Αναμφίβολα όποιος έχει την εντολή και την εξουσιοδότηση να διευθύνει και να διαχειριστεί τα κοινά της Σπάρτης έχει και τον πρώτο λόγο. Έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έχει την ευχέρεια και την αποστολή να βελτιώσει, να αλλάξει, να διαμορφώσει, τα πράγματα σύμφωνα με όσα εκτιμά, υπολογίζει, γνωρίζει κι έχει δεσμευτεί ότι θα ωφελήσουν, θα συνεισφέρουν και θα ενεργοποιήσουν τους ανθρώπους και τον τόπο τους.

Η πρώτη επιλογή του νέου δημάρχου Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλου ήταν η συμμετοχή στις εκλογές με ένα συγκεκριμένο σχήμα συνεργατών και μια προσεκτικά καθορισμένη τακτική προεκλογικής δράσης. Η επιλογή του την πρώτη Κυριακή των εκλογών εγκρίθηκε και την δεύτερη Κυριακή πέτυχε τον στόχο της. Σύνθημα του δημάρχου, «όλοι μαζί», «ευκαιρία στο νέο».

Η δεύτερη επιλογή του νέου δημάρχου Σπάρτης είναι η επιλογή γενικού γραμματέα και η έγκριση συγκεκριμένου προσώπου - στελέχους για να διαχειριστεί τον δήμο ως διοικητικό αλλά και ως πολιτικό Οργανισμό. Το αν και κατά πόσο θα δικαιωθεί και αυτή η επιλογή του θα αποδειχθεί στο τέλος της διαδρομής.

Ωστόσο, σε μια χρονική στιγμή που προέχει η ορκωμοσία αλλά και η διαμόρφωση της επιτελικής ομάδας αιρετών της νέας δημοτικής αρχής, προκρίθηκε ο γενικός γραμματέας. Επιλογή - και αυτή - που κρίνεται.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις γύρω από την ευστοχία της επιλογής γενικού γραμματέα θα έλεγε κανείς ότι αυτές ποικίλουν, με πλείστες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές. Όμως, την ευθύνη τόσο για το πρόσωπο, όσο και για το, παραγόμενο απ΄αυτό, έργο στον δήμο Σπάρτης, έχει ο δήμαρχος Σπάρτης. Μην λησμονούμε μια πρόσφατη εμπειρία, αυτή του δημάρχου Πέτρου Δούκα, που επέλεξε συνεργάτες και κρίθηκε για τις επιλογές του. Απέτυχε στην επιλογή ειδικών συνεργατών, πέτυχε, τελικά, στην επιλογή γενικού γραμματέα και μέρους των αντιδημάρχων του.

Ο Ευστάθιος Ρεστέμης, ο νέος γενικός γραμματέας του δήμου Σπάρτης, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσπιστία του συνόλου των πτερύγων της αντιπολίτευσης και μέρους ίσως εκ των συνεργατών του Μιχάλη Βακαλόπουλου. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με κάποιες προσωπικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, που συχνά διαμορφώνουν τις σχέσεις στις μικρές κοινωνίες όπως αυτή της Σπάρτης. Άλλωστε ο νέος γενικός γραμματέας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Σπάρτη. Ο λόγος της δυσπιστίας έχει να κάνει με τη φήμη που συνοδεύει τον γενικό γραμματέα.

Ασφαλώς, ο νέος δήμαρχος έχει εκτιμήσει και σταθμίσει τα πράγματα, τις φήμες και τις καταστάσεις και προχωρά (ακάθεκτος) στη διαμόρφωση όχι μόνον των ισορροπιών αλλά και του κλίματος. Επιλέγει, εγκρίνει και στηρίζει τον νέο γενικό γραμματέα. Αυτή πρέπει να είναι, άλλωστε, η στάση κάθε επικεφαλής όταν κάνει τις επιλογές του, για τις οποίες είναι σίγουρος.

Ομοίως, ο Ευστάθιος Ρεστέμης, έρχεται στον δήμο Σπάρτης και, αν και εκπροσωπεί το παλαιό, είναι υποχρεωμένος να δικαιώσει τον δήμαρχο που ευαγγελίζεται το νέο. Ο νέος γενικός γραμματέας πρέπει από την 8η πρωινή της 1/1/2024 να δικαιώνει, να συνδράμει, να στηρίζει, να προφυλάσσει, να ενημερώνει, να διαφωτίζει, τόσο τον δήμαρχο Σπάρτης όσο και τους συνεργάτες του. Αν μάλιστα έχει τη δημοκρατική ευαισθησία, το αίσθημα δικαίου και την επαγγελματική εντιμότητα της προηγούμενης γενικής γραμματέως, θα πρέπει να «υπηρετεί» το συμφέρον όλου του δήμου Σπάρτης, του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου και να προασπίζει τους εργαζόμενους όπως η προκάτοχός του έκανε, κατά γενική ομολογία.

Οι περγαμηνές, τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα του Ευστάθιου Ρεστέμη καθιστούν τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης επιφυλακτικούς. Αυτό είναι σοβαρό θέμα. Προφανώς οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με την άρνησή τους να επανδρωθεί η θέση του γ.γ. αλλά με την επιλογή του συγκεκριμένου στελέχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σενάριο που όλοι σχεδόν θεωρούσαν πιο ασφαλές, αποδοτικό κι ευέλικτο ήταν αυτό της διατήρησης στη γενική γραμματεία του δήμου Σπάρτης της γ.γ. Μαρίας Χάντζου, η οποία έχει την κατάρτιση, την εμπειρία, τη γνώση και αποδεδειγμένα τη διάθεση, να διαχειριστεί τα του δήμου το κρίσιμο διάστημα του πρώτου εξαμήνου της νέας δημοτικής περιόδου και γιατί όχι όλης της 5ετίας. Όπως δηλαδή έπραξε το τελευταίο διάστημα όταν «κράτησε» τον δήμο στη δυσκολότερη και πιο κρίσιμη περίοδο και τον έβγαλε από τα «χαρακώματα». Το σενάριο αυτό έδινε στον δήμαρχο Σπάρτης και μια εναλλακτική λύση με την ευχέρεια να προχωρήσει ψύχραιμα και με άνεση στην διαδοχή της γ.γ. με πρόσωπο της επιλογής του, αν το έργο της δεν ήταν ικανοποιητικό. Όμως αυτό το σενάριο δεν μπήκε καν στο τραπέζι.

Πορεύεται λοιπόν ο δήμος Σπάρτης με νέο γ.γ. ο οποίος καλείται ταυτόχρονα να καταρτιστεί, να εργαστεί, να σχεδιάσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δήμου. Με νέα ομάδα αντιδημάρχων, πρωτόπειρη, με ένα δημοτικό συμβούλιο νέο και με την αντιπολίτευση να δηλώνει σήμερα έτοιμη να ασκήσει τον ρόλο της με το «ν» και με το «ς» σε όλα τα επίπεδα.

Ο νέος γενικός γραμματέας δεν εκπροσωπεί το νέο και άφθαρτο. Δεν κομίζει ιδέες προοδευτικές. Δεν έχει εδραιωμένη την πεποίθηση για αρχές, ιδέες και αξίες τις οποίες έχει ταχθεί να υπηρετήσει. Δεν έχει απασχολήσει μόνο για θετικές εξελίξεις τον τύπο και την κοινή γνώμη. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που προκύπτουν, δυστυχώς, από τα πεπραγμένα και καταγεγραμμένα. Δεν είναι κομματική επιλογή της ΝΔ ο Ευστάθιος Ρεστέμης, δεν είναι καν επιλογή ανάμεσα σε άλλους που είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν εξ’ ίσου το ενδιαφέρον τους για την γ.γ. του δήμου Σπάρτης.

Τέλος, ο νέος γενικός γραμματέας είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Αυτοδιοίκησης, Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που φέρεται να συνεργάζεται πολύ στενά με κερδοσκοπική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει έργα μετά από αναθέσεις δημάρχων και δήμων. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς, ακόμα, από κανέναν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι αιρετοί της παράταξης «Σπάρτη Μαζί», θα κληθούν (κι έχουν ήδη επιμορφωθεί γι΄αυτό) να στηρίξουν τον δήμαρχο σε κάθε επιλογή του με πρώτη απ’ όλες την επιλογή γ.γ. Είναι αναγκαίο, σε αυτή την πρώτη πολιτική πράξη τους - αλλά και σε κάθε πράξη τους στην πενταετία που ακολουθεί - να είναι ενημερωμένοι και συνειδητά αποφασισμένοι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις