ΕΛΛΑΔΑ. Ιδιαίτερα απήχηση έχει το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, του οποίου η πλατφόρμα άνοιξε το πρωί, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ότι από τις 10:00 το πρωί που άνοιξε η πλατφόρμα και μέχρι τη 13:00 είχαν υποβληθεί περίπου 2.000 αιτήσεις.


Όπως ανέφερε ο υπουργός «δεν υποβάλλουν απλά αίτηση αλλά και τα σχετικά έγγραφα». Ρυθμός κατάθεσης που όπως είπε ο κ Γεωργιάδης είναι "πολύ ικανοποιητικός" και εκτίμησε πως και αυτό το πρόγραμμα θα πάει πολύ καλά.


Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου. Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω ΕΣΠΑ.Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.


Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, προς τα τέλη Μαΐου.


Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.



Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

  • παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
  • επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.



Το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.


Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.




Ξεκίνησε και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας

Ανέφερε, επίσης, ότι από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 200.000 ευρώ και μπορούν να λάβουν δάνειο έως 50.000 ευρώ ή του 25% του ετήσιου τζίρου τους. Πρόγραμμα που -όπως είπε- θα θεραπεύσει το γεγονός ότι στους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος εγγυοδοσίας εξ αντικειμένου οι τράπεζες κατεύθυναν τα 7,5 δισ. ευρώ κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που τις θεώρησαν πιο αξιόπιστες πελάτες. Υπολογίζουμε, σημείωσε ο υπουργός, ότι 8 με 10.000 επιχειρήσεις επιπλέον θα πάρουν δάνεια που δεν είχαν πάρει με τους δύο προηγούμενους κύκλους.


Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως από χθες έχει ανακοινωθεί ότι 28-30 Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, όπου η ενίσχυσής τους θα γίνει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (για αυτό και θα είναι διαφορετικός ο τρόπος καθώς η επιδότησή τους συνδέεται με τον αριθμό εργαζομένων). Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου επίσης θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους δικηγόρους.


«Είμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και αναμένουμε την έγκριση για ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για τον τουρισμό. Παράλληλα στο υπουργείο έχουμε δεχθεί τις προτάσεις της ΕΣΕΕ και των επιμελητηρίων και εξετάζουμε τα αιτήματα για ενίσχυση κάποιων κλάδων του λιανικού εμπορίου και είμαστε στην φάση της αναζήτησης των πόρων» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει ημέρα που να μην σκεπτόμαστε στο πώς θα βοηθήσουμε εκείνους που έχουν βρεθεί σε πολύ μεγάλη πίεση εξ αιτίας της πανδημίας».