ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Από την υστέρηση στην άσκηση διοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καρκινοβατεί ακόμη και το τοπικό πρόγραμμα Leader, στους νέους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» αναφέρει σε νέα παρέμβασή του ο Πέτρος Τατούλης. Όπως τονίζει ο πρώην περιφερειάρχης «διαβάσαμε μάλιστα με πηχυαίους τίτλους δελτία τύπου για νέο ξεκίνημα(!) στα τοπικά προγράμματα Leader, με παρέμβαση Νίκα. Αντί της ανάληψης ευθύνης για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων Leader με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, τι βλέπουμε δυστυχώς μέχρι σήμερα; Μόνο προσπάθεια παραπληροφόρησης».

Αποκαλύπτει επίσης ότι «στα πολλά παράδοξα και τραγελαφικά, εντάσσεται και η απέλπιδα προσπάθεια ταύτισης της πολιτικής ύπαρξης του κ. Νίκα με την Κυβέρνηση της Χώρας, θέλοντας να δικαιολογηθεί - διασωθεί από τις μεγάλες ευθύνες του, αλλά βέβαιο είναι πως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στασιμότητα, την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση πόρων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ο Πέτρος Τατούλης σημειώνει ότι «σε δελτίο τύπου αναφέρεται, πως… υπέγραψε ο κ. Νίκας, κάτι που ορίζουν ρητά οι διαδικασίες του προγράμματος Leader, αποφάσεις ένταξης 78 επενδύσεων στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα ύψους 9.360.000 ευρώ!!! Δηλαδή για μία ακόμη φορά παρουσίασε την τυπική διαδικασία που έχει ορίσει το Υπουργείο για την αποκέντρωση, ως δική του αρμοδιότητα, δουλειά και κόπο.

Αντί να απολογηθεί για την απαράδεκτη καθυστέρηση και πάγωμα 1,5 χρόνο του προγράμματος Leader, προσπαθεί σήμερα τη δική του υστέρηση, να την παρουσιάσει ως δικό του επίτευγμα.

Μάλιστα για να καλύψει και τις ευθύνες του, αναφέρει πως με δική του πρωτοβουλία έγινε υπερδέσμευση κονδυλίων, «ξεχνώντας» να αναφέρει πως αυτό ήταν σαφές και ξεκάθαρο από την αρχή του προγράμματος Leader και είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις των Εταιρειών και φυσικά δεν αφορά την Περιφέρεια, αλλά είναι απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων.

Στον ισχυρισμό πως μετέφερε ο κ. Νίκας κονδύλια από το Π.Α.Α. της Δράσης 4.2.1 για τη Μικρή Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις Αναπτυξιακές, πάλι « ξέχασε» να αναφέρει πως λόγω σωρείας προτάσεων, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη , είχε καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ, με απόφαση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη την οποία, η νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνέχισε κανονικά».

Οι καταγγελίες αυτές είναι λογικό να προκαλούν την δημόσια τοποθέτηση των λειτουργών και των στελεχών που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων όπως είναι το αρμόδιο υπουργείο και η Αναπτυξιακή «Πάρνων». Άλλωστε όπως καταλήγει ο Πέτρος Τατούλης «η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αποκλειστική ευθύνη του κ. Νίκα, επιβάλει δυναμικές πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η κατηφόρα που θα επιφέρει δραματικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας».

Θα ήταν πολύ χρήσιμο για την αγορά και την κοινωνία να γίνουν διευκρινίσεις για το αν ακόμα και το Leader γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως καταγγέλλει ο κ Τατούλης και το κατάλληλο πρόσωπο για να το επιβεβαιώσει ή να το διασκεδάσει είναι ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, κορυφαίο στέλεχος της Αναπτυξιακής «Πάρνων».