Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν παρακολουθήσετε την ταινία "Oppenheimer"
Updated on:
Ένας γρήγορος οδηγός για το πιο περίπλοκο αριστούργημα της χρονιάς
ΚΟΣΜΟΣ. Δεν είναι κρυφό ότι επικρατεί ντόρος και μυστήριο γύρω από την πολυαναμενόμενη ταινία «Oppenheimer» και χωρίς άδικο φυσικά. Η ταινία που περιγράφει τη ζωή του γνωστού σε όλους μας «πατέρα της ατομικής βόμβας» J. Robert Oppenheimer είναι ίσως από τις καλύτερες ταινίες για το 2023 και δεν σταματά να εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς. Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει κάνει για ακόμα μια φορά το θαύμα του και η ταινία με την απίστευτη δράση και ρεαλιστικότητα της μας ταξιδεύει στο παρελθόν και μας κάνει να ζήσουμε τα γεγονότα σαν να ήμασταν εκεί.
Το Oppenheimer μπορεί να είναι η πιο έξυπνη ταινία blockbuster που έγινε ποτέ, αλλά μήπως είναι λίγο μπερδεμένη; Και η πυρηνική φυσική δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα να την καταλάβεις. Οι γρήγοροι διαλόγοι, το τεράστιο καστ χαρακτήρων, οι πολλαπλές διαμάχες και τα περίπλοκα ζητήματα, έρχονται με την ταχύτητα του φωτός και ο ήρωας είναι ένας εξαιρετικά αντιφατικός χαρακτήρας. Είναι τόσο περίεργος που μπορεί να νομίζεις ότι ο σκηνοθέτης, Κρίστοφερ Νόλαν πρέπει να τον επινόησε. Αλλά η απεικόνιση του χαρακτήρα είναι σχεδόν 100 τοις εκατό αληθινή.
Εδώ είναι ένα υπόβαθρο που θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα για να κατανοήσετε την πιο φιλόδοξη βιογραφική ταινία της χρονιάς.
Ο Οπενχάιμερ ήταν ο πατέρας της ατομικής βόμβας
Ο J. Robert Oppenheimer ήταν ο επιστήμονας που προέβλεψε τις μαύρες τρύπες το 1939 και διηύθυνε τους φυσικούς που δημιούργησαν τις πρώτες ατομικές βόμβες, οι οποίες βοήθησαν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια είπε ότι ένιωθε ότι είχε αίμα στα χέρια του, υποστήριξε τον διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό και αντιτάχθηκε στην ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου, ενός όπλου 1.000 φορές πιο καταστροφικό από τις Βόμβες-Α του. Έτσι, η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια ασφαλείας του, αποβάλλοντάς τον από τη θέση του στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Ο Οπενχάιμερ θεωρούσε ότι οι Βόμβες-H ήταν χειρότερη ιδέα από τις Βόμβες-Α
Στην αρχή, δεν πίστευε ότι οι Βόμβες-H θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Όταν συνειδητοποίησε ότι μπορούσαν, σκέφτηκε ότι ενώ οι Βόμβες-Α μπορούσαν να αποκρούσουν μια σοβιετική εισβολή στη Δυτική Ευρώπη, οι Βόμβες-H θα εξαφάνιζαν ολόκληρες πόλεις, προκαλώντας μια καταστροφική κούρσα καταστροφών. Σκέφτηκε επίσης, αφελώς, ότι οι Σοβιετικοί θα συμφωνούσαν να περιορίσουν τα πυρηνικά στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Οπενχάιμερ δεν ήταν πραγματικά κομμουνιστής, όπως ισχυρίστηκαν οι διώκτες του
Η σύζυγος, ο αδερφός, ο στενός του φίλος και η ερωμένη του ήταν όλοι κομμουνιστές ή πρώην κομμουνιστές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 Red Scare, αν κάνατε παρέα με κομμουνιστές η εντασσόσασταν στην καταπολέμηση των φασιστών στο Ισπανία, όπως είχε κάνει ο Oppenheimer, η καριέρα σας ήταν σε κίνδυνο. Επιπλέον, ο Oppenheimer προσέλαβε εν αγνοία του έναν Ρώσο κατάσκοπο για την ομάδα της Βόμβας-Α και είχε προσπαθήσει να προστατεύσει έναν φίλο του κομμουνιστή από κυβερνητικούς ερευνητές.
Η δίωξή του ενορχηστρώθηκε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
Ο Οπενχάιμερ ήταν ακόμη πιο αλαζονικός και προσβλητικός από ό,τι στην ταινία, ταπεινώνοντας επανειλημμένα το αφεντικό της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λιούις Στράους, ο οποίος είχε διορίσει τον Όπι να διευθύνει το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, όπου εργαζόταν ο Αϊνστάιν. Ο Στράους είχε ζητήσει από τον επικεφαλή του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ να «ενοχλήσει» τον άνθρωπο που μας έδωσε την ατομική βόμβα, αλλά όντας ένας συντηρητικός αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, φοβόταν ειλικρινά ότι ο αριστερός Οπενχάιμερ μπορεί να ήταν κατάσκοπος. Πίστευε επίσης ότι η αντίθετη αποψή του για τις Βόμβες-H και η υπεράσπιση της «ειλικρίνειας» με τους Σοβιετικούς, πέρασαν στα χέρια των εχθρών μας.
Ο Όπι και ο Αϊνστάιν ήταν φίλοι, αλλά ο Αϊνστάιν είχε αμφιβολίες για τις νέες θεωρίες της κβαντικής φυσικής, οι οποίες ήταν ασύμβατες με τις δικές του, όπως και επιβεβαιώθηκαν αργότερα από πειράματα
Ο Αϊνστάιν και ο Όπι πίστευαν και οι δύο ότι η Βόμβα-Α ήταν απαραίτητη για να σταματήσει ο Χίτλερ. Στην πραγματικότητα, ο Αϊνστάιν παρότρυνε την FDR να την αναπτύξει (ο Αϊνστάιν ήταν αριστερός, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν τον εμπιστεύονταν να βοηθήσει στην κατασκευή της). Ο Αϊνστάιν ήταν πίσω από την εποχή, γιατί αρνιόταν να πιστέψει ότι η εξαιρετικά παράξενη νέα κβαντική φυσική του Χάιζενμπεργκ, του Οπενχάιμερ και άλλων ήταν αληθινή.
Ανάμεσα στη μεγάλη παρέλαση των φυσικών στην ταινία, υπάρχουν δύο ακόμη που πρέπει να γνωρίζετε.
Ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ήταν ο γερμανός παππούς της κβαντικής φυσικής. Προσπάθησε να κατασκευάσει μια Βόμβα-Α για τον Χίτλερ, αλλά ήταν ανίκανος στην εκτέλεση της. Ο Οπενχάιμερ, σε αντίθεση ήταν εξαιρετικός σε αυτό. Η Γερμανία ήταν το κέντρο της πυρηνικής φυσικής, γι' αυτό ο Οπενχάιμερ φοβόταν ότι ο Χίτλερ θα έπαιρνε πρώτος τη βόμβα και ο Χάιζενμπεργκ έμεινε έκπληκτος όταν η Αμερική την έφτιαξε πρώτη.
Ο Έντουαρντ Τέλερ, ένας φυσικός στην ομάδα του Λος Άλαμος του Οπενχάιμερ, βρήκε τη Βόμβα-Α βαρετή, απείλησε να παραιτηθεί και απαίτησε να δουλέψει πάνω σε μια Βόμβα-H (βασισμένη στην πυρηνική σύντηξη, σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση των Βομβών-Α). Συμμετείχε στο πλευρό των κατηγόρων του Οπενχάιμερ, απέκτησε το δικό του διάσημο εργαστήριο και έγινε ο πατέρας της Βόμβας-H (και θεωρήθηκε ως κακοποιός από τους μισούς επιστήμονες στην Αμερική).
Ο Οπενχάιμερ ήταν αρκετά περίεργος
Παρέδωσε την πρώτη του μεγάλη ακαδημαϊκή διάλεξη στα 12 του και έμαθε ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, σανσκριτικά και (σε έξι εβδομάδες) ολλανδικά, ώστε να μπορέσει να δώσει μια διάλεξη πυρηνικής φυσικής. Θεράπευσε την αυτοκτονική του κατάθλιψη διαβάζοντας τον Προυστ. Λίγο έλειψε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πιθανότατα επειδή δηλητηρίασε το μήλο του δασκάλου του (το πήρε πριν το φάει και πεθάνει). Όταν ο στενός του φίλος προσπάθησε να του φτιάξει το κέφι λέγοντας ότι παντρευόταν, ο Οπενχάιμερ προσπάθησε να τον πνίξει. Όταν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πήγε ραντεβού με μια κοπέλα στους λόφους του Μπέρκλεϋ για να απολαύσει τη θέα, μετά περιπλανήθηκε λίγο και πήγε σπίτι για ύπνο, ξεχνώντας ότι η κοπέλα ήταν ακόμα μόνη της στους λόφους. «Είμαι τρομερά ασταθής, ξέρεις», είπε. "Συγγνώμη." Στην ταινία, το αφεντικό του, ο στρατηγός Μπρίγκ Λέσλι Γκρόβς Τζούνιορ (Ματ Ντέιμον), του λέει: «Είσαι ένας ασταθής, θεατρικός, νευρωτικός γυναικάς!».
Η ταινία δεν απεικονίζει τις τραγωδίες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά η ουσία της ηθικής, είναι αν ήταν πραγματικά απαραίτητες οι τραγωδίες αυτές για τον τερματισμό του πολέμου
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το δίλημμα, παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ Oppenheimer: The Decision to Drop the Bomb και διαβάστε το νέο βιβλίο του Evan Thomas, Road to Surrender: Three Men and the Countdown to the End of II World War. Ο Τόμας σημειώνει ότι ο κυβερνώντος στρατός της Ιαπωνίας δεν πτοήθηκε από τους θανάτους 200.000 πολιτών της με Βόμβα-Α. Ο στρατός δολοφονούσε 250.000 αλλοδαπούς το μήνα και ο στρατηγός Κορετσίκα Αναμί είπε στο Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο: «Δεν θα ήταν θαυμάσιο, για ολόκληρο το έθνος εάν καταστρεφόταν σαν ένα όμορφο λουλούδι;» Ο Τρούμαν σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ρίξει μια τρίτη Βόμβα-Α, ίσως στο Τόκιο.
Αλλά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας αψήφησε τον στρατό και αποφάσισε να παραδοθεί. Το βράδυ πριν το κάνει, στρατιώτες έψαξαν μανιωδώς το παλάτι του για να βρουν και να σπάσουν την ηχογράφηση της ανακοίνωσης που θα παιζόταν στο ραδιόφωνο. Αλλά είχε κρύψει τον δίσκο στο δωμάτιο των κυριών της αυτοκράτειρας που περίμεναν. Το επόμενο πρωί ανακοινώθηκε η παράδοση.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις