ΕΛΛΑΔΑ. Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. € στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. €, είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. €.

Όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί κύκλοι αυξημένα κατά 4,1 δισ. € σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021 είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αγγίζοντας τα 11.6 δισ. €. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με ρευστότητα.

Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν:

  • Πρωτοβουλίες σχετικά με το πρόγραμμα "Γέφυρα 2", για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
  • Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Για παράδειγμα, μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο.
  • Τον ίδιο περίπου αριθμό δικαιούχων για τον 7ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», η οποία θα ανέλθει στο 1 δισ. €. Στην επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόπηκαν αρκετοί, πρέπει να επισημάνουμε ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%.


Επίσης, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι:

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022.

Οι σχετικές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022.