Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του Αν. Υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα με την διοίκηση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Ο Υπουργός, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Συνδέσμου για συνάντηση, άκουσε με ενδιαφέρον αλλά και με έκπληξη, τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ και περιέγραψαν, ο Πρόεδρος κος Π. Μαντάς και τα μέλη της Διοίκησης που παρευρέθησαν στη συνάντηση.

Ο κος Πιτσιόρλας εξεδήλωσε την επιθυμία του να ερευνήσει και να υιοθετήσει θεσμικές λύσεις που θα προστατεύουν την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό, εάν και εφ όσον κατά την έρευνα που θα διεξαχθεί, επιβεβαιωθούν οι θέσεις του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Προς το σκοπό αυτό, ζήτησε από τον Σύνδεσμο να του υποβάλει δέσμη προτάσεων νομοθετικού χαρακτήρα για τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, με πρόθεση να τις εισηγηθεί για ψήφιση άμεσα στο πλαίσιο του ν/σ που ετοιμάζεται για τη βελτίωση του Ν3982/11, εφ´ όσον διενεργηθεί ο κατάλληλος έλεγχος αρμοδίως.
Στη συνάντηση, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ εκπροσωπήθηκε από την διοίκησή του, ενώ ήταν παρών για την τεχνική υποστήριξη του Συνδέσμου ο κος Μαν. Μπαλτάς δ/νων σύμβουλος της REDEPLAN AE που πρόσφατα επελέγη ως Τεχνικός Σύμβουλος.

Συνάντηση με τον Κ. Μίχαλο

Κοινό διάβημα προς την κυβέρνηση για τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στις αναγνωρισμένες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις προωθούν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΕ μεταξύ του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ τέθηκαν οι βάσεις μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, πάνω σε ζητήματα κοινής συναντίληψης, αρχής γενομένης από το μείζον θέμα των υψηλών χρεώσεων δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ γνωστοποίησε την υποστήριξή του προς την ΚΕΕ στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, με αντικείμενο τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στις αναγνωρισμένες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Εξάλλου, υπόμνημα αναλόγου περιεχομένου έχει κατατεθεί από το Σύνδεσμο στον αντιπρόεδρο και υπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Δραγασάκη, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα της χρέωσης των δημοτικών τελών και η ευθύνη παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις πρέπει να τεθούν σε πραγματικές βάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κατέθεσε το ενδιαφέρον της για τη διεύρυνση της συνεργασία του με την ΚΕΕ και τα Επιμελητήρια, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν για δεκαετίες στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας από την έλλειψη συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής και για την ανάδειξη της κομβικής σημασίας των ΒΙ.ΠΕ. στην οικονομία της χώρας. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κων/νος Μίχαλος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση, γνωστοποίησε τη διαθεσιμότητα της Ένωσης να υιοθετήσει και να υποστηρίξει τα αιτήματα του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλει η ΚΕΕ για την ενίσχυση της θέσης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκ μέρους της ΚΕΕ ο Δ/ντης Βασίλης Αποστολόπουλος και τα στελέχη του Τεχνικού Συμβούλου της Ένωσης ReDePlan AE Consultants Μανώλης Μπαλτάς και Σοφία Πετούση. Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, συμμετείχαν ο πρόεδρος Πέτρος Μαντάς (ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας), ο Α΄ αντιπρόεδρος Λευτέρης Αντωνακάκης (ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου), ο Β΄ αντιπρόεδρος Σάββας Τουαντζόγλου (ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης), ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης (ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης), ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Παρασκευάς Γραβουνιώτης (ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής), καθώς επίσης, οι πρόεδροι των Συνδέσμων Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρης Αραμπατζής και ΒΙΠΕ Καλαμάτας Νίκος Αθηναίος και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων ΒΙΠΕ Λάρισας Άλκης Ζιάκας.