ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με διαφορές από νομό σε νομό ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Πελοπόννησο. Με βάση τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης στις 15 Οκτωβρίου, οι μέσες τιμές στους επτά νομούς της Πελοποννήσου κινούνται από 1,541 έως 1,585 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στη Λακωνία, στα 1,585 ευρώ το λίτρο, ενώ η χαμηλότερη στην Κορινθία, στα 1,541 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ τους φτάνει τα 4,4 λεπτά ανά λίτρο.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στην Πελοπόννησο

Στη Λακωνία καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή, στα 1,585 ευρώ το λίτρο, και ακολουθούν η Αρκαδία με 1,581 ευρώ, η Αχαΐα με 1,578 ευρώ, η Μεσσηνία με 1,571 ευρώ και η Ηλεία με 1,568 ευρώ.

Χαμηλότερα κινούνται η Αργολίδα, στα 1,550 ευρώ το λίτρο, και η Κορινθία, στα 1,541 ευρώ, που εμφανίζει τη χαμηλότερη μέση τιμή μεταξύ των επτά νομών.

Πανελλαδικά, ο σταθμισμένος μέσος όρος διαμορφώνεται στα 1,564 ευρώ το λίτρο.

Μείωση περίπου 40 λεπτών στην αντλία

Τα μέτρα στήριξης από το κράτος και τα διυλιστήρια έχουν μειώσει το κόστος στην αντλία κατά περίπου 40 λεπτά ανά λίτρο.

Παρά τη μείωση, η φετινή έναρξη της περιόδου θέρμανσης γίνεται σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, όταν η τιμή εκκίνησης βρισκόταν περίπου στα 1,10 ευρώ το λίτρο.

Η επιδότηση ενσωματώνεται απευθείας στην τελική τιμή πώλησης, χωρίς να απαιτείται αίτηση από τους καταναλωτές.

Τα συγκεκριμένα μέτρα ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τον Νοέμβριο.

Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέρμανσης

Για την περίοδο 2026-2027, το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 130 ευρώ, ενώ το ανώτατο αυξάνεται από 1.200 σε 1.560 ευρώ.

Η αύξηση κατά 30% αφορά όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.

Περίπου 1,17 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να ενισχυθούν, ενώ περίπου 750.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα.

Πρακτικά, ένα νοικοκυριό που πέρυσι δικαιούνταν επίδομα 500 ευρώ, φέτος θα λάβει 650 ευρώ, ενώ για επίδομα 800 ευρώ το ποσό διαμορφώνεται στα 1.040 ευρώ.

Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγει το myΘέρμανση

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η προκαταβολή του επιδόματος, επίσης αυξημένη κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση στην ψηφιακή πύλη myAADE, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται, μεταξύ άλλων, η επιλογή του είδους καυσίμου, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο οικισμός, τα στοιχεία της κατοικίας και δηλωμένος λογαριασμός IBAN στο myAADE.

Το επίδομα αφορά την κύρια κατοικία και χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ύψος του διαφοροποιείται και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις