ΕΛΛΑΔΑ. Η αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και το μέλλον του χρήματος ήταν η θεματική της παρουσίασης του Νίκου Ανδρικογιαννόπουλου, ιδρυτή και CEO της Metrika, στο EmTech Europe 2024, το συνέδριο του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή», το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για τους Πελοποννήσιους το ενδιαφέρον έγκειται και σε ένα επιπλέον λόγο, στο ότι ο Νίκος Ανδρικογιαννόπουλος είναι Πελοποννήσιος, κατάγεται από την Ηλεία.

«Η αποκέντρωση δεν είναι κάτι νέο», διαπίστωσε ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος, εξηγώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέχρι πρότινος ήταν ο λιγότερο αποκεντρωμένος από όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Τα χρηματοοικονομικά αντιστάθηκαν στο να γίνουν αποκεντρωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό που μας δείχνει το Bitcoin είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ελέγχεται από κανέναν». Χαρακτηριστικά της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (Decentralized Finance ή DeFi) είναι η απουσία μεσαζόντων και τα έξυπνα συμβόλαια.

«Η αποκέντρωση είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι επιτυγχάνεται η συναίνεση, ολοκληρώνουμε τις συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούμε κανένα μέρος», εξήγησε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του DeFi;

Χαμηλότερο κόστος, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, διαφάνεια, ασφάλεια και καινοτομία, μεταξύ άλλων. Ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως η αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι παροχής, οι κίνδυνοι πρωτοκόλλου κ.ά.

Κατέληξε ότι το μέλλον του χρήματος θα επηρεαστεί αναμφίβολα από τις εξελίξεις στο Decentralized Finance, με τα κρυπτονομίσματα να γίνονται πλέον αντιληπτά ως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και με νέες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να αναδύονται. Θα υπάρξει επίσης και μια γόνιμη αλληλεπίδραση με άλλες τάσεις της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ταυτότητα και το AI.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τη Δέσποινα Κόντη, δημοσιογράφο στην «Καθημερινή», ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος μίλησε για το πώς οι υπηρεσίες DeFi διευρύνουν την πρόσβαση ανθρώπων και εταιρειών σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών μπορεί να επηρεάσει θεμελιωδώς την κοινωνία. Το DeFi υπόσχεται πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις