ΕΛΛΑΔΑ. Σημαντικές ενισχύσεις θα δοθούν στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Απρίλιο όπως το αυξημένο επίδομα γέννησης, το επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες καθώς και το επίδομα θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Αυξημένο επίδομα γέννησης. Επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης. Το επίδομα γέννησης κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί έως 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο. Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίδομα θέρμανσης. Έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024. Επίσης αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών τα οποία υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υouth Pass. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών.

Επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες. Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Οι μητέρες δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, δηλαδή να μην έχουν οφειλές στο e- ΕΦΚΑ. Το επίδομα χορηγείται αναδρομικά για τις μητέρες που γέννησαν από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Δικαίωμα για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν και οι μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις