Στόχος ο αποκλεισμός των αεριτζήδων και η αναβάθμιση του επαγγέλματος
Κατατοπιστική ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη από το 11ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Sparta Inn τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου έγινε ενημέρωση για την Πιστοποίηση των Λογιστών – Φοροτεχνικών από μέλη του Ο.Ε.Ε.

Στο πάνελ ήταν το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ Αλέξανδρος Καλόμοιρος, ο Πρόεδρος του 11ου Π.Τ./ΟΕΕ Νίκος Τσίτας και ο αντιπρόεδρος του 11ου Π.Τ./ΟΕΕ Διονύσης Θωμάς.
Παρόντα και τα μέλη της Διοίκησης Δημήτρης Παναγάκος και Χρήστος Παύλου.
Στο ακροατήριο βρέθηκαν δεκάδες λογιστές απ’ όλη τη Λακωνία αναζητώντας τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις της διαδικασίας Πιστοποίησης του επαγγέλματός τους.

Τους λογιστές καλωσόρισε εκ μέρους του ΟΕΕ ο Διονύσης Θωμάς ο οποίος εξήγησε ότι «η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια σχετικής απόφασης του ΟΕΕ να γίνονται συνελεύσεις κι ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε Περιφέρεια τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο». Σημείωσε ότι «η ατζέντα της εκδήλωσης είναι ανοικτή με κεντρικό θέμα την Πιστοποίηση των Λογιστών και Φοροτεχνικών, κάτι που θα προκύψει ως θέμα μέσα στο 2012»
.
Ο Πρόεδρος του 11ου Π.Τ./ΟΕΕ Νίκος Τσίτας είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν στους στόχους του η επαφή με τους συναδέλφους σε κάθε περιφέρεια και η καταγραφή των αιτημάτων και παρατηρήσεών τους. «Το Ο.Ε.Ε, είπε πρέπει να «βγει» στην κοινωνία και να ενημερώσει τον κλάδο για τα κλαδικά ζητήματα αλλά και τους πολίτες για το επάγγελμα του λογιστή. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει επικοινωνιακή τακτική κόντρα στα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης που αποκλείουν τους οικονομολόγους του Ο.Ε.Ε. από τις ενημερωτικές εκπομπές». Επεσήμανε ότι «η Πιστοποίηση του λογιστή – φοροτέχνη βρίσκεται στο τελικό στάδιο» και ανέφερε ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας αλά και το Μητρώο του Κλάδου».

Την ενημέρωση για το θέμα της πιστοποίησης ανέλαβε ο κ Καλόμοιρος ό οποίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Ο.Ε.Ε. κάνει μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα του κλάδου. Ειδικά στην περίοδο της κρίσης πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο μας ως βασικοί κρίκοι ανάμεσα στο κράτος και στην επιχείρηση.
Η Πιστοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία και αναβάθμιση του επαγγέλματος του λογιστή. Η Πιστοποίηση προέκυψε, αρχικά, από το αίτημα του Κράτους για αύξηση των Εσόδων. Μπορεί όμως να αποτελέσει το μέσο για την εξυγίανση του κλάδου.
Ο κ Καλόμοιρος τόνισε ότι «κατά την διαδικασία πιστοποιείται το πρόσωπο ο λογιστής – φοροτεχνικός ή και τα γραφεία, οι εταιρείες όπου μετέχουν οι λογιστές.
Τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση είναι:
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Ποινικό Μητρώο.
Φορολογική ενημερότητα
Ασφαλιστική ενημερότητα
Έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2012 όλοι οι λογιστές θεωρούνται πιστοποιημένοι. Μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να ολοκληρώσουν την σύνταξη του φακέλου πιστοποίησής τους που θα κατατεθεί προς εξέταση σε 5μελή Επιτροπή».

Οι άδειες (πιστοποιήσεις) θα δίδονται για 3 χρόνια και για την απόκτησή τους, πέρα από τα δικαιολογητικά χρειάζονται:
300 ευρώ για Άδεια Α’ Τάξης
200 ευρώ για Άδεια Β’ Τάξης
100 ευρώ για Άδεια Γ’ Τάξης
50 ευρώ για Άδεια Δ’ Τάξης

«Για την οικονομική αυτή συμμετοχή θα υπάρχει ανταπόδοση υπηρεσιών, υπογράμμισε ο κ Καλόμοιρος, μέσα από σεμινάρια και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Από την διαδικασία της Πιστοποίησης αποκλείονται οι Υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δημόσιο και ΝΠΔΔ και οι ορκωτοί λογιστές οι οποίοι μπορούν να ασκούν μόνον τις εργασίες για την προσωπική τους φορολογική δήλωση.

Η λειτουργία των Επιτροπών Πιστοποίησης θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε. περίπου με 70.000 ευρώ. Έτσι όμως θεμελιώνεται η αυτοτέλεια του Επιμελητηρίου».

Μεταξύ των θεμάτων που θα αντιμετωπιστούν άμεσα είναι και η ηλεκτρονική υπογραφή των λογιστών καθώς και η σύνταξη ενημερωμένου Μητρώου Πιστοποιημένων Λογιστών.
«Στόχος της Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. είναι να μείνουν εκτός Μητρώου οι «αεριτζήδες» του επαγγέλματος οι οποίοι τόσα χρόνια είχαν επιβιώσει λόγω της αδυναμίας του συστήματος ελέγχου. Μετά τον έλεγχο που γίνεται και με τη βοήθεια του Taxisnet όλα τα στοιχεία έρχονται στο φώς. Ελέγχονται ακόμα και τα πτυχία των Λογιστών. Ο πιστοποιημένος Λογιστής – Φοροτέχνης από το 2012 θα έχει Κάρτα με τον Αριθμό και την Τάξη Πιστοποίησης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήσεις λογιστών για αρκετά και σημαντικά θέματα του κλάδου τους.