Διακρίθηκε ο οίνος «Κτήμα Θεοδωρακάκου Ροζέ»
Την ικανοποίηση των υπευθύνων της εταιρείας «Οινοποιεία Ταΰγετος - Θεοδωρακάκου» για τη δεύτερη συνεχόμενη διάκριση του κρασιού «Κτήμα Θεοδωρακάκου Ροζέ» στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, ήρθε να μετριάσει η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην αναγνωρίσει την εμπορική ονομασία του προϊόντος.
Η εν λόγω απόφαση είχε άμεσο αντίκτυπο στη βράβευση του προϊόντος, καθώς οδήγησε στη ματαίωση της απονομής χρυσού μεταλλίου κατά τον 11° Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων της οινοποιίας, οι οποίοι ωστόσο κάνουν λόγο για απόφαση που έχει τυπικό χαρακτήρα.
Η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Κατά τον 11° Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, ο οίνος που παράγουμε με την ονομασία Κτήμα Θεοδωρακάκου Ροζέ, αξιολογήθηκε με βαθμολογία που αντιστοιχεί σε χρυσό μετάλλιο. Δεν του απονεμήθηκε όμως το μετάλλιο, διότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρησιμοποιούμε παράνομα την εμπορική ονομασία Κτήμα Θεοδωρακάκου Ροζέ επειδή δεν μας έχει δοθεί σχετική άδεια, θεωρούμε υπερβολικά αυστηρή την απόφαση αυτή του υπουργείου, επειδή όταν αιτηθήκαμε και μας χορηγήθηκε η άδεια να χρησιμοποιούμε την ονομασία Κτήμα Θεοδωρακάκου για το λευκό και το ερυθρό κρασί, δεν ήταν στα σχέδια μας να παράγουμε και ροζέ με αυτή την ονομασία, γι’ αυτό και δεν το αιτηθήκαμε.
Θεωρούμε ότι η πιο πάνω απόφαση έχει καθαρά τυπική σημασία. Το ουσιαστικό είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συγκεκριμένο κρασί διακρίνεται και μάλιστα με μεγαλύτερη βαθμολογία. Και αυτό εξηγεί το γεγονός γιατί στη Λακωνία η κατανάλωση του ροζέ κρασιού είναι ιδιαίτερα υψηλή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, φαίνεται ότι και η τοπική ποικιλία Μαυρούδι, από την οποία παράγεται το κρασί, βρίσκει την θέση της και συγκαταλέγεται μαζί με την λευκή Κυδωνίτσα ανάμεσα στις κορυφαίες Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Η καλλιέργεια τους δε με βιολογικό τρόπο, χωρίς λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα, καθώς και η ήπια οινοποίηση τους, δίνει κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα.»