ΚΟΣΜΟΣ. Αντιμετωπίζοντας πολυάριθμες περιπτώσεις δαιμονικής κατοχής σε όλο τον κόσμο, οι κινηματογραφικές περιπέτειες των Warrens διαρκούν χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις της Κόλασης με στόχο ανεπιτήδευτες οικογένειες.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό prequels και spinoff, το franchise έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό κινηματογραφικό σύμπαν, με ταινίες που παρουσιάζονται σε όλο το διασυνδεδεμένο χρονοδιάγραμμά του και συχνά κυκλοφορούν εκτός χρονολογικής σειράς.

Μη φοβάστε όμως γιατί δημιουργήσαμε έναν οδηγό για το πώς να παρακολουθήσετε τις ταινίες "Conjuring" και τα συνοδευτικά spinoffs με τη σωστή σειρά. Αυτό περιλαμβάνει στοιχειώματα που λαμβάνουν χώρα δεκαετίες πριν από την εισαγωγή των Warrens στο χρονολόγιο και το περίπλοκο φόντο της διαβόητης, καταραμένης πορσελάνινης κούκλας Annabelle, η οποία έλαβε τη δική της κινηματογραφική τριλογία μετά το ντεμπούτο της στο "The Conjuring".

Και σε άλλες δαιμονικές εκδηλώσεις έχουν δοθεί τα δικά τους πρίκουελ, και συγκεκριμένα στην δαιμονισμένη καλόγρια γνωστή ως Valak. Δείτε πώς παρακολουθείτε ολόκληρο το έπος με χρονολογική σειρά. Απλά φροντίστε να έχετε έτοιμο δίπλα σας και ένα σταυρό.

The Nun (2018)

Η πρώτη ταινία που διαδραματίζεται στο The Conjuring Universe είναι στην πραγματικότητα η πέμπτη ταινία που κυκλοφόρησε στο franchise, το 2018 "The Nun", σε σκηνοθεσία Corin Hardy. Διαδραματίζεται το 1952 σε ένα μοναστήρι στη Ρουμανία, με το Βατικανό να στέλνει έναν ιερέα, τον πατέρα Burke (Demián Bichir) και μια αρχάρια μοναχή, την αδελφή Irene (Taissa Farmiga), για να ερευνήσουν την αναφερόμενη υπερφυσική δραστηριότητα. Καθώς το δίδυμο μπαίνει στο καταραμένο αβαείο, πρέπει να παλέψει με τον τρομακτικό δαίμονα Valak, ο οποίος έχει καταλάβει τον έλεγχο του τόπου.

Το "The Nun" παρέχει περισσότερη ιστορία για τον Valak, ο οποίος θα γίνει ο κύριος ανταγωνιστής στο "The Conjuring 2", που διαδραματίζεται 25 χρόνια αργότερα το 1977. Επιπλέον, το τέλος του "The Nun" αποκαλύπτει ότι ο Valak ήταν υπεύθυνος για την υποκίνηση των γεγονότων της πρώτης ταινίας "Conjuring", με τους Warrens να συναντούν τον δαιμονισμένο Maurice (Christof Veillon) το 1971. Αλλά, πριν συναντήσει τους Warrens, ο τιμητικός δαίμονας έχει περισσότερο τρόμο να προκαλέσει, ειδικά στην αδελφή Irene.

Annabelle: Creation (2017)

Μετά την επιτυχημένη υποδοχή της spinoff ταινίας "Annabelle", ο σκηνοθέτης David F. Sandberg εξερεύνησε την προέλευση της κακιάς κούκλας με το prequel του 2017 "Annabelle: Creation". Τοποθετημένο πρωτίστως το 1955, το «Annabelle: Creation» ξεκινά με έναν κουκλοποιό και τη σύζυγό του που αφήνουν ακούσια έναν δαίμονα να κυριεύσει μια από τις πορσελάνινες κούκλες τους μετά τον τραγικό θάνατο της κόρης τους, 12 χρόνια πριν ξεκινήσει η κύρια ιστορία. Αφού το ζευγάρι μετατρέπει το σπίτι του σε ορφανοτροφείο, ο δαίμονας απειλεί μια ομάδα κοριτσιών και μια καλόγρια που μένουν μέσα αναζητώντας έναν άνθρωπο.

Περισσότερο από το να αποκαλύψει απλώς τις συνθήκες του τρόπου με τον οποίο η έντονα ανατριχιαστική κούκλα κυριεύτηκε από έναν δαίμονα, το "Annabelle: Creation" ορίζει άμεσα τα γεγονότα της πρώτης ταινίας "Annabelle". Η Τζάνις (Τάλιθα Μπέιτμαν), ένα από τα ορφανά που τρομοκρατούνται από την κούκλα, παραμένει κρυφά κυριευμένη από τον δαίμονα μέχρι την ενηλικίωση της. Μετακομίζοντας στη Σάντα Μόνικα, η Τζάνις μετονομάζεται σε Άναμπελ προτού υιοθετηθεί από την οικογένεια Χίγκινς, δημιουργώντας την spinoff της ταινία του 2014.

The Nun 2 (2023)

Αν και ο Valak ηττήθηκε στο "The Nun", όλοι ξέραμε ότι η ιστορία του δαίμονα δεν θα τελείωνε εκεί, επειδή ο τρομακτικός κακός επιστρέφει στο "The Conjuring 2" (περισσότερα για αυτό αργότερα). Ωστόσο, πριν μπερδευτεί με τους Warrens, ο Valak εμφανίστηκε ξανά για να βασανίσει την αδελφή Irene. Στο «The Nun 2» που διαδραματίζεται το 1956, μόλις ένα χρόνο μετά τα πρωτογενή γεγονότα του «Annabelle: Creation» μας πηγαίνουν σε ένα οικοτροφείο στη Γαλλία. Η αδελφή Irene είναι εκεί και αρχίζει να ανησυχεί όταν αρχίζει να ονειρεύεται την επιστροφή του Βαλάκ.

Μετά απο λίγο, ένας ιερέας δολοφονείται και ο δαίμονας εκδηλώνεται για άλλη μια φορά. Ο Valak έχει βάλει στο στόχαστρο την αδελφή Irene, αλλά τρομοκρατεί επίσης τα νεαρά κορίτσια που μένουν στο σχολείο. Αν νομίζατε ότι η μοναχική μορφή του Valak ήταν τρομακτική, το "The Nun 2" αποδεικνύει ότι ο δαίμονας κρύβει πολλά περισσότερα στα μανίκια του. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει και τρίτη ταινία για το "The Nun", αλλά γνωρίζουμε ότι η ιστορία του Valak συνεχίζεται από αυτό το σημείο, διασταυρούμενη περαιτέρω με τους πρωταγωνιστές του The Conjuring Universe.

Annabelle (2014)

Το πρώτο spinoff του "Conjuring" ήταν το "Annabelle" του 2014, με επίκεντρο την ομώνυμη τρομακτική κούκλα που εμφανίζεται στην αρχική ταινία "Conjuring". Σε σκηνοθεσία John R. Leonetti, το «Annabelle» διαδραματίζεται το 1967 στη Σάντα Μόνικα. Η οικογένεια Χίγκινς δολοφονείται βάναυσα από μια σατανική αίρεση και η ομώνυμη κούκλα φιγουράρει σε περίοπτη θέση στη σκηνή της δολοφονίας. Αφού οι γείτονες των Χίγκινς, η οικογένεια Φορμ, μετακομίζει στην Πασαντίνα μετά την επίθεση, βρίσκονται περικυκλωμένοι από μια παραφυσική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με την κούκλα.

Το «Annabelle» διαδραματίζεται αμέσως μετά το τέλος του «Annabelle: Creation», με τη Janice να δολοφονεί την οικογένειά της ως μέρος της αφοσίωσής της στη δαιμονική αίρεση. Υπάρχουν περαιτέρω δεσμοί με το ευρύτερο franchise "Conjuring", συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων που σκέφτονται να βοηθήσουν τους Warren να εξορκίσουν τη δαιμονική οντότητα που τους στοχεύει. Ο τελευταίος σύνδεσμος για την πρώτη ταινία "Conjuring" είναι μια γυναίκα που αγοράζει την κούκλα Annabelle ως δώρο στην κόρη της, χωρίς να γνωρίζει την κακή ιστορία της. Αυτό θέτει αθόρυβα το σκηνικό για το "The Conjuring" και την πρώτη συνάντηση των Warrens με την κούκλα - και την κακόβουλη οντότητα που την κατέχει - τέσσερα χρόνια αργότερα.

The Conjuring (2013)

Το The Conjuring Universe ξεκίνησε με την εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία του 2013 "The Conjuring", σε σκηνοθεσία James Wan. Παρουσιάζει τους δαιμονολόγους Ed και Lorraine Warren καθώς ερευνούν μια στοιχειωμένη φάρμα στο Rhode Island. Διαδραματίζεται το 1971, η ταινία δείχνει τους Warrens να καλούνται όταν η οικογένεια Perron πέφτει θύμα της κατάρας μιας μάγισσας, με την μητριάρχη Carolyn (Lili Taylor) να κυριεύεται από το πνεύμα της μάγισσας. Καθώς οι Warrens μαθαίνουν περισσότερα για τη μάγισσα Bathsheba του 19ου αιώνα σε μια προσπάθεια να την ξορκίσουν, ανακαλύπτουν ότι το κακό τους έχει ακολουθήσει στο σπίτι.

Οι δεσμοί της ταινίας με την επόμενη σειρά αυξανόμενων πρίκουελ της είναι εμφανείς παντού, με τους Warren να έχουν αποκτήσει πρόσφατα την κούκλα Annabelle αφού την ξόρκισαν για τη γυναίκα που την αγόρασε, στην ταινία "Annabelle". Ομοίως, οι Warrens συναντούν τον Maurice του Christof Veillon, του οποίου η ιστορία και οι συνθήκες πίσω από τον δαιμονισμό του αποκαλύπτονται στο "The Nun". Το "The Conjuring" τελειώνει με μια ματιά στο δωμάτιο των καταραμένων αντικειμένων των Warrens, το περιεχόμενο των οποίων θα εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση στις επόμενες ταινίες.

Annabelle Comes Home (2019)

Αφού παρουσιάστηκε στο "The Conjuring" και κατείχε εξέχουσα θέση σε δύο ταινίες prequel, η δαιμονισμένη κούκλα Annabelle έλαβε μια τρίτη spinoff ταινία το 2019. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Gary Dauberman, το "Annabelle Comes Home" διαδραματίζεται περίπου ένα χρόνο μετά το πρώτο "Conjuring », το 1972. Ενώ οι Warren ταξιδεύουν έξω από την πόλη για να ερευνήσουν μια άλλη υπόθεση, αφήνουν την κόρη τους Judy (Mckenna Grace) στη φροντίδα μιας μπέιμπι σίτερ που ονομάζεται Mary Ellen (Madison Iseman).

Με έναν πρόλογο που διαδραματίζεται λίγο πριν την εισαγωγή των Warrens στο "The Conjuring", η χρονολογική τοποθέτηση του "Annabelle Comes Home" επιβεβαιώνεται από την παρουσία του καταραμένου μουσικού κουτιού στο σπίτι των Warrens. Το μουσικό κουτί αποκτήθηκε από τους Warrens αφού ξόρκισαν το πνεύμα της Bathsheba από την οικογένεια Perron στην προηγούμενη ταινία. Εκτός από τα γνωστά στοιχειωμένα αντικείμενα στη συλλογή του Warrens, υπάρχει μια μυριάδα νέων καταραμένων αντικειμένων που εισάγονται στο franchise, με τις δικές τους δυνατότητες spinoff.

The Conjuring 2 (2016)

Ένα σίκουελ του "The Conjuring" βρισκόταν υπό ανάπτυξη πριν καν η πρώτη ταινία λάβει μεγάλη κυκλοφορία, με τον James Wan να επιστρέφει ως σκηνοθέτης. Το "The Conjuring 2" άνοιξε την αναγνώριση των κριτικών και την εισπρακτική επιτυχία το 2016. Η ταινία διαδραματίζεται κυρίως το 1977 καθώς οι Warrens ερευνούν μια υπόθεση κατοχής στο Λονδίνο, με θύμα την κόρη της οικογένειας Hodgson, Janet (Madison Wolfe). Καθώς οι Warren κινούνται για να εξορκίσουν τον δαίμονα, η Lorraine βρίσκεται αντιμέτωπη με στοιχειωμένα οράματα με τον Ed, να σκοτώνεται από μια τρομακτική καλόγρια.

Το "The Conjuring 2" εισάγει επίσημα τον δαίμονα Valak στο franchise ενώ βάζει τον Ed να στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις της Κόλασης. Ο Valak θα συνεχίσει να έχει σημαντική παρουσία σε επόμενες ταινίες, με την ιστορία του να αποκαλύπτεται στο "The Nun" και να αναφέρεται εν συντομία στο "Annabelle: Creation". Το "The Conjuring 2" τελειώνει με μια άλλη ματιά στο αρχείο καταραμένων αντικειμένων του Warrens. Ο Ed προσθέτει το στοιχειωμένο ζωότροπο της οικογένειας Hodgson στη συλλογή του.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Το 2021 "The Conjuring: The Devil Made Me Do It" φέρνει το franchise στη δεκαετία του 1980. Διαδραματίζεται το 1981 και δείχνει τους Warrens να εμπλέκονται σε μια περιβόητη υπόθεση δολοφονίας. Αφού ο Arne Johnson καταλαμβάνεται από έναν δαίμονα, δολοφονεί βάναυσα τον σπιτονοικοκύρη του και επικαλείται τον παραφυσικό δαιμονισμό ως επίσημη νομική του υπεράσπιση. Οι Warren ερευνούν τη νομιμότητα της αξίωσης του Arne, τοποθετώντας τους σε μια πορεία σύγκρουσης με μια σατανική αίρεση που συνδέεται με τον δαιμονισμό του.

Σε σκηνοθεσία Michael Chaves, το "The Conjuring: The Devil Made Me Do It" επαναφέρει τους «Υποστηρικτές του Ράμ», την αίρεση που γνωρίσαμε στο "Annabelle" του 2014. Οι Warrens μαθαίνουν ότι η αίρεση είναι υπεύθυνη για την κατάρα που έχει κυριεύσει τον Arne, ενώ ο Ed γίνεται αισθητά πιο ευάλωτος σωματικά αντιμετωπίζοντας το υπερφυσικό κακό. Οι Warrens έχουν ένα ακόμη τεχνούργημα για να προσθέσουν στα καταραμένα αρχεία τους, καθώς το ζευγάρι δαιμονολόγων νικά με επιτυχία τη αίρεση και μια άλλη δαιμονική οντότητα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις