ΜΕΣΣΗΝΙΑ Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην εποχή της πανδημίας αλλά και για την επόμενη ημέρα, μίλησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αναπληρωτές Τομεάρχες Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώργος Μακρής.

Κατά την παρέμβασή του επί του κεντρικού θέματος, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, όπως και όλης της χώρας,

δοκιμάζονται λόγω της αδράνειας και των αντιφατικών επιλογών της κυβέρνησης.

  • Αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, μετά από ένα «ιδιότυπο» αλλά και αναποτελεσματικό 6μηνο lockdown, εκατοντάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες.
  • Οι εκπρόσωποι των φορέων της Μεσσηνίας εξέφρασαν την έντονη αγωνία

τους για το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής.

«Πρόσφατα παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ρεαλιστικών και

κοστολογημένων παρεμβάσεων και στηρίζεται σε τρεις άξονες», τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί οι τρείς άξονες είναι:

  1. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας

που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής

  1. Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  2. Μόνιμο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν εν συνόλω οι θέσεις των παρόντων, δίνοντας έμφαση στα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους ομιλητές, προκύπτει κομβικό, το ζήτημα των επιταγών και η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Ακόμα, οφείλει να αξιοποιηθεί ο θεσμός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως οι μικροπιστώσεις. Τέλος, επισημάνθηκε ότι το Δημόσιο πρέπει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «Τα λεφτά να μην πάνε μόνο στα λεφτά αλλά στο σύνολο της Οικονομίας. Να μην χορηγηθούν τα 12,8 δισ. δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλειστικά με τραπεζικά κριτήρια».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Βαγγέλης Ξυγκώρος - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής - Πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης - Αντιπρόεδρος Επιμελητήριου Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης - Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μεσσηνίας και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσηνίας, Παύλος Γκρέκης - Γραμματέας και Επικεφαλής τμήματος Τουρισμού Επιμελητήριου Μεσσηνίας, Νίκος Μαλαπέτσας - Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος - Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων εστίασης και Αναψυχής, Λίλιαν Ψηλάκη - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Πετρόπουλος - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Παναγιώτης Μαργιάννης - Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης.