσεων” αντίστοιχα.

Εργάστηκε κυρίως σε δουλειές που απαιτούσαν τα χέρια του (κατασκευές, οικοδομές, χωράφια,κήπους...) όπου μέσα από αυτές ξεπήδησε στο χώρο της τέχνης χωρίς να το πολυκαταλάβει. Στα 17 του, εργαζόμενος σε ένα μηχανουργείο για να μάθει να χειρίζεται την ηλεκτροσυγκόλληση έπαιρνε από τα σκουπίδια (scrap) τα παλιά ανταλλακτικά και συγκολλώντας τα, τους έδινε διάφορες τρισδιάστατες μορφές. Έτσι ενθουσιασμένος με το ότι μπορεί να κάνει τα σκουπίδια των συνεργείων μικρά γλυπτά ,άρχισε να αγοράζει τα δικά του εργαλεία και να συλλέγει άχρηστα σιδερένια υλικά συνδυάζοντας έτσι τέχνη και ανακύκλωση.

Πλην της στρατιωτικής του θητείας ως καταδρομέας, δραστηριοποιείται μόνιμα στη Λακωνία κάτω από την σκέπη του Ταΰγετου, ο οποίος είναι μαζί με τον Ελληνικό πολιτισμό οι κύριες πήγες έμπνευσης του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

  • 12ο συμπόσιο γλυπτικής & δημιουργία έργου για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ¨Θεόδωρος Παπαγιάννης¨,Ελληνικό Ιωαννίνων,2022

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

  • “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”,Achaia Clauss,Περιφέρεια Δ.Ελλάδας,Πάτρα,2021
  • “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”,Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,Περιφέρεια Δ.Ελλάδας,2021
  • “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2.500έτη”,Κοιν.Στρεφίου,Δήμος Αρ.Ολυμπίας,Περιφέρεια Δ.Ελλάδας, Στρέφι Ηλείας,2020
  • “Αρχαία Ελλάδα”,Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο-Μνημοσύνη,Γεωργίτσι Λακωνίας,2019
  • “Αρχαία Σπάρτη”,Κεντρική πλατεία Σπάρτης,Δήμος Σπάρτης,2018
  • “Δεν πετώ ούτε ψίχουλο απ’ ότι μου δίνεις”,Εθνικό Ωδείο Σπάρτης,2018

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις