«Αντί να υπεκφεύγει των ευθυνών της παραπέμποντας την επιβίωση των δύο αυτών κλάδων στη νέα τουριστική περίοδο, η κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους όπως αυτά που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ»

ΕΛΛΑΔΑ. Σε κοινή δήλωση προχώρησαν σήμερα ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτσης, και η Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου. Αναφέρονται στην πτώση του Τζίρου σε καταλύματα και εστίαση και ζητούν άμεσα λήψη μέτρων ουσίας.

«H Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε σήμερα την κατάρρευση του τζίρου στις επιχειρήσεις καταλυμάτων κατά 61,4% και στην εστίαση κατά 31,2% για το τρίτο τρίμηνο του 2020. Δύο από τους πιο κρίσιμους για την οικονομία μας κλάδους, υπέστησαν βαρύτατες απώλειας ακόμη και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και ενώ η οικονομία βρισκόταν εκτός lockdown.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι μέτρα όπως η αναστολή εργασίας, η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες και ο νέος δανεισμός, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα λουκέτα, την ανεργία και την μείωση του εισοδήματος των πολιτών.

Οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να «κουρέψει» και αυτά τα ελλιπή μέτρα στήριξης με άλλοθι την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, θα είναι καταστροφική για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και θα οδηγήσει την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Αντί να υπεκφεύγει των ευθυνών της παραπέμποντας την επιβίωση των δύο αυτών κλάδων στη νέα τουριστική περίοδο, η κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους όπως αυτά που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιδότηση της εργασίας, μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και στοχευμένο κλαδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δεν σώζονται με φιέστες και μεγαλόσχημες δηλώσεις για το «ελληνικό καλοκαίρι». Αν αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και για τη φετινή χρονιά, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της κοινωνίας μας».