ΟΙ Τράπεζες της Ευρώπης είναι «μαύρες τρύπες»

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικών και σήμρα υπουργός Οικονομίας, από τη Σπάρτη, είχε αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν στην οικονομία των χωρών και στην πτώχευση των συστημάτων. Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας είχε αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο οι Η.Π.Α. είχαν αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ είχε με σαφήνεια ξεκαθαρίσει ποια είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε κατάρρευση. Ποιος δεν θυμάται την φράση του: «Είναι υγιές για ένα Κράτος να έχει χρέος αρκεί να είναι βιώσιμο…»

Ας δούμε τι έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2011 από τη Σπάρτη:

«Το Τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης έχει πτωχεύσει από το 2008…»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ως κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης του Επιμελητηρίου είχε αναφερθεί στην άποψη των Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με την οποία τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν χειρότερα από αυτά της Ευρώπης. Δηλαδή το χρέος της ευρωζώνης ως προς το ποσοστό του συνολικού εισοδήματος της ευρωζώνης είναι μικρότερο απο αυτό της Αμερικής, χαρακτηρίζοντάς τους αδαείς, βαθειά νυκτωμένους και επικίνδυνους αφού μέσα στην ανοησία τους θεωρούσαν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πρόβλημα κρίσης χρέους.

Τόνιζε: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα ότι αυτό που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης δεν είναι το βάρος του χρέους αλλά η δόνηση του χρέους, η δόνηση αυτής της νομισματικής ένωσης η οποία χτίστηκε στη βάση λανθασμένων παραδοχών και ουσιστικά η δυσλειτουργία της Ευρώπης έγκειται στον μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και στο ίδιο το ευρώ.
Το δομικό πρόβλημα του ευρώ έγκειται στο γεγονός ότι η αξία του διαφοροποιείται ανάλογα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει κατατεθεί και η προσδοκόμενη αξία του ελαχιστοποιείται στις πιο ανίσχυρα οικονομικά χώρες. Ο κατακερματισμός των προσδοκόμενων αξιών του ευρώ σημαίνει κατάρρευση..!
Τα κράτη είναι λογικό και υγιές να έχουν χρέη αλλά το χρέος κάθε κράτους πρέπει να είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας».


Στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης εναντιώθηκε στον προσωρινό μηχανισμό EFSF, το ταμείο χρηματοπιστωτικής «αστάθειας» όπως το χαρακτήρισε, που δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές για να παρέχει οικονομική βοήθεια στις πτωχευμένες χώρες… «Η φύση του», τόνισε, «δήγησε σε ντόμινο τις ήδη επιβαρυμένες οικονομικά χώρες, προκαλώντας αρνητικό κλίμα στις αγορές, γεγονός που δομήθηκε με υπόδειγμα το ελληνικό δάνειο!»

Ανέλυσε την οικονομική πραγματικότητα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναφερόμενος στην πτώχευση του παγκόσμιου Τραπεζικού Συστήματος το 2008. «Στην Αμερική το επανακεφαλαιοποίησαν με βάναυσο τρόπο, πείθοντας το Κογκρέσο να δώσει άλλα 8 τρις και μάλιστα χωρίς αυτά τα ποσά να φαίνονται στα βιβλία των ΗΠΑ. Στόχος τους να σωθούν οι Τράπεζες. Το έκαναν. Στην Ευρώπη τελούσαν υπο άρνηση και άφησαν τις τράπεζες να αποτελούν «μαύρες τρύπες». Το Τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι στην πραγματικότητα πτωχευμένο από το 2008».