ΚΟΣΜΟΣ. Tο αυξανόμενο χάσμα πλούτου σε πολλές δυτικές χώρες ωθεί ορισμένες να περιορίσουν τα φορολογικά και τα προνόμια ιθαγένειας που απευθύνονται στους ομογενείς. Κάπως έτσι, λαμβάνει χώρα η αναμόρφωση ενός συστήματος που παρείχε προνομιακή μεταχείριση για τους πλούσιους αλλοδαπούς-μετανάστες. Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το καθεστώς του non-dom, το οποίο επιτρέπει σε άτομα που ζουν εκεί, αλλά έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, να αποφεύγουν τους φόρους στα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία για 15 χρόνια.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι το εξής: πού μπορούν να πάνε οι πλούσιοι για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία; Η απάντηση έρχεται από πέντε χώρες από όλον τον πλανήτη που προσφέρουν προνόμια για τους ξένους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μονακό

H μικροσκοπική χώρα (κεντρική φωτό κειμένου) δεν έχει φόρους στην περιουσία, το προσωπικό εισόδημα ή τα κέρδη κεφαλαίου. Τα ενοικιαζόμενα ακίνητα φορολογούνται με 1% του ετήσιου μισθώματος. Το Μονακό κατήργησε τους φόρους στα μερίσματα που καταβάλλονταν από τοπικές εταιρείες και δεν χρεώνει γενικό εταιρικό φόρο εισοδήματος. Το Μονακό έχει τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο. Εκεί, η άδεια παραμονής μπορεί να ληφθεί με επένδυση άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ντουμπάι και τα άλλα εμιράτα του έχουν προσελκύσει πληθώρα διαχειριστών αντισταθμιστικών ταμείων και τραπεζιτών από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, χάρη στους χαλαρούς φορολογικούς νόμους και τις ανέσεις για τους πλούσιους. Τα ΗΑΕ δεν φορολογούν το προσωπικό εισόδημα, τα κέρδη κεφαλαίου, την κληρονομιά, τα δώρα ή τα ακίνητα. Και έχουν έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο, με 9% για εταιρείες που παράγουν περισσότερα από 375.000 dirhams (102.000 δολάρια) σε ετήσια κέρδη.

Ιταλία

Το γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα της Ιταλίας για τους αλλοδαπούς που καθιερώθηκε το 2017 ήταν πολύ αποτελεσματικό στην προσέλκυση ομογενών. Ο αριθμός των ατόμων που μετακόμισαν στο Μιλάνο και επωφελήθηκαν από αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε περισσότερα από 1.300 άτομα. Οι νέοι κάτοικοι πληρώνουν ετήσια προμήθεια 100.000 ευρώ και απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος από το εξωτερικό. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν φόρο στο 50% του ιταλικού εισοδήματός τους εάν δεν ήταν κάτοικοι τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Από το 2016 όταν εφαρμόστηκε νέος φορολογικός νόμος, οι κάτοικοι αλλά και οι μη κάτοικοι δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν στη χώρα ή για τα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτός ο νόμος υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, προσελκύοντας πλούσιους επενδυτές και ενισχύοντας την αγορά ακινήτων. Δεν υπάρχουν επίσης φόροι περιουσίας ή κληρονομιάς σε αυτά τα τροπικά νησιά. Οι αλλοδαποί μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν υπηκοότητα που υπόσχεται ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη για μόλις 100.000 δολάρια.

Σιγκαπούρη

Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους κατοίκους είναι χαμηλός, με ανώτατο όριο στο 22%. Βέβαια, για να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ένας ξένος αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει 65% σε φόρους.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις