ΛΑΚΩΝΙΑ. Πραγματοποιήθηκε χθες 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00 τηλεημερίδα μέσω της πλατφόρμας zoom, με θέμα: «my data, η νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις».

Η τηλεημερίδα διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με βασικό ομιλητή τον κ. Χρήστο Κρίγκα, Οικονομολόγο -Φοροτεχνικό – Σύμβουλο Επιχειρήσεων, μέλος της κοινής τεχνικής ομάδας εργασίας Ο.Ε.Ε. - Υπ. Οικονομικών -Α.Α.Δ.Ε.

Συμμετείχαν από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, από το 11ο Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Κρητικός και πλήθος ενδιαφερόμενων μελών του Επιμελητηρίου αλλά και ενδιαφερόμενοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεταδόθηκε δε από τη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook και από ΜΜΕ του νομού με μεγάλη ακροαματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας αρχικά απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και εν συνεχεία παραχώρησε το λόγο στον κ. Χρήστο Κρίγκα ο οποίος παρουσίασε τη νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ my Data, κάνοντας λόγο για το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων και τη νέα ψηφιακή μορφή των λογιστικών βιβλίων όπως και ποιες επιχειρήσεις αφορά. Αναλύθηκαν οι ιδιαιτερότητες και τα οφέλη του εγχειρήματος και όπως κατέστη σαφές, οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν στη χρήση των νέων υπηρεσιών. Η προσαρμογή αυτή όμως δεν μπορεί να είναι βίαια και επιτακτική, ειδικά στις συνθήκες πανδημίας που βιώνει η χώρα μας. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είναι, πρώτα από όλα, η καθιέρωση της ψηφιακής έκδοσης και διαβίβασης των παραστατικών εσόδων από το σύνολο των υπόχρεων οντοτήτων και στην συνέχεια η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, για την εφαρμογή των οποίων, άλλωστε, η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αναφορά έγινε στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και στο χρόνο διαβίβασης στα νέα ψηφιακά δεδομένα του mydata, όπως και στους τρόπους διαβίβασης δεδομένων και το ρόλο των επιχειρήσεων σε αυτό.

Κλείνοντας την εκδήλωση τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης όσο και ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Πάνος Κρητικός ευχαρίστησαν θερμά τον εισηγητή κ. Χρήστο Κρίγκα για την συμβολή του στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και τόνισαν την ανάγκη τόσο για παράταση εφαρμογής του my data, όσο και για τη θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων και την δημιουργία, μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την εφαρμογή του.

Το βίντεο της τηλεημερίδας υπάρχει στη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.lakoniacci.gr και υλικό για το θέμα.