ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ένα ακόμη μεγάλο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό της σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, γνωστό και ως μικρό καλώδιο, βαίνει με γοργούς ρυθμούς, καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου, ανάλογα πάντοτε με το πως θα επηρεάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού τις σχετικές εργασίες.

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο είχε ποντιστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, και πιο συγκεκριμένα στις 14 Σεπτέμβρη, το καλώδιο από τα Χανιά προς την Πελοπόννησο και το οποίο αναμένεται να έχει ποντιστεί πλήρως περί τα μέσα Νοέμβρη. Πρόκειται για το καλώδιο της Prysmian του οποίου η πόντιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια» ποντίστηκε στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο με το μήκος του καλωδίου να υπολογίζεται στα 135 χιλιόμετρα ενώ το βάθος της πόντισης ανέρχεται στα 1000 μέτρα με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τα μέσα Νοεμβρίου θα ποντιστεί το καλώδιο της Prysmian από τη Νεάπολη Βοιών στη Λακωνία, ενώ θα ακολουθήσει και το καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια». Επομένως, καιρού - και κορονοϊού - επιτρέποντος, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το αργότερο έως τις αρχές του 2021 το μικρό καλώδιο θα έχει ηλεκτριστεί πλήρως, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αυτό έργο διασύνδεσης, που έρχεται να πάρει τη σκυτάλη ύστερα από την ολοκλήρωση της Β και της Γ Φάσης των Κυκλάδων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από 2 εβδομάδες, αφήνοντας ανοικτά τα «στρατόπεδα» της Δ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επομένως, όσον αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία σχετικά μικρή αναβολή του αρχικού χρονοδιαγράμματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο όριζε ως καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβριο του 2020, η οποία ωστόσο μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που ίσχυσαν με τo lockdown του Μαρτίου, καθώς και με τις αναταράξεις που ενδέχεται να φέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της σύνδεσης Πελοποννήσου και Κρήτης

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ένα πολύ σημαντικό έργο θα έχει συντελεστεί, το οποίο δεν ξεχωρίζει μόνο για την παγκόσμια κλίμακά του, αλλά και το «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών ετησίως όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας και της απεξάρτησης από τις εφεδρικές Μονάδες.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της απεξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, της μείωσης των αερίων του Θερμοκηπίου και της γενικής πετρελαϊκής εξάρτησης της Ελλάδας. Επίσης, θα αυξηθεί το ποσοστό εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης, το οποίο θα προέρχεται από αιολικές, ηλιακές και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ξενοδόχοι αγωνιούν για τα μπλόκα στις μετακινίσεις

Ξεχωριστά κρασία στην Πελοπόννησο ανέδειξε ο φετινός τρύγος

Αυτοκτόνησε με χάπια 55χρονος Τριπολίτης

Πάτρα: Έγκλειστοι στην εστία 35 φοιτητές λόγω κορονοϊού (video)