ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το Big Deal με τη γερμανική RWE για φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας, όταν θα κατασκευασθούν, περίπου 1 δισ. €

Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα εισφέρει στο σχήμα από έργα 1 GW, με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα δε της RWE, άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσει από την ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και καιρό.

Τέτοια έργα, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, θα αναζητήσει η RWE ανάμεσα στα «βουνά» των αιτήσεων 34 GW, που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου του 2020.

Η συμφωνία αναφέρει το τι θα εισφέρει η κάθε πλευρά σε άδειες έργων και σε κεφάλαια, τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση αλλά και επί μέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα ποιος θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις μελέτες. Στην πορεία, θα εμπλουτιστεί με τα απαραίτητα νομικά κείμενα, ενώ τα πρώτα κοινά projects αναμένεται να πάρουν μπροστά στα τέλη του 2021, αρχής γενομένης από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.