ΣΠΑΡΤΗ. Επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης σχετικά με την κατάργηση ή συρρίκνωση του ΚΕΕΜ Σπάρτης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Φλώρος τονίζει ότι κάθε εξέλιξη προς τα κάτω πλήττει την Σπάρτη, την οικονομία και την κουλτούρα της κοινωνίας της. Απαριθεμί 60 επιχΕΙρήσεις που συνεργάζονται με το ΚΕΕΜ και υπογραμμίζει ότι περίπου 6.000.000€ τον χρόνο θα στερηθεί η Σπάρτη από τις αλλαγές του Υπουργείου στον χάρτη των Στρατοπέδων.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την πρόθεσή σας για αναδιοργάνωση των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων που αποσκοπεί στην βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, θα θέλαμε να εξετάσετε σοβαρά πέρα από τα δημοσιονομικά δεδομένα τις κοινωνικές επιπτώσεις στον τόπο μας.

Το ΚΕΕΜ Σπάρτης για 60 χρόνια έχει γίνει συμπλήρωμα αυτής της πόλης και του νομού γενικότερα προσφέροντας στην πόλη μας πέρα από την οικονομική υποστήριξη και την κουλτούρα που φέρνουν μαζί τους στελέχη και στρατιώτες.

Σε ένα παραμεθόριο νομό ουσιαστικά σε μικρή πόλη 17.000 κατοίκων δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορούν να μας λείψουν νέοι άνθρωποι σε ένα γηρασμένο νομό.

Η πόλη μας αυτή τη στιγμή με το μεγάλο όνομα αλλά μικρή σε πληθυσμό προσπαθεί με την κατασκευή νέου μουσείου να βελτιώσει την επισκεψιμότητά της.

Καταργώντας το ΚΕΕΜ από Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην πόλη μας ουσιαστικά γυρίζουμε πολύ πίσω. Πόσο μάλλον αν χάσουμε και την Νοσηλευτική Σχολή που και αυτό ψιθυρίζεται. Θα είναι για εμάς η απόλυτη καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.

Στο ΚΕΕΜ αυτή την στιγμή το στελεχιακό δυναμικό του είναι 150 με 200 άτομα που μεταφράζονται σε οικογένειες οι οποίες εξακτινώνουν τον πλουτισμό και την κουλτούρα τους σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Σε οικονομική βάση 200.000 € το μήνα, 2.400.000 € το χρόνο θα λείψουν από την πόλη μας.

Πέρα από αυτό οι νεοσύλλεκτοι στρατεύσιμοι μαζί με τους επισκέπτες συγγενείς τους για τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους συμβάλλουν οικονομικά στην πόλη μας με το ποσό των 1.800.000 – 2.000.000 € περίπου το χρόνο.

Τέλος για τις ανάγκες του στρατοπέδου ( σίτιση – καθαριότητα – συντήρηση κτλ ) εισρέει στην πόλη μας το ποσό 1.500.000 €. Ποσό που μοιράζονται περίπου 60 επιχειρήσεις οι οποίες κατά βάση προωθούν προϊόντα που παράγει ο νομός μας.

Προσθέτοντας τα παραπάνω ποσά το νούμερο που προκύπτει είναι περίπου 5.700.000€ το χρόνο, ποσό που δηλώνει τις οικονομικές συνέπειες που θα επέλθουν στην πόλη μας αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωρίσουμε ότι το στρατόπεδό μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με πολύ καλές εγκαταστάσεις και στο θέμα της σίτισης οργανωμένο έτσι που θα ζήλευαν 5άστερα ξενοδοχεία. Είναι ίσως το μοναδικό στρατόπεδο με τις σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών που προσφέρει εμπειρίες για την πολιτική σταδιοδρομία των στρατεύσιμων.

Πόσο μάλλον σε μια χώρα που κατά βάση είναι τουριστική και οι περισσότεροι εξ αυτών θα στελεχώσουν αύριο επιχειρήσεις του είδους.
Κάτι άλλο που θα θέλαμε να σας επισημάνουμε είναι ότι το στελεχιακό δυναμικό είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο στην υποδοχή προσαρμογής των νεοσυλλέκτων σε αντίθεση με τα προκεχωρημένα τάγματα λόγο παρουσίας παλιών στρατιωτών και στελεχιακού δυναμικού προσαρμοσμένου σε άλλες ανάγκες.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν σας και με την δέοντα προσοχή τις ανησυχίες μας στην διαδικασία λήψης των όποιων αποφάσεών σας.

Υ.Σ Τις θέσεις μας αυτές συμμερίζονται οι Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο Δήμος Σπάρτης, το Επιμελητήριο Λακωνίας, όλοι οι Συλλογικοί Φορείς οι πολίτες της Σπάρτης και του νομού γενικότερα».

Mε εκτίμηση για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Φλώρος