ΕΛΛΑΔΑ. Στη δραστήρια αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 (36,6%) των Ελλήνων ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες.

Όπως αναφέρει έρευνα της Remax, με αντίστοιχα ερωτήματα σε όλη την Ευρώπη, είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% αυτών των υποψηφίων για μετακόμιση στρέφουν το βλέμμα τους σε αστικά διαμερίσματα.

Αναζητούν πιο οικονομικά σπίτια

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι το 25% αυτών που αναμένουν ότι θα μετακομίσουν παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητεί περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης.

Ποιοι αναζητούν μεγαλύτερα ακίνητα

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το 26% αναζητεί μεγαλύτερα ακίνητα και το 25% στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να νοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητεί μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το 1/4 των υποψήφιων αγοραστών σκέφτονται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων.

Τρεις στους δέκα Έλληνες σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και σε μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο. Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, η από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, περίπου το 20% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας, στρέφονται σ’ αυτή την ιδέα για την ευελιξία τους, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Η συγκυριότητα προσείλκυσε, επίσης, σημαντική προσοχή, με το 67% των Ελλήνων να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή την κοινή πορεία προς την ιδιοκτησία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Στο μεταξύ, για λιγότερους από το 1/4 των ερωτηθέντων (24,4%) η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις