ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ. Με μικρές τροποποιήσεις που αφορούν στη δόμηση του ακινήτου στο Πόρτο Χέλι και συκεκριμένα στην Πετροθάλασσα Αργολίδας, προχωρά η αραβική επένδυση του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Τahnoon bin Zayed Al Nahyan.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βγήκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Enterprise Greece, ως μέρος του επενδυτικού φακέλου, στο πλαίσιο της αίτησης χαρακτηρισμού της επένδυσης ως στρατηγικής, αναθεωρήθηκε με τροποποίηση των πολεοδομικών μεγεθών και του προϋπολογισμού του έργου, κατόπιν αναδιαμόρφωσης των επενδυτικών στόχων του φορέα του έργου.

Συγκεκριμένα, ο τροποποιημένος σχεδιασμός, περιλαμβάνει την αναχωροθέτηση των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και την κατάργηση ορισμένων στεγασμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής δόμησης, που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως και το 29%. Θυμίζουμε πως ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση σύνθετης τουριστικής υποδομής που θα συνδυάζει πολυτελές ξενοδοχείο προδιαγραφών κατηγορίας πεντάστερου και επιπλωμένες κατοικίες.

Η δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 388 κλίνες στο σύνολο, οι οποίες επιμερίζονται σε 256 για το ξενοδοχείο και σε 132 για τις κατοικίες. Η επένδυση αναμένεται να απασχολεί 26 άτομα μόνιμο προσωπικό και 323 άτομα εποχικό προσωπικό κατά την περίοδο Απριλίου– Οκτωβρίου.

«Πράσινο» project

Το έργο θα είναι από τα πρώτα πράσινα τουριστικά projects της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα πιστοποιηθεί με LEED for New Construction.

Σύμφωνα με το υπό εκπόνηση master plan, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου θα χωροθετηθούν τουριστικές βίλες σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους δημιουργώντας φυσικά κενά στον ευρύτερο σχεδιασμό, ευνοώντας τη μεταφορά της θαλάσσιας αύρας, αλλά και φυγές με θεάσεις για τα κτήρια που θα βρίσκονται στα ανάντη.

Θα τοποθετηθούν επίσης τουριστικές βίλλες, με εξαιρετική δυνατότητα θέασης προς τη θάλασσα λόγω της φυσικής κλίσης του εδάφους.

Επιπλέον, η αρχιτεκτονική σύνθεση των τουριστικών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος (ξενοδοχείο, χώροι υποδοχής, spa) θα βασίζεται στην δημιουργία «ήπιων» μικρών κτιριακών αυτοτελών όγκων σε ενότητες, «για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο φυσικό τοπίο».

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται πυρήνες πρασίνου και γειτονιές διαμονής. Σημειωτέον ότι το συγκρότημα στο ακίνητο των 234 στρεμμάτων θα εξυπηρετεί περίπου 764 με 826 άτομα.

Στο συγκρότημα προβλέπεται η δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης μικρής δυναμικότητας (20 κατά μέγιστο).

Στόχος της επένδυσης είναι η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και η προσέλκυση επιλεκτικού τουρισμού ξένων επενδυτών και διεθνώς αναγνωρισμένων brands που συνδέονται με την υψηλή ποιότητα και αισθητική. Υπενθυμίζεται ότι στο ακίνητο προϋπήρχε το Ermioni Club, που είχε κατασκευαστεί την διετία 1969-1971 με δυναμικότητα 450 κλειδιών.

Το fund των 790 δισ. και ο ρόλος Ρουμπάτη

Αυτή είναι η πρώτη τουριστική επένδυση του Τahnoon bin Zayed Al Nahyan στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος δραστηριοποιείται στο ελαιόλαδο. Η οικογενειακή του περιουσία εκτιμάται ότι έχει καθαρή αξία μεγαλύτερη των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ορίστηκε προ δύο μηνών διαχειριστής κεφαλαίων 790 δισ. του κρατικού wealth fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Scarlet Beach που διαχειρίζεται την επένδυση στην Ελλάδα είναι ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ (τοποθετήθηκε διοικητής τον Ιανουάριο του 2015, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) και παλιός δημοσιογράφος.

Πηγή: mononews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις