Δεν διστάζει, δεν αλλάζει, δεν τρομάζει… Ζει στη Σπάρτη από την στιγμή που οι δημότες του έδωσαν εντολή να «βάλει» την πόλη και τα χωριά σε μια νέα εποχή. Όταν ανέλαβε δεν περίμενε ότι θα συναντούσε το «φράγμα» της Πανδημίας. Όλη η Ανθρωπότητα, πόσο μάλλον η Σπάρτη, καθηλώθηκε. Πέρα από στοιχειώδεις υπηρεσίες πρόνοιας ο δήμος και κάθε δήμος δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει Πρόγραμμα.

Αυτό πασχίζει σήμερα να εξηγήσει ο Πέτρος Δούκας, σε πολίτες και υποψήφιους στον δήμο, αλλά… Ως πολιτικός κεντρικής σκηνής θεωρεί και αναμένει ότι η φράση του «είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο χρόνια πανδημίας» θα αναλυθεί, θα ερμηνευθεί και θα αναπαραχθεί από τα κέντρα επικοινωνίας, τύπου και πολιτικής σκέψης. Αυτά όμως δεν υπάρχουν…

Η πανδημία αποπροσανατολίζει ή μάλλον δεν δίνει στον δήμαρχο Πέτρο Δούκα την δυνατότητα, τα δύο πρώτα χρόνια να «δοκιμάσει» συνεργάτες, να αξιολογήσει την εργασία και την μεθοδικότητά τους. Έτσι ενώ η Πανδημία φεύγει, η εσωστρέφεια έρχεται και ενώπιον της ανάγκης όλα να τρέξουν γρήγορα, όλα να γίνουν εντατικά ο δήμος Σπάρτης απορρυθμίζεται…

Ο Πέτρος Δούκας θεωρεί ότι πρέπει να επιμείνει σε αυτό που είναι άριστος, στις δημόσιες σχέσεις και στην εξωστρεφή επικοινωνία με τα κέντρα των αποφάσεων. Μέσα στον δήμο όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Θα έλεγε κανείς ότι ένα σπιράλ εσωστρέφειας, αμφισβήτησης και απραξίας «βιδώνει» τον δήμο.

Ο ίδιος ο δήμαρχος προειδοποιεί και στη συνέχεια καταγγέλλει ότι συνεργάτες, εντός κι εκτός δήμου «έριξαν» τις ασπίδες και δεν διστάζει να αναφέρει ότι αυτό έγινε σκόπιμα από φράξιες που όταν είδαν ότι ο Πέτρος Δούκας δεν υπάγεται σε αυτές και δεν εκτελεί εντολές, έπρεπε να «πέσει». Όπως ο ίδιος λέει το σενάριο «eagle has fallen» δεν πέρασε στη Σπάρτη…

Αν και δεκάδες συνεργάτες, με άλλες τόσες προφάσεις και δικαιολογίες, απομακρύνθηκαν από την διακεκαυμένη ζώνη του δήμου, ο Πέτρος Δούκας συνέχισε με κινήσεις που συνήθως δεν του έβγαιναν, πλην εξαιρέσεων.

Τρίτη συνιστώσα (εκτός από πανδημία και υπονόμευση) της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Δούκας είναι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εξ αιτίας του εκλογικού νόμου αλλά και των αποχωρήσεων δεν διαθέτει καν την πλειοψηφία.

Αλήθεια είναι ότι αυτό που - επίσης δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει εγκαίρως ο Πέτρος Δούκας - και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, δηλαδή η σύμπτωση Πανδημίας - Υπονόμευσης - Εκλογικού Νόμου, είναι παιχνίδι για λίγους. Λίγοι θα μπορούσαν να σταθούν όρθιοι…

Ο Πέτρος Δούκας, αλλάζει συνεχώς το σχήμα διακυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ότι έχει έναν υποστελεχωμένο δήμο, διαγράφεται για «ψήλου πήδημα» από τη ΝΔ ενώ σε λίγο ανακαλείται η διαγραφή του, αντιμετωπίζει μια κοινωνία που δεν αντιλαμβάνεται ούτε το dress code που επιλέγει και τελικά βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ανάδοχο 5 μεγάλων έργων στο δήμο με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί… Τα έργα γίνονται πρόβλημα…

Σαφώς κι έχει μερίδιο ευθύνης, ο πρώτος πολίτης, άλλωστε και ο ίδιος το αναγνώρισε στο debate του Notospress. «Έχω κάνει λάθη, θα ξανακάνω αλλά γυρίζω σελίδα». Πάλι όμως ο Πέτρος Δούκας δεν αντιλαμβάνεται ότι ο λόγος του δεν αποκωδικοποιείται. Δεν έχει αυτή την ευχέρεια στο περιβάλλον του και έτσι παραμένει ακόμα στόχος της εύκολης κριτικής που αναζητά «αποδιοπομπαίους τράγους». Το συνηθίζει αυτό η Σπάρτη…Οι ανταγωνιστές του, το 2019 αλλά και το 2023 δείχνουν να αντιλαμβάνοντα ότι για όλα δεν μπορεί να ευθύνεται ο Πέτρος Δούκας. Η λέξη παθογένεια και διαχρονικότητα δεν τον απαλλάσσει από πολλά δεινά που «βασιλεύουν» στον δήμο Σπάρτη. Ο καταλογισμός στον Πέτρο Δούκα είναι μεν δικαιολογημένος αλλά είναι άδικος. Δεν είναι όμως ούτε οι αντίπαλοι αυτού που θα τους δώσουν χέρι βοήθειας… Ισχυρίζονται ότι και σε αυτό δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο Πέτρος Δούκας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ως εκλεγμένος δήμαρχος και ως διαχειριστής της τύχης των δημοτών του, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Ούτε με την εκλογή του ήταν, ούτε με την υπονόμευσή του έγινε, ούτε με ενδεχόμενη ήτα του. Η επανεκλογή του κρίνεται σε 70 ώρες.

Αυτός κατορθώνει και συγκροτεί ψηφοδέλτιο ενώ η Σπάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει άλλα 5. Συμμετέχει στις εκλογές.

Όπως και νάχει, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τον Πέτρο Δούκα, είναι αυτός που άλλαξε όσα ξέραμε για τον ρόλο του πρώτου πολίτη!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις